Kategori: Sundhed
Generer maven?
Generer maven? 

Mere end hver anden dansker oplever jævnligt mavekneb eller uro i maven. Det påvirker os både fysisk og psykisk og går ud over vores livskvalitet. Samtidig savner en stor del af danskerne viden om, hvordan de forebygger maveproblemer.

Over halvdelen af danskerne oplever jævnligt maveproblemer i form af ubehag, oppustethed eller uro i maven. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet Userneeds har foretaget for Arla blandt godt 1000 danskere. Hele 52 pct. af de adspurgte danskere svarer, at de har problemer med maven mindst én gang om måneden.
”Problemer med maven er et meget udbredt fænomen, som påvirker vores hverdag enormt. Vores undersøgelse viser, at maveproblemerne rammer både mænd og kvinder og alle aldersgrupper. Over halvdelen af danskerne har problemer mindst en gang om måneden, og næsten hver femte plages af problemerne ugentligt,” siger Helene Birk, Global Senior Manager i Arla, som står bag undersøgelsen.

Maveproblemer gør os trætte og irritable
Og maveproblemerne har stor indflydelse på vores dagligdag og generelle velbefindende, viser undersøgelsen. Næsten to ud af tre danskere, der oplever maveproblemer, svarer, at de plages af generel utilpashed, mens hver tredje bliver træt og mindre fysisk aktiv end normalt, når maven gør vrøvl.
”Det viser, hvor vigtigt det er at holde maven i balance. Maveproblemerne har ganske enkelt stor indflydelse på vores livskvalitet og på, hvordan vi fungerer i hverdagen,” fortsætter Helene Birk.
Tre ud af ti svarer desuden, at problemerne med maven påvirker dem psykisk. Det viser sig blandt andet ved en lavere irritationstærskel, følelsen af at være mindre attraktiv eller besvær med koncentrationen. Det rammer særligt kvinder, hvor næsten hver femte oplever psykiske gener ved maveproblemerne.

Vores livsstil er synderen
Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og ansat ved Professionshøjskolen Metropol, peger på vores livsstil som den altoverskyggende forklaring på vores hyppige maveproblemer.
”Vores mave-tarmsystem er slet ikke bygget til vores moderne livsstil. Stillesiddende arbejde, for fed og sukkerholdig mad og for få fibre giver ikke plads til en naturlig fordøjelse, og mange mave-tarm-relaterede sygdomme er direkte afspejlinger af en usund livsstil,” siger Preben Vestergaard Hansen og understreger, at der er mange ting, man selv kan gøre for, at undgå maveproblemerne.
”Spis oftere, spis grønnere og grovere, lad være med at holde dig, når du skal på toilettet, og sørg for at bevæge dig i det daglige, så hjælper du med at holde maven sund,” lyder opfordringen fra Preben Vestergaard Hansen.
Og rådene er godt givet ud, for mere end hver femte dansker har i dag kun i mindre grad eller slet ikke viden om, hvordan de holder maven i balance. Dét til trods for, at over 80 pct. af danskerne mener, det er vigtigt at holde maven sund og velfungerende.

Sådan får du en mave i balance
• Sæt gang i fordøjelsen. Spis varieret og fiberrig mad med masser af frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter som groft brød og fiberrige morgenmadsprodukter.
• Undgå at spise for meget og for hurtigt. Undgå for meget sukker og fedt, for eksempel slik, sodavand og chips og undgå også et overforbrug af kaffe og alkohol.
• Gå på toilettet, når du skal. Holder man sig unaturligt længe, kan det give forstoppelse og andre maveproblemer. Hyppige toiletbesøg er løsningen.
• Dyrk motion og drik vand. Drik rigeligt med vand og sørg for at få motion. Fysisk aktivitet stimulerer tarmbevægelserne, og har man et stillesiddende arbejde, er det særligt vigtigt at rejse sig i løbet af dagen og dyrke motion.
• Hold maven i balance med yoghurter og syrnede mælkeprodukter, der har et højt indhold af probiotiske mælkesyrebakterier.

Kilde: Analyse gennemført af analyseinstituttet Userneeds for Arlas Global Health Team

Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^