Kategori: Sundhed

Generer maven?

Generer maven? 

Mere end hver anden dansker oplever jævnligt mavekneb eller uro i maven. Det påvirker os både fysisk og psykisk og går ud over vores livskvalitet. Samtidig savner en stor del af danskerne viden om, hvordan de forebygger maveproblemer.

Over halvdelen af danskerne oplever jævnligt maveproblemer i form af ubehag, oppustethed eller uro i maven. Det viser en undersøgelse, analyseinstituttet Userneeds har foretaget for Arla blandt godt 1000 danskere. Hele 52 pct. af de adspurgte danskere svarer, at de har problemer med maven mindst én gang om måneden.
”Problemer med maven er et meget udbredt fænomen, som påvirker vores hverdag enormt. Vores undersøgelse viser, at maveproblemerne rammer både mænd og kvinder og alle aldersgrupper. Over halvdelen af danskerne har problemer mindst en gang om måneden, og næsten hver femte plages af problemerne ugentligt,” siger Helene Birk, Global Senior Manager i Arla, som står bag undersøgelsen.

Maveproblemer gør os trætte og irritable
Og maveproblemerne har stor indflydelse på vores dagligdag og generelle velbefindende, viser undersøgelsen. Næsten to ud af tre danskere, der oplever maveproblemer, svarer, at de plages af generel utilpashed, mens hver tredje bliver træt og mindre fysisk aktiv end normalt, når maven gør vrøvl.
”Det viser, hvor vigtigt det er at holde maven i balance. Maveproblemerne har ganske enkelt stor indflydelse på vores livskvalitet og på, hvordan vi fungerer i hverdagen,” fortsætter Helene Birk.
Tre ud af ti svarer desuden, at problemerne med maven påvirker dem psykisk. Det viser sig blandt andet ved en lavere irritationstærskel, følelsen af at være mindre attraktiv eller besvær med koncentrationen. Det rammer særligt kvinder, hvor næsten hver femte oplever psykiske gener ved maveproblemerne.

Vores livsstil er synderen
Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og ansat ved Professionshøjskolen Metropol, peger på vores livsstil som den altoverskyggende forklaring på vores hyppige maveproblemer.
”Vores mave-tarmsystem er slet ikke bygget til vores moderne livsstil. Stillesiddende arbejde, for fed og sukkerholdig mad og for få fibre giver ikke plads til en naturlig fordøjelse, og mange mave-tarm-relaterede sygdomme er direkte afspejlinger af en usund livsstil,” siger Preben Vestergaard Hansen og understreger, at der er mange ting, man selv kan gøre for, at undgå maveproblemerne.
”Spis oftere, spis grønnere og grovere, lad være med at holde dig, når du skal på toilettet, og sørg for at bevæge dig i det daglige, så hjælper du med at holde maven sund,” lyder opfordringen fra Preben Vestergaard Hansen.
Og rådene er godt givet ud, for mere end hver femte dansker har i dag kun i mindre grad eller slet ikke viden om, hvordan de holder maven i balance. Dét til trods for, at over 80 pct. af danskerne mener, det er vigtigt at holde maven sund og velfungerende.

Sådan får du en mave i balance
• Sæt gang i fordøjelsen. Spis varieret og fiberrig mad med masser af frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter som groft brød og fiberrige morgenmadsprodukter.
• Undgå at spise for meget og for hurtigt. Undgå for meget sukker og fedt, for eksempel slik, sodavand og chips og undgå også et overforbrug af kaffe og alkohol.
• Gå på toilettet, når du skal. Holder man sig unaturligt længe, kan det give forstoppelse og andre maveproblemer. Hyppige toiletbesøg er løsningen.
• Dyrk motion og drik vand. Drik rigeligt med vand og sørg for at få motion. Fysisk aktivitet stimulerer tarmbevægelserne, og har man et stillesiddende arbejde, er det særligt vigtigt at rejse sig i løbet af dagen og dyrke motion.
• Hold maven i balance med yoghurter og syrnede mælkeprodukter, der har et højt indhold af probiotiske mælkesyrebakterier.

Kilde: Analyse gennemført af analyseinstituttet Userneeds for Arlas Global Health Team

Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Forskning om demens risiko og livsstil
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
Synstab og demens: hvordan synsproblemer påvirker hjernens sundhed og mental velvære.
Sundhed
Synstab og demens: En overset sammenhæng 

Ny forskning fra det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet peger på, at ubehandlet synstab kan være en vigtig faktor i udviklingen af demens. Mens man tidligere har haft fokus på høretab som en risikofaktor, begynder synstab nu også at få opmærksomhed som en potentiel trussel mod hjernens…

Læs mere
Alkoholforbrug i Danmark fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Sundhed
Fakta: 860.000 danskere har problemer med alkohol 

Alkoholforbruget i Danmark er højt, og statistikkerne taler deres tydelige sprog. Omkring 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol, mens 585.000 har et skadeligt forbrug, og 140.000 er afhængige af alkohol. Dette problematiske forbrug fører til alvorlige sundhedsrisici, herunder en øget risiko…

Læs mere
Tegn på syreskader
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader? 

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere…

Læs mere
Ozempic og Wegovy Novo Nordisk. Nature Medicine: SELECT trial of semaglutide
Sundhed
Ny viden: Wegovy kan sandsynligvis reducere risikoen for hjerteanfald 

En ny undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at vægttabsmedicin som Wegovy ikke kun hjælper med at reducere vægten, men også kan mindske risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde med hele 20%. Dette videnskabelige gennembrud kan få stor betydning for både…

Læs mere
Livmoderhalskræft kan være svær at opdage i tide uden regelmæssige screeninger.
Sundhed
Livmoderhalskræft: Tidlig screening kan redde dit liv 

Mistanken om at have kræft er skræmmende, og derfor er det vigtigt at få undersøgt bekymringen, så du kan få ro i sindet. For kvinder kan det handle om frygten for livmoderhalskræft, men regelmæssige screeninger giver mulighed for at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere den opdages, desto bedre er…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^