Kategori: Sundhed

Forskning om demens risiko og livsstil

Forskning viser, at over 40% af demenstilfælde skyldes en uhensigtsmæssig livsstil. Fornuftige livsstilsvalg kan således mindske risikoen for udvikling af demens - og det er aldrig for sent at begynde.

Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens, så for den ramte, såvel som for de pårørende, er der udsigt til et trøstesløst forløb og en forgæves kamp mod tiden inden den demensramte ’forsvinder’.

Ifølge forskning skyldes mere end 40% demenstilfælde en uhensigtsmæssig livsstil. Fornuftige livsstilsvalg er således en vigtig faktor i forebyggelse af demens, og her er det vigtigt at huske, at det aldrig er for tidligt eller for sent at ændre sin livsstil, og at selv en beskeden indsats, kan være med til at mindske risikoen for demens, vurderer demensforskere.  

10 livsstilsfaktorer der har væsentlig indflydelse på udvikling af demenssygdom

  1. Hold dig aktiv og motionér regelmæssigt

    Af alle de livsstilsændringer der er videnskabeligt undersøgt, ser regelmæssig fysisk aktivitet ud til at være det, der i særlig grad er med til at forebygge demens.
    Hjertekarsygdomme, som følge af fedme, diabetes, forhøjet blodtryk og højt LDL-kolesterol, er alle forbundet med øget risiko for demens, og store videnskabelige undersøgelser, der strækker sig over flere år, har vist, at motion ikke kun forbedrer den kardiovaskulære sundhed, men også forbedrer hukommelsen væsentligt.
     
  2. Spis hjertesundt

    Kost der overordnet består af et højt indtag af grøntsager, bælgfrugter, frugt, nødder, korn og olivenolie, samt et lavt indtag af mættet fedt og kød, har vist sig at beskytte hjernens kognitive funktioner.
    Fx har et et stort amerikansk studie af mere end 5.000 ældre menneskers kostvaner vist, at de deltagere der spiste en hjertesund kost havde 30% lavere risiko for kognitiv svækkelse, dvs. svækket hukommelse, koncentration, rumopfattelse og sprogfærdighed samt svækket evne til at løse og gennemføre opgaver.
     
  3. Øget risiko for demenssygedom blandt rygere

    Alle er efterhånden klar over at rygning er skadeligt og forårsager for tidlig død. Derudover har forskere fundet ud af, at rygere har højere risiko for demenssygdomme end ikke-rygere. Den gode nyhed er, at rygestop, selv sent i livet, reducerer risikoen.
     
  4. Begræns alkoholforbruget

    Om end forskning ikke ser en øget risiko for udvikling af demens ved et moderat alkoholforbrug, så er et højt alkoholforbrug forbundet med ændringer i hjernen, kognitiv svækkelse og demens. Derfor er den generelle anbefaling, at man, især midt i livet, reducerer sit alkoholforbrug så meget som muligt for at minimere risikoen for at udvikle aldersrelaterede sygdomme, blandt andet demens.
     
  5. Deltag i kognitive aktiviteter

    Forskning konkluderer, at mennesker med lav uddannelse, dvs. mennesker, der i mindre grad har brugt deres kognitive evner, har øget risiko for på sigt at udvikle demens.
    Derfor er kognitive aktiviteter, som læsning, studier, tilegnelse af ny viden og andre mentalt stimulerende aktiviteter, som fx at lære et nyt sprog, forbedre sine skrivefærdigheder eller lære at spille et musikinstrument, en vigtig indsats, når det kommer til at forbedre hukommelsen og mindske risikoen for demens.
     
  6. Håndtér depression og angst

    Depression er almindelig blandt mennesker med demens. Undersøgelser har vist, at tiden forud for udvikling af demens ofte er præget af depressioner, ligesom depression også beskrives som et af de tidlige symptomer ved demenssygdomme. Lignende undersøgelser har vist, at angstlidelser ligeledes øger risikoen for demens, men at behandling af depression og angst, kan være med til at forhindre eller reducere risikoen for demens.
     
  7. Sørg for social aktivitet
    Ifølge forskning, har social kontakt til og samvær med andre mennesker betydelig indflydelse på hjernefunktionen, og et bredt netværk forebygger og mindsker risikoen for udvikling af demens.

    Videnskabelige studier, der undersøgt konsekvensen af social isolation blandt ældre, har vist, at social kontakt og opretholdelse af tætte relationer har stor indflydelse på og gavner både hjerneaktivitet, den mentale sindstilstand og fysiske velbefindende blandt ældre.
     
  8. Undgå hovedskader

    Hjerneskader, fx i forbindelse med fald og trafikulykker, er forbundet med en øget risiko for demens. Undersøgelser har i den forbindelse vist, at jo værre hovedskaden er, jo højere er risikoen for tidlig udvikling af demenssygdom. Risikoen for at pådrage sig alvorlig hjerneskade kan, som alle ved, mindskes betydeligt ved blandt andet at beskytte hovedet med cykelhjelm, og forebygge fald i hjemmet.
     
  9. Den vigtige søvn og hvile

    Vi har alle oplevet, hvordan dårlig søvnkvalitet påvirker os i hverdagen, men undersøgelser viser, at søvnforstyrrelser, for lidt søvn og søvnapnø, tilmed er forbundet med en øget risiko for demenssygdom. At få 7-8 timers dyb søvn øger ikke kun livskvaliteten i hverdagen, men har også en beskyttende effekt i forhold til udvikling af demens.
     
  10. Få høreapparat ved høretab

    Nedsat af hørelse er almindelig blandt ældre. Det er som regel kilde til stor frustration i hverdagen, men undersøgelser peger også på, at selv en mindre hørenedsættelse udgør en væsentlig risikofaktor for udvikling af demens.
    Den øgede risiko skyldes formentlig, at der er sammenhæng mellem hørelse og kognitiv stimulation, dvs. samvær og samtale med andre mennesker. Heldigvis viser ny forskning, at man med behandling af tabet i form af et høreapparat, kan opretholde sine kognitive evner.

Kilde:

<link www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia. _blank external-link-new-window>'Dementia 2021', World Health Organization (WHO), juli 2022</link>


<link www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392084/ _blank external-link-new-window>Livingston G, Huntley J, Sommerlad A, Ames D, Selbæk G, Teri L, Mukadam N., 'Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission', National Library of Medicine, PMC PubMed Central, juli 2022</link>


 
Opskrifter med bælgfrugter
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Hyppige toiletbesøg om natten kan forstyrre din søvn og livskvalitet.
Sundhed
Forebyg nattetisseri: Sådan tager du kontrol over din nattesøvn 

Hyppige natlige toiletbesøg, også kaldet nykturi, kan i høj grad påvirke både din søvn og livskvalitet. Når du vågner flere gange om natten for at tisse, forstyrrer det ikke blot din søvn, men kan også resultere i træthed, koncentrationsbesvær og en konstant følelse af udmattelse i løbet af dagen.…

Læs mere
Undgå knogleskørhed – gode tips til stærkere knogler
Sundhed
Bekymret for osteoporose? Sådan forebygger du knogleskørhed 

Osteoporose, også kendt som knogleskørhed, er en sygdom, der svækker dine knogler og øger risikoen for brud. For mange kan tanken om svage knogler i fremtiden være skræmmende, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge sygdommen.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?  

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Forbrugere advares mod sundhedsskadelige PFAS-stoffer i engangsservice
Sundhed
Advarsel: Farlige PFAS-stoffer fundet i engangsservice fra Temu 

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at mange papkrus, tallerkener og sugerør fra webshoppen Temu indeholder farlige PFAS-stoffer. Kemikalierne, der gør produkterne vand- og smudsafvisende, er forbudt i Danmark, når de bruges i pap og papir til madvarer. PFAS, også kendt som…

Læs mere
Ondt i ryggen rammer millioner af danskere hvert år.
Sundhed
Især kvinder betaler prisen for lænderygsmerter 

Danmark er en nation med rygproblemer, og det er noget, der kan mærkes – både på kroppen og på samfundsøkonomien.

Ondt i ryggen er ikke bare en plage for den enkelte, det er også en folkesygdom, der koster os alle dyrt. Sygefravær, førtidspension og endda tidlig død er nogle af konsekvenserne af…

Læs mere
Effektive behandlinger mod hårtab: Fra Regaine til hormonelle behandlinger og hårpleje.
Skønhed & Pleje
Hårtab hos kvinder efter de 30: Årsager, forebyggelse og effektive behandlinger 

At miste sit hår kan føles som at miste en del af sig selv. Hår er en vigtig del af vores identitet, og når det begynder at tynde ud, kan det være både skræmmende og frustrerende. Men der er håb! For heldigvis findes der, afhængig af årsagen til hårtabet, flere effektive måder at tackle problemet…

Læs mere
Mood Food: Sunde madvarer der løfter humøret
Sundhed
Mood Food: Tidens store madtrend  

Har du nogensinde tænkt over, hvordan maden på din tallerken påvirker dit humør? Mood Food – eller 'humørmad' – er en ny trend, der har fanget opmærksomhed verden over, fordi den handler om mere end blot at spise sundt. Det handler om at vælge fødevarer, der ikke bare nærer din krop, men også giver…

Læs mere
Demens: Sådan kan højt LDL-kolesterolniveau påvirke hjernen.
Sundhed
Ny viden om kolesterol og demens 

Ny forskning fra The Lancet Commission i 2024 kaster lys over en vigtig forbindelse mellem kolesterol og risikoen for at udvikle demens. Forskningen ændrer forståelsen af sammenhængen mellem hjertesundhed og hjernesundhed, og understreger vigtigheden af at overvåge kolesterolniveauer gennem hele…

Læs mere
Akupunktur mod angst: En naturlig og effektiv behandling for kvinder i overgangsalderen.
Spiritualitet
Angst: Kan akupunktur lindre angst? 

Angst er en udfordring, ikke mindst for kvinder i overgangsalderen, hvor den ofte skyldes hormonelle forandringer. Men hvad hvis der fandtes en naturlig og effektiv måde at lindre angstsymptomer på? Ny forskning offentliggjort i det anerkendte medicinske tidsskrift Frontiers beskriver akupunkturens…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^