Kategori: Sundhed

Forskere: Frivilligt arbejde fordobler chancen for høj mental sundhed 

Er man engageret i frivilligt arbejde, har man dobbelt så stor chance for mentalt at have det så godt som muligt. Det konkluderer forskere ved Statens Institut for Folkesundhed på baggrund af nyt studie blandt 14.000 i Skandinavien.

Sammenhængen mellem frivilligt arbejde og mental sundhed

De timer, man lægger i frivilligt arbejde, kommer godt igen. I hvert fald på det mentale plan. Et nyt, omfattende studie viser, at personer, der arbejder frivilligt eksempelvis som spejderleder, fodboldtræner eller besøgsven, har dobbelt så stor sandsynlighed for så god mental sundhed som overhovedet muligt. Det er første gang, man undersøger sammenhængen mellem frivilligt arbejde og mental sundhed.

I studiet har forskerne målt deltagernes mentale tilstand ved hjælp af en række spørgsmål om deres følelsesliv, lykkefølelse og hvordan de fungerer mentalt i hverdagen og har holdt svarerne op mod, hvorvidt de arbejder frivilligt eller ej. Resultatet er, at de af deltagerne, der mindst én gang om ugen er engageret i frivilligt arbejde, har dobbelt så stor sandsynlighed for at have såkaldt 'blomstrende mental sundhed' i forhold til dem, der ikke er frivillige. 'Blomstrende mental sundhed' er forskernes udtryk for det højeste niveau af mental sundhed, det vil sige det højeste niveau af positive følelser, velvære og sociale funktioner, såsom hvordan man fungerer i hverdagen og i samspil med andre.

Gør noget meningsfuldt

Resultatet gælder uanset de frivilliges alder, sociale og økonomiske baggrund, helbred og eventuelle funktionsnedsættelser. Og det tyder ifølge forskerne på, at der er sammenhæng mellem frivilligt arbejde og blomstrende mental sundhed, uanset hvem man er, hvor man kommer fra, og hvor meget overskud, man har i hverdagen.

"At der er sammenhæng kan skyldes, at man som frivillig føler, at man gør noget uselvisk, at man hjælper andre mennesker og dermed bidrager til en bedre verden. Man føler, at man arbejder for en større sag og for noget meningsfuldt, og det er med til at styrke éns mentale sundhed. Man får det godt med sig selv," siger forsker i mental sundhed Ziggi Santini fra Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.

Ziggi Santini peger desuden på, at frivilligt arbejde ofte betyder, at man lærer nye ting og tilegner sig nye kompetencer, hvilket kan styrke ens selvværd og opfattelse af, hvad man som menneske kan bidrage med.

"Som frivillig får man ofte mulighed for at få nye sociale relationer og indgå i fællesskaber. Og vi ved, at sociale netværk har stor betydning for, hvordan man trives mentalt,” siger Ziggi Santini.

Indstilling til livet betyder også noget

Hvor det primære resultat i studiet er, at frivilligt arbejde mindst én gang om ugen hænger sammen med blomstrende mental sundhed, peger delanalyser i studiet på, at der også er sammenhæng mellem en mindre frekvens af frivilligt arbejde og blomstrende mental sundhed. Det kan ifølge Ziggi Santini betyde, at dén indstilling til livet og til at hjælpe og bidrage, som frivillige ofte har, er vigtigere end hvor ofte, man arbejder frivilligt. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Social Currents'. Det trækker på data fra tidligere befolkningsundersøgelser, hvor man har spurgt til både frivilligt arbejde og blomstrende mental sundhed. En anden undersøgelse baseret på danske data fra 2016 også fra Statens Institut for Folkesundhed er nået frem til samme konklusion. Undersøgelsen er endnu ikke publiceret.

Sundhed
Verdens Diabetes Dag: Hvordan Wegovy giver nyt håb til diabetespatienter 

Når Verdens Diabetes Dag markeres den 14. november, er det ikke kun en dag for dem, der lever med diabetes – det er en dag for os alle. Omkring 530 millioner voksne verden over lever med diabetes, hvoraf hele 98 procent har type 2-diabetes. Det betyder, at næsten én ud af ti voksne lever med en…

Læs mere
Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

Når kulden bider, og forkølelsen lurer, har de fleste af os vores favoritter klar til at tage kampen op: ekstra C-vitamin, et par zinktabletter, en kop kamillete eller måske et skud hvidløg og echinacea. Listen af husråd er lang – men hvor meget hjælper de egentlig?

Læs mere
Lindr dine forkølelsessymptomer med gode råd og lidt selvpleje
Sundhed
Forkølelse lindres bedst med selvforkælelse 

Når man er ramt af forkølelse, så er det tid til at sætte tempoet ned og give kroppen ro. Heldigvis er der masser af små tips og tricks, som både kan lindre symptomerne og fremme følelsen af velvære i processen. Fra dampende kamillete til en god dosis hvile og hygge – her har vi samlet de bedste råd…

Læs mere
Sundhed
Wegovy: Lever kuren op til hypen? 

Wegovy er på alles læber og har allerede hjulpet mange med diabetes og svær overvægt til imponerende vægttab.​​​​​Men selvom behandlingen har vist imponerende resultater, er det, ligesom med anden medicin, fornuftigt at forholde sig nøgternt til både fordele og ulemper, før man begynder på Wegovy.

Læs mere
Sådan vælger du mørk chokolade med høj kvalitet og god smag.
Opskrifter & råvarer
Forbrugerrådet Tænk: Sådan finder du den bedste mørke chokolade 

En ny test fra Forbrugerrådet Tænk afslører, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen, når det kommer til mørk chokolade.

Testen, der omfatter 11 forskellige mærker med et kakaoindhold mellem 70-72 %, afslører en bred smagsvariation, der primært skyldes forskelle i kakaobønnernes…

Læs mere
Plantebaseret kost er nøglen til bedre sundhed og bæredygtighed
Sundhed
Plantebaseret kost vinder frem – især blandt kvinder 

Flere kvinder vælger at skifte til plantebaseret kost i takt med det stigende fokus på sundhed, dyrevelfærd og bæredygtighed. En ny amerikansk undersøgelse viser, at denne tendens er markant forskellig mellem kønnene. Mens kvinder i stigende grad vælger en plantebaseret livsstil, forbliver mænds…

Læs mere
Opskrifter med bælgfrugter
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Hyppige toiletbesøg om natten kan forstyrre din søvn og livskvalitet.
Sundhed
Forebyg nattetisseri: Sådan tager du kontrol over din nattesøvn 

Hyppige natlige toiletbesøg, også kaldet nykturi, kan i høj grad påvirke både din søvn og livskvalitet. Når du vågner flere gange om natten for at tisse, forstyrrer det ikke blot din søvn, men kan også resultere i træthed, koncentrationsbesvær og en konstant følelse af udmattelse i løbet af dagen.…

Læs mere
Undgå knogleskørhed – gode tips til stærkere knogler
Sundhed
Bekymret for osteoporose? Sådan forebygger du knogleskørhed 

Osteoporose, også kendt som knogleskørhed, er en sygdom, der svækker dine knogler og øger risikoen for brud. For mange kan tanken om svage knogler i fremtiden være skræmmende, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge sygdommen.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?  

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
^