Påskeæg i glas fra Kodanska
Påskeæg i metal
Påskekrans:  Messingring til ophæng
Rituals påskeæg anno 2023
Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Stil spørgsmål til prisen på tandlægebehandling

Et udtræk af tal fra Danmarks Statistik viser, at tandlægepriserne fra maj 2002 til maj 2018 er skudt i vejret med 51,6 procent. I samme periode er forbrugerpriserne generelt blot steget 28 procent. Til trods for de store prisstigninger er det kun omkring en fjerdedel af forbrugerne, der har tjekket priserne indenfor de sidste fem år, og kun hver sjette har forsøgt at forhandle om prisen med deres tandlæge. Det viser en ny undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk. Organisationens formand, Anja Philip, understreger, at Forbrugerrådet Tænk ikke opfordrer forbrugerne til konstant at skifte tandlæge, men eftersom tandbehandlinger er et område, hvor forbrugerne betaler høje priser, er det fornuftigt at undersøge markedet før man lægger sig i stolen.

”Vi danske forbrugere er meget loyale overfor vores tandlæge og stiller sjældent spørgsmål til priserne. Det er en skam, for så kommer de fleste af os let til at betale for meget. Vi kan se, at en stor del af de forbrugere, der undersøger og forhandler prisen, typisk får en kontant belønning ud af deres anstrengelser. Derfor er vores opfordring, at man tjekker priserne hos forskellige tandlæger. Særligt inden, man skal have foretaget et større indgreb. Det er generelt altid en god idé at undersøge markedet, og særligt på tandlægeområdet, fordi der kan være tale om store beløb, hvor der i nogle tilfælde kan være tusindvis af kroner at spare,” siger Anja Philip. Hun mener, at tallene fra organisationens undersøgelse dokumenterer, at der er brug for at få mere gang i konkurrencen på tandlægeområdet.

Forbrugerne opfordres til at forhandle om prisen

Tandlæger er private erhvervsdrivende, der udbyder deres tjenesteydelser. Derfor mener Forbrugerrådet Tænk, at forbrugerne bør betragte tandlæger på samme måde som andre virksomheder og blandt andet forholde sig kritisk til både pris og kvalitet. I dag kan man som forbruger fx tjekke tandlægepriser via portalen sundhed.dk eller hos de enkelte tandlæger.  Sundhedsministeriet er i gang med at kigge tandlægeområdet efter i sømmene, og et af Forbrugerrådet Tænks input til arbejdet er, at forbrugerne også får mulighed for at sammenligne kvaliteten af tandlægernes arbejde – ikke kun prisen.

”Hvis konkurrencen skal fungere ordentligt, skal vi som forbrugere, udover oplysninger om priser også have et redskab til at kunne vurdere kvaliteten af behandlingen. Det har vi fx på forsikringsområdet, hvor portalen Forsikringsguiden også inddrager forskellige kvalitetsparametre. Der bør kunne udvikles noget tilsvarende på tandlægeområdet, og det er en oplagt opgave at kaste sig over i det kommende arbejde under Sundhedsministeriet,” siger Anja Philip.

Omkring 50 af de mindre behandlinger hos danske tandlæger har faste priser, der bliver fastsat af myndighederne. Ved de øvrige behandlinger kan man som forbruger forhandle om prisen.

Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget...

Læs mere
Sundhed
Invitation til Brysternes Motionsdag

I Danmark lever lige knap 74.000 kvinder med brystkræft. Støt Brysterne inviterer for tredje år i træk til Brysternes Motionsdag den 11. september for at støtte op om de mange kvinder og pårørende, der hver dag har sygdommen inde på livet.

Læs mere
Sundhed
Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Trine Tuxen ring

Trine Tuxen ring

Aqua Dulce smykker

Aqua Dulce smykker

Lommelærke Ametsis

Lommelærke Ametsis

Nyd weekendhyggen<BR> i komfortabelt hjemmetøj

Nyd weekendhyggen
i komfortabelt hjemmetøj

Nye Bøger
Shopping
^