Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Trine Tuxen ring
Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt
Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund
Forbrugerstyrelsen: Danskerne betaler kassen hos tandlægen

De priser, som forbrugerne betaler hos tandlægen, er tordnet i vejret de senere år. Alligevel er det de færreste, der forsøger at forhandle sig til en bedre pris. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der efterlyser mere konkurrence på både pris og kvalitet.

Stil spørgsmål til prisen på tandlægebehandling

Et udtræk af tal fra Danmarks Statistik viser, at tandlægepriserne fra maj 2002 til maj 2018 er skudt i vejret med 51,6 procent. I samme periode er forbrugerpriserne generelt blot steget 28 procent. Til trods for de store prisstigninger er det kun omkring en fjerdedel af forbrugerne, der har tjekket priserne indenfor de sidste fem år, og kun hver sjette har forsøgt at forhandle om prisen med deres tandlæge. Det viser en ny undersøgelse for Forbrugerrådet Tænk. Organisationens formand, Anja Philip, understreger, at Forbrugerrådet Tænk ikke opfordrer forbrugerne til konstant at skifte tandlæge, men eftersom tandbehandlinger er et område, hvor forbrugerne betaler høje priser, er det fornuftigt at undersøge markedet før man lægger sig i stolen.

”Vi danske forbrugere er meget loyale overfor vores tandlæge og stiller sjældent spørgsmål til priserne. Det er en skam, for så kommer de fleste af os let til at betale for meget. Vi kan se, at en stor del af de forbrugere, der undersøger og forhandler prisen, typisk får en kontant belønning ud af deres anstrengelser. Derfor er vores opfordring, at man tjekker priserne hos forskellige tandlæger. Særligt inden, man skal have foretaget et større indgreb. Det er generelt altid en god idé at undersøge markedet, og særligt på tandlægeområdet, fordi der kan være tale om store beløb, hvor der i nogle tilfælde kan være tusindvis af kroner at spare,” siger Anja Philip. Hun mener, at tallene fra organisationens undersøgelse dokumenterer, at der er brug for at få mere gang i konkurrencen på tandlægeområdet.

Forbrugerne opfordres til at forhandle om prisen

Tandlæger er private erhvervsdrivende, der udbyder deres tjenesteydelser. Derfor mener Forbrugerrådet Tænk, at forbrugerne bør betragte tandlæger på samme måde som andre virksomheder og blandt andet forholde sig kritisk til både pris og kvalitet. I dag kan man som forbruger fx tjekke tandlægepriser via portalen sundhed.dk eller hos de enkelte tandlæger.  Sundhedsministeriet er i gang med at kigge tandlægeområdet efter i sømmene, og et af Forbrugerrådet Tænks input til arbejdet er, at forbrugerne også får mulighed for at sammenligne kvaliteten af tandlægernes arbejde – ikke kun prisen.

”Hvis konkurrencen skal fungere ordentligt, skal vi som forbrugere, udover oplysninger om priser også have et redskab til at kunne vurdere kvaliteten af behandlingen. Det har vi fx på forsikringsområdet, hvor portalen Forsikringsguiden også inddrager forskellige kvalitetsparametre. Der bør kunne udvikles noget tilsvarende på tandlægeområdet, og det er en oplagt opgave at kaste sig over i det kommende arbejde under Sundhedsministeriet,” siger Anja Philip.

Omkring 50 af de mindre behandlinger hos danske tandlæger har faste priser, der bliver fastsat af myndighederne. Ved de øvrige behandlinger kan man som forbruger forhandle om prisen.

Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kosttilskud til PMS: Virker det?

Kosttilskud til PMS: Virker det?

Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt

Auro terrasseolie
- miljøvenligt og slidstærkt

Gode rutiner holder dit hår<BR> sundt og glansfuldt

Gode rutiner holder dit hår
sundt og glansfuldt

Lommelærke Ametsis

Lommelærke Ametsis

Nye Bøger
Shopping
^