Træthed, oppustethed, humørsvingninger, hormonelle ubalancer, problemer med fordøjelsen og for mange kilo på sidebenene. De færreste af os kan stå for søde sager, også selvom vi kender konsekvenserne af at fylde os med sukker og andre hurtige kulhydrater. For søde sager giver sådan en rar øjeblikkelig tilfredsstillelse - og så er sødt jo slet ikke til at komme uden om, når det kommer til den danske hyggekultur.
Sukkerafhængighed
At de hurtige kulhydrater kan være medvirkende årsag til dårlig trivsel og skrantende helbred, det ved Lisbeth Tordendahl fra sit virke som biopat og kostterapeut. I sin konsultation på Frederiksberg møder hun ofte mennesker, som er fanget i sukkerfælden. Hendes erfaring og mantra i både hendes kogebøger og i arbejdet med kostvejledning er, at vi har brug for nydelsen for at blive glade og velfungerende.
”Når vore kroppe sukker efter sukker, så sukker den i virkeligheden efter nydelse og ny energi - og altså ikke det raffinerede sukker, der er unaturligt hurtige kulhydrater og bare dræner og belaster kroppen. Spiser vi sødt lavet af sunde råvarer, der indeholder bl.a. vitaminer og mineraler får vi både nydelse og samtidig næring og længerevarende energi til cellerne. Frugt og naturlige sødemidler kan uden problemer erstatte det hvide sukker i kager og desserter, uden at der går klidmoster og uvant smag og konsistens i resultatet.” siger Lisbeth Tordendahl, der har skrevet flere kogebøger, senest i 2010 den prisvindende "Grønne proteiner".
Sunde, søde alternativer
I sin nye bog ”Det Søde – Sundhed & Nydelse”, præsenterer hun stribevis af opskrifter på gode, sunde, søde alternativer. Det er opskrifter på lækkerier, som både er indbydende og tilfredstiller trangen til sødt, men samtidig er fulde af vitaminer, mineraler, fibre, sunde fedtstoffer og proteiner. Alt i alt samler bogen mere end 100 fantastiske opskrifter på alt fra uimodståelige små og store kager, tærter, muffins, snitter og cupcakes, til delikate lagkager, desserter, slik, spreads, hjemmesylt, mos og marmelade samt lækre frugtsalater, snacks, is og mousse. Alle er de lavet med sunde råvarer, og uden sukker og hvedemel. Så nu kan du for første gang se frem til en kostomlægning, som ikke kræver, at du fornægter dig selv det søde og lækre, men tværtimod giver dig mulighed for at få tilfredsstillet trangen til sødt med god samvittighed.
∙ >" target="_blank">Bestil bogen her >>
∙ <link https: www.kvindeguiden.dk _self>Få Lisbeths opskrift på Jordbær 'cheese' kage med mandelbund >>
∙ <link https: kvindeguiden.dk _self>Vind bogen her >>
Foto bogomslag: Tia Borgsmidt. Portræt: Michael Thomas