Hvert år får 4.000 danske kvinder konstateret brystkræft. Chancen for at overleve sygdommen er steget støt gennem de seneste 30 år. Det skyldes betydelige fremskridt i behandlingsresultaterne, hvilket betyder, at brystkræft i dag er en af de kræftsygdomme med den højeste overlevelse.
Sygdommen rammer oftest kvinder over 50 år. Flere end 50.000 danske kvinder lever i dag med sygdommen. Hvert år dør knap 1.300 kvinder af brystkræft.
Brystkræft er en af Kræftens Bekæmpelses markante indsatsområder, fordi det er en sygdom, der rammer hver 9. danske kvinde. Derfor er der fortsat et stort behov for opmærksomhed om sygdommen, og at der hele tiden forskes i bedre behandlingsformer, der giver færre bivirkninger, samt at de kvinder, der rammes af sygdommen, hjælpes bedre.
Hvorfor får man brystkræft?
Den præcise årsag til, at sygdommen opstår, ved man ikke. Man ved, at:
• Tidlig pubertet
• Når kvinden får få børn – og får dem i en sen alder
• Sen overgangsalder (menopause)
• Overvægt efter overgangsalderen
• Hormontilskud efter overgangsalderen
• Alkohol
• Fysisk inaktivitet
... kan øge risikoen for, at man udvikler sygdommen.
Screening
Alle danske kvinder mellem 50 og 69 år skal have tilbudt mammografiscreening (røntgenundersøgelse af brystet) hvert andet år. Undersøgelsen kan afsløre forandringer i brystet ned til få millimeter, som man ikke selv kan mærke med fingrene.
Man screener kvinder i alderen 50-69 år, fordi halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, findes i denne aldersgruppe.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at kvinder tager imod tilbuddet om mammografiscreening. Bliver sygdommen opdaget på et tidligt stadium, så bliver behandlingen i nogen tilfælde mere skånsom og overlevelseschancerne bedre.
Uanset hvad: Gå til læge, hvis du mærker en knude eller mærker forandringer i brystet.
Kilde: