Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Pas på med at slukke tørsten i med sodavand og energidrikke, advarer Tandlægeforeningen.

Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?
Redaktionen

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere patienter med syreskader.

”Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, fx tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe med at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, fx sodavand og energidrikke,” fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere

Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og slides, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt, fx læskedrikke, sur frugt, frugtsaft, smoothies eller surt slik. Ifølge Susanne Kleist er sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere.

”Hvis man drikker små slurke af sodavand over flere timer, som mange gør, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder om at få sodavanden hurtigt forbi tænderne, og så skylle munden i vand bagefter, da vand bidrager til at neutralisere syren. Og læskedrikke med mærket med 'light' eller 'diet' kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer”.
At skylle munden i vand lige efter indtag af syreholdig mad, er bedre end at børste tænder, da emaljen er mere skrøbelig lige efter, du har drukket eller spist noget surt.

Tag testen

Test hvorvidt at du med dine spise- og drikkevaner, har øget risiko for at få syreskader.

 1. Hvordan er dine spisevaner i hverdagen?
  a. Jeg småspiser hele dagen
  b. Jeg spiser som regel 3 måltider om dagen, men småspiser en gang i mellem
  c. Jeg spiser altid 3 måltider om dagen, og småspiser ikke imellem

 2. Hvor ofte drikker du juice, sodavand og/eller energidrikke?
  a. Hver dag
  b. Nogle gange
  c. Sjældent eller aldrig

 3. Hvornår børster du tænder eller skyller munden i vand?
  a. Jeg børster tænder en gang om dagen
  b. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aften
  c. Jeg børster tænder i min. 2 minutter morgen og aftenen, og jeg skyller munden efterfølgende, når jeg har spist syreholdige produkter.

 4.  Hvordan drikker du sodavand?
  a. Jeg drikker små slurke
  b. Med sugerør
  c. Jeg drikker aldrig sodavand

 5.  Bruger du ofte eddikeholdige eller syrlige dressinger og saucer?
  a. Ja, ofte
  b. Nogle gange
  c. Næsten aldrig

Resultat

 • Flest a'er: Høj risiko for syreskader
  Når du hele tiden småspiser syreholdige snacks og drikkevarer er dine tænder under konstant angreb. Spørg din tandlæge om syreskader og overvej at bruge en tandpasta med lav slibeeffekt.
 • Flest b'er: Mulig risiko for syreskader
  Du kan risikere at udvikle syreskader. Børst ikke dine tænder lige efter, du har indtaget syreholdig mad eller drikke, da emaljen er blødgjort og kan beskadiges. Drik gerne vand til at skylle syren væk.

 • Flest c'er: Lille risiko for syreskader
  Dine spisevaner er gode for dine tænder, men hold øje med tegn på syreskader og forebyg dem ved at gå til tandlægen regelmæssigt.

Læs mere om, hvordan du mindsker risikoen for syreskader

Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,...

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,...

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden...

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og...

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens?

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Kollektion fra Copenhagen Bamboo

Kuglevase fra Cooee Design

Kuglevase fra Cooee Design

Gaveæske med krydderier

Gaveæske med krydderier

Kosttilskud til PMS: Virker det?

Kosttilskud til PMS: Virker det?

Nye Bøger
^