Mere end 60 % af danske kvinder over 30 år har oplevet problemer med ufrivillig vandladning. En tredjedel fortæller aldrig nogen om det...
Hver tredje holder inkontinens hemmeligt
En ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har foretaget for SCA Hygiene Products, blandt danske kvinder over 30 år, viser, at 59 % ville synes det var flot, hvis en veninde fortalte om sine problemer med ufrivillig vandladning (inkontinens), mens 42 % ville være medfølende. Kun en enkelt procent synes, det ville være pinligt.
Selvom over en tredjedel af de adspurgte kvinder siger, at de slet ikke, eller kun i mindre grad, har problemer med at tale om det, så er der stadig 31 %, der aldrig fortæller det til nogen. 62 % af kvinderne finder inkontinensproblemer for intimt eller for pinligt at tale om. Og det er måske netop årsagen til, at de fleste stadig tror, det rammer langt færre end det er tilfældet. Over halvdelen af de adspurgte tror nemlig, at inkontinens kun rammer hver tiende eller færre kvinder.
”Det kræver selvfølgelig mod at tale om det, men når undersøgelsen nu viser, at over 60 % af danske kvinder over 30 har oplevet ufrivillig vandladning, og vi har knap en halv million registreret med inkontinens, så er der altså tale om et meget udbredt og almindeligt problem. Derfor er det glædeligt at høre, at så mange siger, de vil tage godt imod det, men samtidig et paradoks, at vi stadig tror, problemet rammer langt færre end det i virkeligheden gør. Vi er nødt til at kunne tale om det, hvis vi vil være med til at fjerne fordommene omkring inkontinens, og dermed også kunne sætte bedre ind og helbrede problemet,” siger sygeplejerske Kirsten Scholz fra SCA Hygiene Products A/S.
Menstruationsbind duer ikke
Undersøgelsen viser, at vi især er bange for at lugte og for den våde plet. Derfor bruger mange kvinder bind til at fange den ufrivillige vandladning. Almindelige menstruationsbind er dog fremstillet til at suge blod, der jo er en tykkere væske end urin. Derfor er risikoen for våde pletter større, hvis man bruger menstruationsbind, da de simpelthen ikke kan suge urinen hurtigt nok. Inkontinensbind er bygget til at suge urin, og de sørger samtidig for at indkapsle urinen, så den ikke kommer i kontakt med luften, da det er denne proces, der udvikler den ammoniaklugt, vi forbinder med urin.
Kun 2 % af de adspurgte kvinder bruger specialprodukter til at håndtere deres inkontinens, mens fire ud af ti klarer sig med almindelige bind og trusseindlæg. Knap 80 % svarer, at de ikke føler, det er nødvendigt at bruge specialprodukter. Det står imidlertid i modsætning til kvindernes frygt for våde pletter og urinlugt.