Der skal ikke så meget til...

Kategori: Sundhed

Der skal ikke så meget til...

Der skal ikke så meget til... 

Mange danskere er så fysisk inaktive, at det går ud over deres helbred og trivsel.

Risikoen for at dø af fysisk inaktivitet er lige så stor som risikoen for at dø af rygning...

Mange danskere bevæger sig i dag så lidt, at det går ud over deres sundhed og trivsel. Manglende fysisk aktivitet er i det hele taget et af de største problemer for folkesundheden i den vestlige verden. Faktisk er risikoen for at dø af inaktivitet lige så stor som risikoen for at dø af rygning!

Fremskridtets paradokser
Vestens fremskridt rummer flere paradokser: Nedslidende arbejde afløses af fysisk inaktivitet,
sportselitens præstationer følges passivt foran TV-skærmen,og børn udkæmper drabelige kampe uden at røre andet end fingrene, når de spiller computerspil.

En lang række undersøgelser dokumenterer, at tiden er inde til handling – f.eks. er dødeligheden ca. dobbelt så stor hos inaktive som hos aktive.

”De som mener, at de ikke har tid til fysiske aktiviteter må før eller senere afsætte tid til sygdom”. Sådan skrev Edward Stanley (1826-1893) i sin bog ”The Conduct of Life”, og det er mere rigtigt end nogensinde før.

Derfor er fysisk aktivitet vigtig
Der foreligger solid videnskabelig dokumentation for, at fysisk aktivitet gavner helbredet på flere måder:

• Personer, som normalt er inaktive, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at bevæge sig regelmæssigt.

• Børn, voksne, ældre, kvinder som mænd, opnår positive fysiologiske ændringer som følge af fysisk aktivitet.

• Fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele.

• Fysisk aktivitet har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler har i mange år været kendt. Nu kan det dokumenteres, at fysisk aktivitet også gavner stofskiftet samt hormon- og immunsystemet.

Forebyggende effekt
Det er også dokumenteret, at fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på følgende områder:

• Mindre risiko for hjerte-karsygdomme
• Mindre risiko for sukkersyge
• Mindre risiko for forhøjet blodtryk
• Mindre risiko for kræft i tyktarmen
• Hjælper med at nedsætte et forhøjet blodtryk
• Hjælper med at kontrollere vægten
• Hjælper med at styrke og vedligeholde knogler, muskler og sener
• Hjælper ældre til større styrke og bedre bevægelighed
• Formindsker tilstande med depression og angst
• Forbedrer det psykiske og sociale velvære

Der skal ikke så meget til..
Sundhedsstyrelsens anbefaling om fysisk aktivitet har en alvorlig baggrund. Til gengæld er anbefalingens budskaber opmuntrende:

1) Der skal ikke så meget til: 30 minutters fysisk aktivitet er nok til at opnå en dokumenteret sundhedseffekt. Det er ikke nødvendigt at melde sig ind i en sportsklub eller et fittnesscenter – det er ikke en gang nødvendigt at klæde om.

2) Det behøver ikke være besværligt: De 30 minutter kan sagtens opdeles i to gange 15 minutter eller tre gange 10 minutter. Alle former for fysisk aktivitet tæller: Cykelture, leg med ungerne, gåturen til stoppestedet, trappen i stedet for elevatoren, støvsugning, havearbejde, hundeluftning mv.

3) Du får det bedre nu og her: Fysisk aktivitet gavner både krop og sjæl. Det kan forebygge stress, depression og angst – og det bliver lettere at sove og slappe af og tackle stressede oplevelser.

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^