Der skal ikke så meget til...

Kategori: Sundhed

Der skal ikke så meget til...

Der skal ikke så meget til... 

Mange danskere er så fysisk inaktive, at det går ud over deres helbred og trivsel.

Risikoen for at dø af fysisk inaktivitet er lige så stor som risikoen for at dø af rygning...

Mange danskere bevæger sig i dag så lidt, at det går ud over deres sundhed og trivsel. Manglende fysisk aktivitet er i det hele taget et af de største problemer for folkesundheden i den vestlige verden. Faktisk er risikoen for at dø af inaktivitet lige så stor som risikoen for at dø af rygning!

Fremskridtets paradokser
Vestens fremskridt rummer flere paradokser: Nedslidende arbejde afløses af fysisk inaktivitet,
sportselitens præstationer følges passivt foran TV-skærmen,og børn udkæmper drabelige kampe uden at røre andet end fingrene, når de spiller computerspil.

En lang række undersøgelser dokumenterer, at tiden er inde til handling – f.eks. er dødeligheden ca. dobbelt så stor hos inaktive som hos aktive.

”De som mener, at de ikke har tid til fysiske aktiviteter må før eller senere afsætte tid til sygdom”. Sådan skrev Edward Stanley (1826-1893) i sin bog ”The Conduct of Life”, og det er mere rigtigt end nogensinde før.

Derfor er fysisk aktivitet vigtig
Der foreligger solid videnskabelig dokumentation for, at fysisk aktivitet gavner helbredet på flere måder:

• Personer, som normalt er inaktive, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at bevæge sig regelmæssigt.

• Børn, voksne, ældre, kvinder som mænd, opnår positive fysiologiske ændringer som følge af fysisk aktivitet.

• Fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende, for at man opnår sundhedsmæssige fordele.

• Fysisk aktivitet har mange positive effekter på kroppens funktioner. Virkningerne på hjerte, kredsløb og muskler har i mange år været kendt. Nu kan det dokumenteres, at fysisk aktivitet også gavner stofskiftet samt hormon- og immunsystemet.

Forebyggende effekt
Det er også dokumenteret, at fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på følgende områder:

• Mindre risiko for hjerte-karsygdomme
• Mindre risiko for sukkersyge
• Mindre risiko for forhøjet blodtryk
• Mindre risiko for kræft i tyktarmen
• Hjælper med at nedsætte et forhøjet blodtryk
• Hjælper med at kontrollere vægten
• Hjælper med at styrke og vedligeholde knogler, muskler og sener
• Hjælper ældre til større styrke og bedre bevægelighed
• Formindsker tilstande med depression og angst
• Forbedrer det psykiske og sociale velvære

Der skal ikke så meget til..
Sundhedsstyrelsens anbefaling om fysisk aktivitet har en alvorlig baggrund. Til gengæld er anbefalingens budskaber opmuntrende:

1) Der skal ikke så meget til: 30 minutters fysisk aktivitet er nok til at opnå en dokumenteret sundhedseffekt. Det er ikke nødvendigt at melde sig ind i en sportsklub eller et fittnesscenter – det er ikke en gang nødvendigt at klæde om.

2) Det behøver ikke være besværligt: De 30 minutter kan sagtens opdeles i to gange 15 minutter eller tre gange 10 minutter. Alle former for fysisk aktivitet tæller: Cykelture, leg med ungerne, gåturen til stoppestedet, trappen i stedet for elevatoren, støvsugning, havearbejde, hundeluftning mv.

3) Du får det bedre nu og her: Fysisk aktivitet gavner både krop og sjæl. Det kan forebygge stress, depression og angst – og det bliver lettere at sove og slappe af og tackle stressede oplevelser.

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^