Der hvor empatien sidder

Kategori: Sundhed

Der hvor empatien sidder

Der hvor empatien sidder  

- om pandelapsdemens.Empati er evnen til at sætte sig i andre menneskers situation og forstå hvordan andre mennesker tænker og føler, derfor er empatien væsentlig for menneskets sociale adfærd og vores evne til at etablere nære relationer…

- om pandelapsdemens.


af Louise Pagsberg, redaktionen

Empati er evnen til at sætte sig i andre menneskers situation, forstå hvordan andre mennesker tænker og føler. Empatiske mennesker skaber tillid og troværdighed i deres omgivelser, idet de formår at ”tune” sig ind på andres følelsesmæssige tilstand.

Empatien udgør, sammen med intuitionen og indlevelsesevnen, menneskets følelsesmæssige intelligens og er, i sociale sammenhænge, så væsentlig at den overskygger alle andre evner et menneske måtte besidde.

Som barn lærer vi de sociale spilleregler; vi lærer at man skal lytte når nogen taler, at man skal trøste når nogen græder, at man skal sige undskyld hvis man kommer til at såre hinanden. Men selvom vi alle er opfostret med de samme sociale spilleregler, så er der alligevel stor forskel på hvordan vi forvalter dem, hvordan og hvornår vi hver i sær aktiverer og bruger dem. At få dem aktivet kræver en god evne til at opfange, fornemme og reflektere over situationen og over de signaler som andre menneske sender.

Selve evnen til at opfange og reflektere sidder i den forreste del af hjernen; frontallapperne. Det er dem – frontallapperne - der styrer vores fornemmelse for den situation vi befinder os i. Det er dem der gør os i stand til at ”forstå” situationen og et andet menneskes følelser og dem der gør os i stand til at ”leve os ind i” et andet menneskes oplevelser. Det er også dem der styrer motivationen, lysten og viljen. Det er dem der gør os i stand til at planlægge. Således styre frontallapperne nogle af de væsentlige evner – evner som gør at vi adskiller os fra dyr..

Det er dem der giver os situationsfornemmelse, gør os empatiske, får os til at føle samvittighed – det er dem der giver os personlighed.

Sker der skade på denne – således meget væsentlige del af hjernen - er det ikke svært at forestille sig at det har katastrofale følger.

Hos mennesker hvor der er sket skade på frontallapperne sker der en voldsom personlighedsændring. Deres temperament og karakter ændres. Indlevelsesevnen forsvinder. Interessen for familien svinder ind og erstattes af selvoptagethed. Deres hæmningerne forsvinder, hvilket f.eks. ses ved måltider, hvor maden ukritisk ”skovles” ind. De er hæmningsløse – deres sprog bliver primitivt og forenklet – og de bruger ofte grove gloser og ukvemsord. De mangler ”filter” og kan højlydt kommenterer en overvægtig kvinde i bussen, sige sjofle ord og platheder.

Det der kendetegner lidelsen og som er helt karakteristisk er, at disse menneskers hukommelse er overraskende god. At mennesker med skade på frontallapperne stadig har deres hukommelse i behold, er med til at gøre sygdomsbilledet lidt diffust og uklart. Hvor sygdomsbilledet hos en Altzheimer patient er tydeligt, idet samtlige evner (orienteringssans, hukommelse, situationsfornemmelse, sprog mv.) reduceres samtidig, så er det, hos mennesker med skade på frontallapperne, altså enkle, om end vitale, dele der rammes.

F.eks. vil en skade på frontallapperne hos en musiker, ikke umiddelbart påvirke hans evne til at spille musik. Han vil stadig evne at spille som han altid har gjort, til gengæld er hans lyst til og motivation for at spille, forsvundet.

Med hukommelsen i behold vil han, et stykke af vejen, være i stand til at kompensere for de tabte evner. Derudover har den ramte ingen sygdomserkendelse, hvilket gør det svært for omgivelserne at vurderer, hvor i sygdomsforløbet vedkommende er.

Det er meget anstrengende og belastende at leve med et menneske med skade på frontallapperne. De er asociale og, alt efter hvilken del af frontallapperne der er ramt, opfører de sig apatisk eller aggressivt og hæmningsløse.

Som pårørende til en patient med skader på frontallapperne er den primær opgave at optræde som vikar for frontallapperne (frontallapsvikar), en opgave som består af:

- at igangsætte
- at planlægge
- at aktiverer

Efterhånden som sygdommen skrider frem, kommer pandelapsdemens til at minde om øvrige demenssygdomme.

Sygdommen kan ikke behandles medicinsk og der er kun få plejehjem, der er i stand til at håndtere de mennesker med skader på frontallapperne.


Kilde: Rolf Bang Olsen, overlæge ved Middelfart Sygehus


Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^