Sofapude i okkergul uld
Juletræ House Doctor
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed
Den kommer snigende....

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp..En forkølelse er irriterende, og da der ikke findes nogen medicinsk behandling tyr mange til alternativ behandlingsmetoder. Men hvilke virker?

Den kommer snigende et par gange om året. Først et lille snøft, så et lille dryp, så følger en irriterende hoste og smerter i halsen.
Det er altid ærgerligt at være syg, og især trætheden gør forkølelse særlig enerverende. Men en forkølelsesvirus kan ikke, ligesom infektionssygdomme, kureres med antibiotika. I stedet ordineres sengeleje og varme drikke, og så må man ellers tålmodigt vente på at ens immunforsvar får bugt med virussen.

I mangel på nogen egentlig medicinsk kur, tyr mange af os til alternative behandlings-metoder for at få lindring, og her er listen over gode råd til gengæld rigtig lang. Mange af dem bygger på gamle husråd, og langt de fleste har ikke nogen form for dokumenteret virkning. Så når dampbade, varme urtedrikke, tilskud af vitaminer og urtemedicin er udbredte metoder til lindring af forkølelses-symptomer, så handler det måske mere om, at det gør godt, at give sig selv lidt opmærksomhed.

Rød Solhat
Purpursolhat (Echinacea Purpurea)
Udtræk af Rød Solhat er et populært middel mod forkølelse, og det er samtidig også et af de bedst testede naturlægemidler til behandling af forkølelsessymptomer. Dog varierer de tilgængelige Echinacea præparater på markedet så meget, hvad angår indhold og fremstilling, at det ikke er muligt at give et fuldstændigt og entydigt svar på, hvorvidt Echinacea forebygger og behandler forkølelse. En undersøgelse, omtalt i det britiske lægetidsskrift The Lancet (1), synes dog at bekræfte, at Rød Solhat kan reducerer forkølelsessymptomer og muligvis forkorte forkølelsens varighed såfremt behandlingen påbegyndes tidligt i forløbet.
Mennesker med allergi skal være opmærksomme på at Rød Solhat kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner.

Zink
Zink kan, ifølge flere studier (2), forebygge forkølelser og bekæmpe infektioner, når det indtages inden for et døgn efter symptomernes indtræden. For at opnå den positive effekt skal der imidlertid indtages Zink i så høje doser, at det kan medføre kvalme og opkastninger (3).

Vitaminer
Har man, inden forkølelsen, decideret vitaminmangel, så kan vitamintilskud booste immunforsvaret så kroppen er bedre rustet til at bekæmpe virus. Men vitaminer kan ikke holde forkølelse fra døren, selvom C-vitamin har en dokumenteret, om end beskeden, effekt på, hvor længe du skal døje med forkølelsen.

Hvidløg
I laboratorieforsøg har hvidløg vist at kunne bekæmpe bakterier, vira og svampe, men samme effekt er endnu ikke dokumenteret i forsøg med mennesker.

Eukalyptus, mentol & pebermynte
Eukalyptus-, mentol- og pebermynteolie i sugetabletter og salver giver luft i næsen og lindring til en øm hals. Prøv også et par dråber i en varm kop te.

Snue Shot
Og apropos varme, lindrende drikke, så får du her opskriften på en velsmagende cocktail, som vi selv nyder, når forkølelsen kradser. Du skal bruge:
● 4 sorte peberkorn
● 4 kardemommekapsler
● 4 kryddernelliker
● 1 hel kanel stang
● et par skiver frisk ingefær
● frisk citronsaft
● honning
Lad urterne simre (ikke koge) i ½ liter vand i 15-20 minutter. Filtrer, tilsæt citronsaft og sød den varme, krydrede drik med honning.

Snup en nellike og et sennepsomslag
Blandt andre interessante alternative råd til lindring af forkølelsessymptomer, så har vi også hørt at nelliker skulle løsne en tilstoppet næse, når de tygges hele, og at omslag med sennep, lindrer hoste og smerte i brystet. (Det er nok unødvendigt at nævne, at der ikke foreligger nogen videnskablig dokumentation for, at de virker ...)

Kilde:
(1) Lancet Infect Dis. 2007 Sep;7(9):580 (PubMed)
(2) Zinc for the common cold,Singh M, Das RR
(3) ZIP8 Regulates Host Defense through Zinc-Mediated Inhibition of NF-κB

Oplever du varige smerter og/eller feber under en forkølelse, bør du konsultere din læge.
Læs nøje indlægsseddel inden du anvender naturlægemidler, kosttilskud og håndkøbsmedicin. Spørg på apoteket eller konsulter din læge ved tvivlsspørgsmål.

Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,...

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere...

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,...

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden...

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og...

Læs mere
Sundhed
Stort studie: Kan et højt niveau af antioxidanter reducere risikoen for demens?

Mennesker med højere niveauer af antioxidanter i deres blod kan være mindre tilbøjelige til at udvikle demens. Det skriver forskere fra National Institute on Aging i Baltimore på baggrund af en omfattende undersøgelse af 7.283 mennesker gennem 16 år.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden...

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige. Men der findes, som bekendt, også den...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Julepynt Xmas var

Julepynt Xmas var

Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Pas godt på din hud gennem hele livet

Pas godt på din hud gennem hele livet

Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Nye Bøger
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^