Danskerne er vilde med fuldkornsprodukter og erstatter i stigende grad hvedemelsprodukter med de grovere fuldkornsversioner og brød med fuldkornslogoet, viser målinger fra analysefirmaet Nielsen. Det kan komme folkesundheden til gode, mener diætister.
Fuldkorn forebygger fedme og holder blodsukkeret stabilt
Produkter med fuldkornslogo i kategorierne mel, hvedebrød, rugbrød, morgenmad og dybfrostbrød har gennem det sidste år været i massiv vækst. Formand for Foreningen af Kliniske Diætister, Ginny Rhodes, er begejstret for udviklingen:
”Det er en meget positiv udvikling, at danskerne nu er begyndt at vælge fuldkornsprodukter frem for produkter baseret på almindelig hvedemel. Vi ved, at fuldkorn indeholder flere vitaminer og mineraler, fordi man får det hele med fra kornet. Desuden har fuldkorn en række positive egenskaber i forhold til bl.a. forebyggelse af fedme. Fuldkorn mætter mere og det holder blodsukkeret stabilt længere. Der er ingen tvivl om, at det er positivt for folkesundheden, hvis denne udvikling fortsætter,” siger hun.
Fuldkorn forebygger hjertekarsygdomme og diabetes
Helt konkret viser målingerne fra Nielsen, at produkter mærket med fuldkornslogo, er steget 9 procent i volumen siden 2009.
”De nye tal viser, at danskerne i stigende grad vælger fuldkornsprodukter. Og det er meget positiv, da fuldkorn har en forebyggende effekt på en række sygdomme som hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Den positive udvikling viser, at det betaler sig at arbejde målrettet for, at industrien udvikler sunde fødevarer, der sikrer, at det er let for forbrugerne at vælge sunde fødevarer”, siger sundhedchef i Hjerteforeningen Charlotte Kira Kimby.
Fuldkorn og danskerne
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man vælger fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris eller pasta. Fuldkorn har en række sundhedsfordele og konkret anbefales det, at man som voksen spiser min. 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer f.eks. til én portion havregryn og en til to skiver rugbrød hver dag. Børn mellem 4 og 10 år anbefales det at spise 40-60 gram fuldkorn dagligt.
Fuldkornslogoet
Fuldkornslogoet skal gøre det let for forbrugerne at vælge produkter med et højt fuldkornsindhold. Logoet blev lanceret i begyndelsen af 2009.
Kategorien fuldkornsprodukter dækker: Mel og gryn, Brød og knækbrød,Ris, Morgenmadscerealier, Pasta og nudler. Logoet er forbrugerens garanti for, at et givent produkt har et højt fuldkornsindhold og også på anden vis er ernæringsmæssigt godt. For at sikre at fuldkornslogoet ikke anvendes på ernæringsmæssige underlødige produkter er det en forudsætning for at bære fuldkornslogoet, at produktet overholder krav til indhold af fedt, salt, kostfiber og sukker som svarer til Nøglehulsmærket.
Læs også ...:
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Fuldkorn så det batter!
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Opskrift: Fuldkornsspeltboller
• <link https: www.kvindeguiden.dk _blank> Hvad er fuldkorn?