Kategori: Sundhed

"Danskernes sukkerindtag hænger i høj grad sammen med vores forståelse af hygge, som ofte ledsages af noget sødt. Og det er ikke kun i hjemmet, børnene får tilbudt søde sager. Det er også i skolen, institutionen, til fritidsaktiviteter og hos bedsteforældrene," siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Danske børn er de mest slikspisende i verden

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe familier med at bryde med de søde vaner. Resultatet af projektet er yderst positivt og viser hvordan en indsats på området, kan reducere børns indtag af sødt med helt op til 13%.

Man kan nemt miste overblikket over hvor meget sukker barnet får

Mens mange forældre sætter pris på og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger omkring børns sundhed og opdragelse, så er ikke altid nogen nem opgave for forældrene at begrænse børnenes indtag af sukker. Det skyldes blandt andet, at børn ofte har adgang til søde sager i skolen, daginstitutionen, hos bedsteforældrene eller hjemme hos kammeraterne.

Men med erfaringerne fra DTU Fødevareinstituttets og Fødevarestyrelsens projekt, og med hjælp fra kommunale sundhedsplejersker og tandlæger, så vil forældre fremover have adgang til metoder og overskuelige tips, der kan en hjælp for dem med at få skåret ned på familiens sukkerforbrug.

Myslibar i madpakken, saftevand til aftensmaden og slikskåle med top på om fredagen

"Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad," siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen. Hun henviser til de nye tal, der viser, at omregnes forbruget af slik og søde sager til kalorier, så svarer det til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 pct.

Hvis der i det samlede sukkerindtag ikke tages højde for de søde sager, som barnet får tilbudt udenfor hjemmet, så får man hurtigt overskredet det anbefalede forbrug. Derfor handler det, ifølge Fødevarestyrelsen, om at forældrene forsøger at vurdere i hvilket omfang, der skal skæres ned på sukkerindtaget hjemme, så forbruget ikke overskrider det anbefalede forbrug.

Ifølge Anne Pøhl Enevoldse kan man starte med de lavthængende frugter og fx erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød. Måske er det også muligt, at skære halvdelen af fredagsslikket fra, uden at det går ud over familiehyggen, og skære ned på sukkerholdige saft og sodavand, foreslår Anne Pøhl Enevoldse.

"Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest," siger hun.



Projektet støttes af Nordea-fonden

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^