Trist og ængstelig i en krisetid?

Kategori: Sundhed

Trist og ængstelig i en krisetid? 

I en krise, som den vi befinder os i lige nu, bliver man nemt overvældet af frygt og ængstelighed. Det er utrygt, når ingen med sikkerhed kan sige, hvordan situationen vil udvikle sig, og det er stressende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man selv eller ens pårørende smittes.

At føle bekymring, når der opstår problemer, er i mange situationer en sund reaktion, fordi det får os til at fokusere på at finde en løsning.  I forbindelse med Corona-krisen har ’løsningen’ imidlertid lange udsigter, hvilket giver os rigtig god tid til at tumle med tankerne.

Det er udmattende, og hvis man ikke formår at stoppe sig selv, kan det udvikle sig til en spiral af katastrofetanker, håbløshed og bekymring. Derfor gælder om i tide at aflede sig selv og fokusere på de ting, hvor man har oplevelsen af formål og en følelse af at kunne gøre en forskel.

  1. Beslut dig for at få en god dag
    Tag én dag ad gangen og beslut dig for, at katastrofetankerne ikke skal have lov til at fylde dagen i dag.

  2. Mind dig selv om at der er lys forude
    Hold fast i og nyd tanken om at krisen vil få en ende, at der kommer en dag, hvor vi igen kan færdes frit og mødes med familie og venner, en dag hvor vi igen vil føle os trygge, stærke og lykkelige.

  3. Begræns nyhedsstrømmen
    Det er naturligvis vigtigt at holde sig orienteret om udviklingen, men i øjeblikket flyder nyhedsmedierne over med alarmerende overskrifter og historier, der puster til følelsen af magtesløshed og håbløshed. Skån dig selv, begræns nyhedsstrømmen og beslut dig for kun at tjekke nyhederne en enkelt gang om dagen.

  4. Vælg dine kilder med omhu
    Styr uden om forummer på nettet, hvor der deles uvidenskabelige helseråd, udokumenterede påstande og diskuteres konspirationsteorier. Hold dig til saglige medier og brug sundhedsmyndighederne som kilde, når du søger information om corona.

  5. Beskyt dig selv og din familie
    Bekæmp følelsen af magtesløshed ved at huske, hvor stor indflydelse du har, når det kommer til at mindske smittespredning. Beskyt dig selv, familien og alle andre ved nøje at følge myndighedernes anbefalinger: Vask hænder ofte eller brug håndsprit, host og nys i ærmet – ikke i dine hænder, da virus kan over længe på overflader, er det vigtigt at være opmærksom på rengøring og desinficering, hold afstand og bed andre holde afstand, begræns fysisk kontakt og undgå håndtryk, kindkys og kram.

  6. Giv dagene formål og indhold
    Med mange af de almindelige gøremål sat på hold, kan man miste fornemmelsen af tid og pludselig blive i tvivl om, hvilken dag i ugen det er. Når dagene flyder sammen, mangler fornemmelsen af formål og følelsen af at man får udrettet noget. Derfor er det vigtigt at skabe struktur i hverdagen, holde fast i rutinerne og planlægge gøremål, som giver hverdagen indhold. Planlægningen og strukturen bidrager med en tryg forudsigelighed i hverdagen og en følelse af at der er noget, vi har kontrol over.

  7. Tag ansvar for din egen sundhed
    Din fysiske sundhed kan have stor indflydelse på sygdomsforløbet, hvis du bliver ramt af corona. Derfor må du under ingen omstændigheder slække på de sunde vaner. Det gælder om at have en klar plan, som sikrer, at du hver dag får motioneret og at du hver dag får en sund og varieret kost. Engager dig i opgaven, find nye opskrifter, udfordr dig selv i køkkenet, download yoga apps, planlæg daglige cykelruter og læg en udførlig plan for ugen.

  8. Tag din psykiske tilstand alvorlig
    Mens man med planlægning af opgaver og adspredelse kan få mere struktur og formål i hverdagen og ofte have held til at lægge en dæmper på katastrofetankerne, så er det vigtigt at reagere og tage kontakt lægen, hvis man fortsat plages af nedtrykthed.
    Vær opmærksom på at blandt andet uro, ængstelighed, tristhed og pessimisme, manglende energi og evne til at tage initiativ og komme i gang, nedsat appetit eller overspisning samt søvnforstyrrelser, kan være symptomer på depression. Hvis du har en fornemmelse af at der muligvis kan være tale om tegn på depression, så er det vigtigt at du kontakter din læge. Husk, at jo tidligere man kommer i behandling for depression, jo hurtigere oplever man bedring.

  9. Dæmp effektivt katastrofetanker og panikanfald med vejrtrækningsøvelser
    Oplever du at katastrofetankerne løber af med dig og panikken brede sig, så husk at trække vejret. Åndedrætsteknikker virker beroligende på dit nervesystem og på din krop, og du kan, ved at bruge og træne din vejrtrækning med 4-7-8-metoden, få kontrol over dit åndedræt og dæmpe panikken: Træk vejret ind mens du langsomt tæller til fire, hold vejret mens du tæller til syv og ånd ud mens du tæller til otte. Bemærk, hvordan der i øvelsen lægges særlig vægt på en lang udånding. Hold hånden på din mave lige omkring navlen, når du laver øvelsen. Så træner du dig i at trække vejret helt ned i maven i stedet for kun oppe i brystkassen. Når du trækker vejret ned i maven, kan du mærke, at din hånd hæver sig, når du trækker vejret ind, og sænker sig, når du puster ud.

  10. Hold kontakten til familie og venner ved lige
    Mangel på sociale aktiviteter kan have store konsekvenser for både vores fysiske og psykiske helbred, viser et nyt dansk studie.
    ”Studiet viser, at sociale aktiviteter styrker éns mentale sundhed. Det kan forklares ved, at man for eksempel oplever mere mening i sin dagligdag, holder hjernen og kroppen aktiv, får bekymringer på afstand samt får eller vedligeholder sociale relationer. Samtidig ved vi, hvor vigtig mental sundhed er for vores fysiske helbred. Bedre mental sundhed er med til at forbedre fysiologiske tilstande, immunsystemet og øger vores modstandsdygtighed både fysisk og mentalt,” siger Ziggi Ivan Santini, postdoc ved Statens Institut for Folkesundhed.
    Derfor gælder det om at finde nye måder at være sammen på. Det er svært at erstatte den oplevelse det er, at sidde tæt sammen, men med videosamtaletjenester som FaceTime og Skype, hvor man kan se og høre hinanden, kan man næsten få fornemmelsen af at sidde i samme rum. På nettet kan man også etablere en læseklub, hvor der diskuteres bøger man har læst eller et haveforum, hvor man deler erfaringer fra seneste haveprojekter. Det er også vigtigt, at man, i det omfang det er muligt, gør sig umage med at tage initiativ til fælles udflugter i naturen, gå- og cykelture.
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^