Det mættede fedt i kosten kommer fra mange forskellige fødevaregrupper, men de største kilder er: fedtstoffer, herunder smør og blandingsprodukter, mælkeprodukter inklusiv ost, samt kød.
"Ifølge kostrådene ville fedtsyrebalancen blive sundere ved at bytte noget af det animalske fedt ud med vegetabilsk fedt, fx skifte smørret ud med planteolier som raps- og olivenolie, erstatte fede mejeriprodukter med de fedtfattige, bytte fedt kød ud med magert kød og fisk, og skifte hvidt brød med fiberrige fuldkornsprodukter. Visse grøntsager og nødder bidrager også til en sund fedtsyresammensætning." skriver Agnes N. Pedersen, Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Er der forskel på mættet fedt?
Der har været debat om, hvorvidt der er forskel på det mættede fedt, vi får fra forskellige fødevarer. Enkelte studier peger på, at mættet fedt fra forskellige fødevarer påvirker risikofaktorer i forskellig retning, men samlet set giver forskningen imidlertid ikke anledning til på nuværende tidspunkt at ændre i de officielle kostanbefalinger. Der forskes løbende i betydningen af, hvilke fødevaregrupper det mættede fedt kommer fra og fedtets samspil med de øvrige stoffer i fødevarerne.