Kategori: Sundhed

Brystkræft

Brystkræft  

En ny undersøgelse viser, at selv små mængder alkohol øger risikoen for at udvikle brystkræft hos kvinder. Den nye viden er endnu en brik i forsknernes kortlægningen af brystkræft ...

Efter at have indsamlet data fra mere end 184.000 kvinder har forskerne fundet ud af, at kvinder som nyder en til to drinks om dagen øger risikoen for at udvikle brystkræft med 32 procent. Resultatet af ny undersøgelse føjes til den lange række af undersøgelser kræftforskernes har foretaget i deres intense jagt på at blive klogere på kræft og forebyggelse.

Brystkræft er den kræftform, som koster næstflest kvinder livet på verdensplan - kun overgået af lungekræft. Eksperter anslår, at 1,2 millioner kvinder vil få konstateret brystkræft i 2008, og 500.000 vil dø af sygdommen.

Fakta om brystkræft
Brystkræft er først og fremmest en sygdom man kan være arvelig disponeret for. Har kvinderne i den nærmeste familie brystkræft, så er risikoen, statistisk set, forhøjet. Opgørelser viser også at kvinder der har fået deres første menstruation sent, har mindre risiko for at udvikle kræft. Det samme gælder for kvinder der går tidligt i overgangsalderen.

Fakta om brystkræft
De seneste års kræftforskning viser blandt andet at kvinder nedsætter risikoen for brystkræft:

● ved at føde børn tidligt, dvs. allerede i starten af tyverne. Graviditeten modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart for kræftforandringer. For hver 5 år du som kvinde er ældre ved første barns fødsel, stiger risikoen for brystkræft typisk med 7%.
● ved at føde mange børn. Hver graviditet modner brystvævet, så det bliver mindre sårbart overfor kræft
● ved at amme børnene længe. Ved at amme barnet i to år og derover, vil man rent statistisk set halvere risikoen for brystkræft. Forklaringen er, at kvinden har færre menstruationer i ammeperioden og derfor ikke belaster brystvævet så meget med østrogen
● undgå rygning. Rygning øger brystkræftrisikoen med i gennemsnit 32. Tidlig rygestart, intensiv rygning, og flere års rygning før første graviditet er særlig farligt.
● undgå alkohol. Forskerne mener at årsagen til at indtagelse af alkohol øger risikoen for brystkræft, skyldes at alkohol øger mængden af østrogen i kroppen
● undgå overvægt. Fedtvæv danner østrogen i kroppen, hvilket øger kræftrisikoen
● dyrk motion. Moderat motion i mindst nogle timer om ugen nedsætter risikoen for kræft. Motion sænker østrogen-mængden i blodet
● undgå langvarige hormontilskud.
● p-piller i de tidlige teenageår øger risikoen for at udvikle brystkræft tidligt i livet med 50 pct.
● begræns indtaget af dyriske fedtstoffer
● indtag af b-vitaminet folinsyre nedsætter risikoen for at få brystkræft
● plantemedicin som rødkløver, ginseng- og sojaprodukter kan være kilde til brystkræft
● undgå miljøgifte
● få regelmæssig mammografi-check efter 55-årsalderen
● værn om livskvaliteten. Risikoen for at udvikle brystkræft øges hos kvinder, der har lidt af depression
● stress har også i mange år været genstand for kræftforskernes opmærksomhed. Mens tidligere undersøgelser har tydet på at stress var anledning til øget risiko for kræftsygdomme, så har en dansk undersøgelse vist, at kronisk stress tværtimod nedsætter kræftrisikoen, måske fordi stress hæmmer det kvindelige kønshormon østrogen
● undgå natarbejde. Natarbejde øger risikoen for brystkræft hos kvinder med på til 40%




Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Dagens Medicin, læge og forfatter Jerk W. Langer, Ugeskrift for Læger, Statens Institut for Folkesundhed, National Breast Cancer Foundation, ScienceDaily

Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
Human Forever – en dokumentar om demens og menneskelighed
Sundhed
Human Forever – En film om værdighed, relationer og håb 

Hvordan ser livet ud, når man lever med demens? Ikke som diagnose, men som menneske. Det spørgsmål er omdrejningspunktet i den tankevækkende dokumentar Human Forever, instrueret af Jonathan de Jong og skabt i samarbejde med den unge hollandske sygeplejerske og aktivist Teun Toebes.

Læs mere
Danmark – Europas cykelnation hele året rundt
Sundhed
På cykel gennem Danmark: Små perler, stor frihed 

Når sommerferien nærmer sig, og Tour de France kører over skærmene i juli, stiger cykelglæden i hele landet. Danmark bliver ofte fremhævet som en af verdens førende cykelnationer – og med god grund. Herhjemme foregår hele 15% af alle rejser på cykel, hvilket bidrager til både sundhed, klima og…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
Anette Sams - Kroppen Kan Selv - Aktiver Dine Naturlige Vægttabshormone

Vægttabsmedicin som Wegovy og Saxendaer er blevet en global trend, men hvad hvis din krop allerede har det, der skal til? Anette Sams, lægemiddelforsker og forfatter, viser i 'Kroppen kan selv – aktivér dine naturlige vægttabshormoner', hvordan vi fra naturens hånd kan danne vores egne…

Læs mere
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Shopping
^