Kvinder tåler alkohol dårligere end mænd. Det skyldes, at mænds legemsvægt består af mere væske end fedt i forhold til kvinders (mænd består af 68% vand, kvinder kun af 55%). Alkohol opløses i vand, ikke i fedt. Det vil sige, at ved samme indtag og samme legemsvægt har alkoholen mindre væske at fordele sig i hos kvinden – promillen bliver ganske enkelt højere.
Desuden er kvinder fra naturens hånd udstyret med langt mindre nedbrydende stoffer (enzymer) i mavesækken end mænd, så ved samme kropsvægt og indtag bliver den alkoholmængde, der går videre til bearbejdning i leveren højere hos kvinder end hos mænd. Kvindens lever skal derfor arbejde hårdere og bliver mere belastet, og det har da også vist sig, at kvinder hurtigere får leverskader af deres alkoholmisbrug. Samtidig er der påvist andre fysiske forskelle, idet kvinder er mere udsat, når det gælder forhøjet blodtryk, anæmi, fejlernæring, hjerneskader og blødninger fra tarmen – for blot at nævne nogle få faktorer.