Kategori: Sundhed

Ambivalente følelser for fisk

Ambivalente følelser for fisk 

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare ...

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare.

Trods en massiv informationsindsats fra både fiskebranchen og myndighederne over mange år, spiser danskerne ikke mere fisk end tidligere. De officielle kostråd lyder på 200-300 gram fisk om ugen, men vi spiser i gennemsnit kun omkring halvt så meget.

Der er mange grunde til, at vi har det lidt svært med fisk. Smag, vaner, pris og udvalg er nogle af de odds, fisken har mod sig. Men også miljø og sundhed spiller en rolle for forbrugerne. Det viser en kvalitativ undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Dilemmaer om fisken
- Forbrugerne er helt bevidste om, at fisk kan indeholde miljøfremmede kemiske stoffer som tungmetaller og dioxin. Ligesom de også har hørt om problemer med miljøbelastende fangst- og opdrætsmetoder. Men samtidig har vi fået af vide, at det er vigtigt at spise meget fisk, fordi de indeholder vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer, siger Linette Mainz Jensen, kommunikationsmedarbejder i IMS, som har stået for undersøgelsen.

- Undersøgelsen peger på, at mange forbrugere oplever et dilemma mellem fisk som redning, en vej til et sundere liv. Og fisk som trussel - en potentiel risikofaktor, vi skal være på vagt overfor. Ikke mindst hvis man er gravid eller tænker på at blive det. Sammen med andre faktorer, kan det være en medvirkende årsag til, at danskerne trods en massiv informationsindsats stadig holder igen med fisken, siger Linette Mainz Jensen.

Mærkning efterlyses
Forbrugerne i undersøgelsens fokusgrupper efterspørger mere konkret information - både om fiskens mange gode egenskaber, men også om de mere problematiske sider.

Forbrugerne hilser den eksisterende mærkningsordning for økologiske fisk velkommen, men den er stadig ikke særlig udbredt og gælder kun opdrætsfisk. Desuden efterlyses et miljømærke, så det i højere grad bliver muligt at vælge til og fra hvad angår fx fangstmetoder, energiforbrug m.m.

- Undersøgelsen peger på et behov for nuanceret information om fisk som fødevare, som ligger ud over opskrifter og enkle kampagneslogans. Samtidig viser den, at forbrugerne ikke kan skæres over én kam. De oplevede dilemmaer håndteres forskelligt og forbrugernes behov for information er heller ikke ens, siger Linette Mainz Jensen.

IMS' temaside om fisk
For at komme forbrugerne i møde lancerer i slutningen af næste uge en temaside på www.miljoeogsundhed.dk med informationer, råd og links om fisk, miljø og sundhed. - Vi håber på, at temasiden kan blive hjælp for forbrugerne og gøre det lettere for dem at håndtere dilemmaerne mellem fiskens positive sundhedsgevinster og de mulige miljø- og sundhedsrisici, siger Linette Mainz Jensen.

Forkølelse: Er der bevis for at C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink har en forebyggende effekt?
Spiritualitet
Husråd mod forkølelse. Virker de? 

C-vitamin, echinacea, hvidløg og zink er populære præparater, når forkølelse skal forebygges eller bekæmpes. Men virker de?

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Restituering og hvilke efter sygdom
Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^