Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Sundhed

Duften af parfume er som regel en behagelig oplevelse, men for nogle mennesker kan de kradse duftstoffer med tiden blive årsag til at man udvikler parfumeallergi.

Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi
Redaktionen

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden tidligere at have oplevet allergireaktion.

Pludselig allergireaktion

Der findes parfume i rigtig mange af de produkter vi kommer i kontakt med i løbet af dagen: Cremer, sæbe, deodoranter, eau de toilette, shampoo og sågar rengøringsmidler, toiletpapir og tandpasta. Alle kan indeholde duftstoffer, som din hud pludselig en dag ikke kan tåle.

Eksem som følge af parfumeallergi viser sig som rødt, kløende udslæt de steder, hvor huden har været i kontakt med parfumestofferne. Hvis du fx gennem mange år har brugt parfumeret deodorant på den tynde hud i armhulerne, vil det typisk være her, du først slår ud. Og det sker sandsynligvis efter 40-års alderen, oplyser Astma-Allergi Danmark. Parfumeallergi er nemlig en af de diagnoser, alle moderne mennesker - og især kvinder - går og sparer op til over masser af år.

Selvom tør, sart hud i et vist omfang er arveligt betinget, så er parfumeallergi i højere grad betinget af, at man gennem flere år har været udsat for bestemte duftstoffer.

Lug ud på badeværelseshylden

Der findes omkring 2500 duftstoffer, som kan udløse allergi. Af dem er 26 ekstra udbredte og dermed mere allergifremkaldende. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi.

I første omgang er det en god ide at luge lidt ud på badeværelseshylden. Kig især på deodoranten og cremerne - og byt dem gerne ud med nogle uparfumerede af slagsen. Det er nemlig de produkter, der bliver på huden dagen lang, der først og fremmest fremkalder allergi, mens dem, vi skyller af igen - som fx shampoo og sæbe - er mindre potente.

5 råd der forebygger parfumeallergi

 1. Brug uparfumeret deodorant

  Allergien opstår typisk først under armene på den tynde, sarte og indelukkede hud her.

 2. Hellere på tøjet end på huden

  Hvis du absolut vil bruge parfume, så sprøjt duften i håret eller uden på tøjet, hvor den ikke kommer i direkte kontakt med huden.

 3. Skift duft

  Varier dine duftindkøb, så huden ikke får for meget af et eller flere duftstoffer. Hvis du sværger til én bestemt duft gennem mange år, øger det din risiko for at slå ud med allergi på et tidspunkt.

 4. Vælg de uparfumerede produkter

  Vælg de uparfumerede produkter, det udsætter din risiko for allergi. Men vær på vagt. Nogle firmaer sælger parfumefri produkter med parfume i. Nærlæs deklarationen, og duft til produkterne. Er lugten kraftig, så lad dem stå.

 5. Lav et parfumebudget

  Hvis du vil have duft under armene, skal der ret mange fravalg til at opveje det. Vælg f.eks parfumefri cremer, makeup, hårpleje og vaskemiddel.Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn?

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Læs mere
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,...

Læs mere
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere...

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,...

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden...

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gaveæske med krydderier

Gaveæske med krydderier

Stribet sengetøj

Stribet sengetøj

DroneRune plakat

DroneRune plakat

Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'<BR> fra by Margit Brandt

Elegant æske med spil 'Tre på Stribe'
fra by Margit Brandt

Nye Bøger
^