do my essay cheap business plan writers bay area argumentative essays on animal testing laboratory business plan
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sundhed

Duften af parfume er som regel en behagelig oplevelse, men for nogle mennesker kan de kradse duftstoffer med tiden blive årsag til at man udvikler parfumeallergi.

Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi
Redaktionen

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden tidligere at have oplevet allergireaktion.

Pludselig allergireaktion

Der findes parfume i rigtig mange af de produkter vi kommer i kontakt med i løbet af dagen: Cremer, sæbe, deodoranter, eau de toilette, shampoo og sågar rengøringsmidler, toiletpapir og tandpasta. Alle kan indeholde duftstoffer, som din hud pludselig en dag ikke kan tåle.

Eksem som følge af parfumeallergi viser sig som rødt, kløende udslæt de steder, hvor huden har været i kontakt med parfumestofferne. Hvis du fx gennem mange år har brugt parfumeret deodorant på den tynde hud i armhulerne, vil det typisk være her, du først slår ud. Og det sker sandsynligvis efter 40-års alderen, oplyser Astma-Allergi Danmark. Parfumeallergi er nemlig en af de diagnoser, alle moderne mennesker - og især kvinder - går og sparer op til over masser af år.

Selvom tør, sart hud i et vist omfang er arveligt betinget, så er parfumeallergi i højere grad betinget af, at man gennem flere år har været udsat for bestemte duftstoffer.

Lug ud på badeværelseshylden

Der findes omkring 2500 duftstoffer, som kan udløse allergi. Af dem er 26 ekstra udbredte og dermed mere allergifremkaldende. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi.

I første omgang er det en god ide at luge lidt ud på badeværelseshylden. Kig især på deodoranten og cremerne - og byt dem gerne ud med nogle uparfumerede af slagsen. Det er nemlig de produkter, der bliver på huden dagen lang, der først og fremmest fremkalder allergi, mens dem, vi skyller af igen - som fx shampoo og sæbe - er mindre potente.

5 råd der forebygger parfumeallergi

 1. Brug uparfumeret deodorant

  Allergien opstår typisk først under armene på den tynde, sarte og indelukkede hud her.

 2. Hellere på tøjet end på huden

  Hvis du absolut vil bruge parfume, så sprøjt duften i håret eller uden på tøjet, hvor den ikke kommer i direkte kontakt med huden.

 3. Skift duft

  Varier dine duftindkøb, så huden ikke får for meget af et eller flere duftstoffer. Hvis du sværger til én bestemt duft gennem mange år, øger det din risiko for at slå ud med allergi på et tidspunkt.

 4. Vælg de uparfumerede produkter

  Vælg de uparfumerede produkter, det udsætter din risiko for allergi. Men vær på vagt. Nogle firmaer sælger parfumefri produkter med parfume i. Nærlæs deklarationen, og duft til produkterne. Er lugten kraftig, så lad dem stå.

 5. Lav et parfumebudget

  Hvis du vil have duft under armene, skal der ret mange fravalg til at opveje det. Vælg f.eks parfumefri cremer, makeup, hårpleje og vaskemiddel.Sundhed
Ernæringsterapeuten: Kostens forunderlige effekt på kolesteroltallet

Fedtet har længe været skurken, når kolesterolniveauet bliver for højt. Et af sundhedsmyndighedernes råd er derfor, at du skærer ned på fedt. Men i den ernæringsvidenskabelige verden er der bred enighed om, at kolesterolet fra kosten faktisk ikke har meget indflydelse på mængden af kolesterol i...

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling...

Læs mere
Sundhed
Er svesker en superfood?

Svesken er spækket med så mange gode næringsstoffer, at den hører med blandt superfood som chiafrø, gojibær eller broccoli. Her er 5 interessante grunde:

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Kan man arve psykiske lidelser?

Når det skønnes at hver 3. dansker rammes en psykisk lidelse i løbet af livet, så er det ikke underligt, at det er et emne der optager mange. De fleste ved hvor store omkostninger psykisk sygdom kan have for den enkelte, for pårørende og for samfundet.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed....

Læs mere
Sundhed
Kan man være genetisk disponeret for overvægt?

Føler du ikke, at din krop afspejler, hvad du spiser – og ikke spiser – mens andre ser ud til at slippe markant nemmere afsted med deres madvaner? Kan din overvægt simpelthen være genetisk betinget?

Ja. Hvis kiloene er særligt genstridige, selvom du følger de almindelige sundhedsråd, kan...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Plakat Mark Rothko 'White center'

Plakat Mark Rothko 'White center'

Kurve multifarvede

Kurve multifarvede

Derfor er kontinentalsenge<BR> populære blandt danskerne

Derfor er kontinentalsenge
populære blandt danskerne

Veloursofa i okkerfarvet velour

Veloursofa i okkerfarvet velour

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^