Ondt i ryggen og lændesmerter er en folkesygdom. Op mod to tredjedele af alle danskere oplever lændesmerter i løbet af livet - og for en del af dem går smerterne hen og bliver en kronisk tilstand. Der er derfor stor interesse i at finde lindring mod smerterne, som for mange går ud over hverdagen og livskvaliteten.
Nu viser en undersøgelse, der netop er offentliggjort i British Medical Journal, at mennesker med ondt i ryggen kan få en bedre hverdag med færre smerter ved hjælp af Alexanderteknik.
I undersøgelsen har man sammenlignet resultaterne af Alexanderteknik med massage og en kombination af øvelser og medicin. Undersøgelsens 579 deltagere, der alle døjede med svære rygsmerter, blev delt op i grupper og fulgt gennem 1 år. Gruppen der havde modtaget vejledning i Alexanderteknik meldte om markant færre smerter, øget livskvalitet og en langt mere effektiv hverdag, mens deltagerne i de andre grupper havde langt flere dage med smerte.
"Det er første gang, langtidseffekterne af alexanderteknik er blevet undersøgt", fortæller Helle Sune Jensen, der er registreret alexanderlærer og indehaver af Sensoriet i Tølløse. "Jeg er rigtig glad for undersøgelsen, for den bekræfter det jeg ser i min klinik – at rigtig mange mennesker får langt færre smerter, når kroppen bliver rettet op og kommer til at fungere som det oprindeligt var meningen, den skulle".
Alexanderteknik er undervisning i kroppens holdning, bevægelse, øvelser i hvordan man sidder, går og bevæger sig, uden at belaste ryggen forkert. Målet er en bedre kropsbevidsthed og en bedre kropsholdning. Ved hjælp af Alexanderteknik lærer man at spænde af, koordinere sine muskler, strække kroppen og få fleksibiliteten tilbage i sine bevægelser.
"Alexanderteknik er som sådan ikke en behandling", forklarer Helle Sune Jensen. "Når jeg har klienter, er der egentlig mere tale om en undervisningssituation. Sammen med klienten arbejder jeg med kroppen og forbedrer den måde, hun bevæger sig på i hverdagen. Og tit melder klienten tilbage allerede efter få gange, at der er sket markante forbedringer i de smerter, der oprindelig fik hende ind på klinikken", siger Helle Sune Jensen.