Der er masser af fokus på allergi i maj og juni, hvor pollen-synderne græs og birk hærger landet. Men rent faktisk burde allergi være på dagsordenen hele året, da godt 400.000 danskere døjer med helårsallergi. Når man taler om helårsallergi, handler det om, at man er allergisk over for allergikilder, der kan forekomme hele året, fx husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp. Netop her i efteråret, hvor det er koldt og alle rykker indenfor, kommer vi i tæt kontakt til husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp – tre ting, som trigger helårsallergi. Derfor oplever mange danskere nyseture, løbenæse og kløende øjne i øjeblikket. Men da symptomerne minder om en forkølelse – som også er i sæson – risikerer flere at vælge en forkert behandlingsform.
"Vi oplever, at der er mange, der tror, de går rundt med en længerevarende forkølelse her i de kolde måneder. Men der er faktisk stor sandsynlighed for, at de i virkeligheden har helårsallergi. Symptomerne ligger dog så tæt op ad hinanden, at det kan være svært at skelne – men er du ekstra opmærksom, kan det godt lade sig gøre," siger Sune Faurschou, farmaceut og Head of Marketing hos medicinalvirksomheden Mylan.
Tjek indholdet af dit lommetørklæde
Du kan få hjælp til at skelne helårsallergi fra forkølelse ved at se nærmere på varigheden af dine symptomer samt indholdet i dit lommetørklæde. En forkølelse er ofte overstået efter en uge, mens helårsallergi kan medføre løbenæse og nyseture i flere uger eller måneder ad gangen. På samme måde peger det på allergi, hvis dit snot vedvarende er tyndt og klart, mens der er større sandsynlighed for en forkølelse, hvis det er tykt, gulligt eller uklart.
Styr på indeklimaet
Mange af de ting, der trigger din helårsallergi, findes inden for hjemmets fire vægge, og derfor er vi ekstra udsatte, når temperaturen falder, og vi rykker indenfor. Ifølge Sundhedsstyrelsen opholder ca. 90% af alle voksne danskere sig i boligen mindst 13 timer i døgnet – og dertil kommer tiden på arbejdspladsen. Så der er ikke noget at sige til, at vi kæmper med husstøvmider og skimmelsvamp. Sune Faurschou giver to råd til, hvordan man bekæmper allergien.
"Først og fremmest er det vigtigt at lufte ud, og gerne flere gange om dagen. Med gennemtræk vel at mærke. Det afhjælper både husstøvmider, hår fra kæledyr og skimmelsvamp. For det andet bør man gå til sin læge, hvis man har nyseture og løbenæse gennem en længere periode. Ubehandlet allergi kan nemlig føre til udvikling af astma".