Inden for det seneste år har 27 procent af den voksne befolkning modtaget én eller flere former for alternativ behandling, f.eks. akupunktur, zoneterapi, homøopati og healing.
Alternativ behandling er populært - især blandt kvinder
1,2 million danskere har det seneste år valgt at ty til alternativ behandling for lindring af milde symptomer, sygdomsforebyggelse, men også for at opnå øget velvære. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
Det er især kvinderne der sætter pris på de alternative behandlingsformer og blandt dem er stigningen størst blandt de længst uddannede. I alt har 34 procent af kvinderne modtaget én eller flere former for alternativ behandling mod 20 procent af mændene. Det er især kvinder i alderen 25-54 år, hvor cirka fire ud af ti har brugt alternativ behandling inden for det seneste år.
Gode råd når du vælger alternativ behandling
● Det er vigtigt at udelukke, at dine symptomer skyldes sygdom, der kræver lægelig behandling. Gå derfor altid først til lægen og få stillet en diagnose.
● Gør dig klart, hvad formålet med behandlingen er. Skal den lindre dine smerter? Forbedre dit immunforsvar? Behandle en lidelse? Så kan du bedre vælge den form for behandling, der svarer til dine behov.
● Tag din læge med på råd. Spørg om, hvilke behandlingsformer, du kunne overveje.
● Tag kontakt til de alternative behandleres faglige organisationer og bed om at få materiale om de forskellige behandlingsformer, og hvilke lidelser de typisk bruges mod.
● Læs om de mest udbredte behandlingsformer, hvad de ifølge behandlerne bruges mod, kendte bivirkninger, m.m.
● Brug kun een alternativ behandlingsform ad gangen. Så er det nemmere at spore, hvad det er, du eventuelt får det bedre af eller får bivirkninger af.
Kilde: Ugens tal for folkesundhed 05, 2015