10 gode råd til at hjælpe din mand

Kategori: Sundhed

10 gode råd til at hjælpe din mand

10 gode råd til at hjælpe din mand 

De spiser for meget, bevæger sig for lidt, ryger og drikker for meget alkohol. Og de knokler på arbejdet. Men de snakker ikke om det. Det gør mænd ikke. Danske mænd lever livet hårdt – og mange af dem dør alt for tidligt...

De spiser for meget, bevæger sig for lidt, ryger og drikker for meget alkohol. Og de knokler på arbejdet. Men de snakker ikke om det. Det gør mænd ikke. Danske mænd lever livet hårdt – og mange af dem dør alt for tidligt.

Med International Men’s Health Week har der denne uge været sat fokus på mænds sundhed og sygdomme. Både herhjemme i form af kampagnen "Sund Mand 2005" og i udlandet har der ugen igennem været afholdt konferencer og foredrag om mændenes livsstil, sygdomme, psykiske problemer og seksualitet.

Chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen og projektleder fra Sundhedsstyrelsen Regitze Siggaard opfordre kvinder om at støtte mændene i kampen mod den dårlige livskvalitet og giver følgende 10 gode råd:

1. Tag ham alvorligt når han er syg – så vil han lettere tale om det, når der er noget alvorligt galt

2. Lad være med at presse ham til at tale mere, end han vil eller på måder, som han ikke selv lægger op til – stil åbne spørgsmål

3. Forvent ikke at han lægger alle følelserne på bordet på én gang – tag det lidt efter lidt i hans tempo

4. Anbefal ham at gå til praktiserende læge (bestil evt. tid), hvis han er midaldrende eller ældre, ryger, overvægtig, fysisk inaktiv eller har nære slægtninge med hjerte-karsygdomme inkl. forhøjet blodtryk eller sukkersyge.

5. Kræv at han går til lægen, hvis han fx pludselig taber meget i vægt, hoster i længere tid, har markante ændringer i vandladning, blod i urinen, ondt i benene, når han går, modermærker, der vokser eller skifter udseende, markant, vedvarende træthed og/eller svimmelhed og åndenød eller
brystsmerter

6. Foreslå ham at gå til en psykolog eller psykiater hvis han i mere end 2 uger har været i meget dårligt humør, meget nedtrykt og trist og/eller haft nedsat lyst til at gøre noget og nedsat interesse for det, han plejer at interessere sig for, og/eller han bliver hurtigt træt og har mindre energi, end han plejer, uden der er nogen akut grund til det.

7. Foreslå også en snak med en psykolog eller psykiater, hvis han er ekstra irritabel, rastløs, aggressiv, meget utilfreds og med lav stresstærskel fx i forhold til børnene

8. Lav fælles aftaler om at bevæge jer 30 min. om dagen - lav evt. konkurrence om det

9. I alle sammenhænge: Læg vægt på at hans tilstand betyder noget for jer andre, at det er for at beholde ham længe osv.

10. Drøft alt konkret og rationelt som udgangspunkt – og hold som udgangspunkt de stærkeste følelser tilbage. Ellers vil mange mænd prøve at yde omsorg for dig i stedet for selv at finde ud af, at han har brug for hjælp

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^