Overgartnerens råd mod skvalderkål
- Robuste stauder kan kvæle ukrudt
Ligesom i mange private haver, så er skvalderkålen en pestilens i Haveselskabets have på Frederiksberg. De senere år har gartnerne derfor eksperimenteret med at plante forskellige robuste stauder i de bede, hvor skvalderkålen giver problemer, og det går faktisk ganske fint. Nogle af planterne klarer sig med lidt hjælp så godt, at de næsten har udkonkurreret ukrudtet", fortæller overgartner Michael Tilbury.
"Der findes ingen mirakelkur, men i et af bedene, er vi sluppet næsten helt af med skvalderkålen. Vi startede med at slå toppene af med en le for at udpine skvalderkålen. Derefter plantede vi bølgekronet storkenæb i bedet. Siden har vi hvert år måtte luge lidt mellem planterne, men nu dækker storkenæben hele bedet."
Bølgekronet storkenæb vokser med ca. 3-4 gange sin egen størrelse på en sæson. Det er netop den egenskab ved planten, der ifølge Michael Tilbury, gør at den klarer sig så godt i konkurrencen mod skvalderkål.
"Her, efter flere år, har storkenæben stort set udkonkurreret skvalderkålen. Der dukker måske tre blomsterstængler frem i løbet af en sæson. Kun under hækken, der vokser langs bedet, er der stadig skvalderkål." - Store blade dækker skvalderkålen
Hosta og mjødurt er andre gode stauder, som Michael Tilbury har haft held med at bruge på steder, hvor der vokser skvalderkål. Begge disse planter har store blade, som dækker jorden godt.
Hosta er lidt langsom om at komme i gang om foråret, og det giver skvalderkålen et forspring. Derfor slår vi de grønne skvalderkålsblade af med en le eller en græstrimmer sent på foråret. Men du kan også bruge en cirkelhakke eller et skuffejern i stedet for, hvis du er bange for at beskadige de nye hostaskud.
"I bedet har vi også tidlige forårsløg som erantis og porcelænshyacint. Det passer lige med, at vi kan nå at slå skvalderkålen ned, efter at forårsløgene er visnet ned, og før hostaerne er kommet rigtigt i gang", siger Michael Tilbury fra Haveselskabets have.
Resten af sommeren kan hostaens store, flotte blade dække, så man stort set ikke ser skvalderkålen. Og skulle et par hvide skvalderkålsblomster alligevel stikke hovederne frem, ser de ganske yndige ud sammen med hostaens blade, især hvis du har valgt en hvidbroget sort. - Spiselig og romantisk have med skvalderkål
En anden mulighed er at skabe et blandet staudebed ved at plante robuste stauder ind mellem skvalderkålene. Her er målet ikke at holde skvalderkålen helt nede, men at lade de fine, hvide skærmblomster indgå som et romantisk slør mellem de øvrige stauder.
Pæoner og dagliljer passer fint i sådan et bed. Begge disse planter har kompakte og dybe rodsystemer, der tåler konkurrence fra skvalderkålen. Du gør dog klogt i at give de nye planter en god start ved at plante i store plantehuller foret med aviser og ved at holde skvalderkålen i ave, indtil de nye planter er kommet i god vækst.
Er du mere til en spiselige have, kan du plante rabarber sammen med skvalderkål. Du kan i øvrigt også spise skvalderkålen. Ikke som kål men derimod som salat fx sammen med nye mælkebøtteblade og løgkarse, der ligeledes findes som ukrudt i mange haver. - Træflis eller sort fiberdug mod skvalderkål
Dæk svalderkålen til med sort fiberdug eller træflis. Uden lys kvæles skvalderkålen, til gengæld vil fx græs gro igen, når det igen får sollys.
Eddike, salt og sulfo
Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af skvalderkål og andet ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler skvalderkål og ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.