Sådan forbereder du næste års jordbærhøst

Sådan forbereder du næste års jordbærhøst 

I bogen ’Smagen af jordbær’ fra forlaget Koustrup & Co. deler forfatter Maren Korsgaard ud af sin store viden om den danske sommers søde, røde favorit: jordbæret. Det er spændende læsning, for jordbær er blevet dyrket, forædlet og nydt gennem mange hundrede år, og samtidig har den smukke, lille plante ofte været afbilledet i kunsten og kulturen.

Har du selv jordbær i haven eller overvejer du at plante jordbær, så giver bogen grundige planteanvisninger samt tips og gode råd til, hvordan du giver planterne de bedste betingelser for at gro og trives. I bogen beskriver forfatteren også hvordan du, allerede denne sommer, kan forberede næste års jordbærhøst. I juli/august, når de sidste jordbær er høstet, har planterne sat lange udløbere. Med dem kan du sætte nye planter til næste års jordbærbed. Koncentrer indsatsen om udløbere fra sunde, frodige planter, som har givet mange bær. Udløbere fra disse vil sandsynligvis også give mange bær til næste år.

Sæt nogle potter jord ud under de gode udløbere, og hold dem nede med en pløk eller lignende. Behold ’navlestrengen’ mens planten sætter rod i potten. Når planten har slået rod, kan ranken klippes og planten flyttes til den blivende plads i jordbærbedet. De nye jordbærplanter skal, ifølge Maren Korsgaard, helst være placeret og godt etableret i bedet inden den 25. august, for da begynder de at lave blomsteranlæg til næste års høst.

Haven & altanen
Shopping: Udeliv 

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at…

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives 

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i…

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé 

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust…

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^