Mens nogen ønsker en græsplæne som en slotshave, andre drømmer om at forvandle det grønne tæppe til et blomsterflor med en summen af insekter.

Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

"Mange af os har nok et billede af, at den perfekte græsplæne er helt fri for mos og bellis, og det billede skal vi måske prøve at gøre op med. For en græsplæne kan være mange ting, og bellis og andre småblomster i plænen giver mad til bierne, siger Louise Møller, fagredaktør fra Haveselskabet.

Men inden man fyrer op under vertikalskæreren og giver græsset den helt store tur - eller tømmer en engblanding ud over plænen i håb om at forvandle den til et paradis for insekter, så bør man starte med at spørge sig selv, hvilken type plæne man egentlig ønsker sig, opfordrer Louise Møller.

Naturlig have med vild blomstereng


Mange danske haver har næringsrig jord, og det giver gode betingelser for græsset - men det udkonkurrerer hurtigt engblomsterne, som typisk er spinkle og trives i næringsfattig jord. Derfor skal jorden udpines, hvis du vil have vilde blomster. Det gøres ved kun at klippe græsset en til to gange om året og fjerne det afklippede græs. Det tager tid, men gradvist indfinder de vilde planter sig.

Undgå at lægge et muldlag ud før der sås, for mens mulden favoriserer almindelige haveplanter, så gør det, at andre blomster - populært sagt - ikke kan komme til fadet. Og det er rigtig skidt for mange sommerfugle, bier og svirrefluer, der madmæssigt er helt afhængige af, at der er et bredt udvalg af plantearter at vælge imellem. 

Vil du hjælpe engen på vej, kan du fjerne græsset, sprede et gruslag ud og så engblomster. Men græsset skal væk - man får en ikke en eng af at strø blomsterfrø ud over græsplænen.

Plads til både natur og klassisk plæne


Vil du gerne have mere natur i haven, men er ikke klar til at afkald på hele græsplænen? Så kan du indrette dig med en kortklippet græsplæne med plads til at slå vejrmøller og spille fodbold, og i stedet give vilde blomster og urter, som so liden klokke, gul snerre, almindelig gyldenris og storkenæb, lov til at spire frem i et afgrænset hjørne af haven. Slå eventuelt med plæneklipperen rundt om området - så ligner det et eng-bed eller en grøftekant.

Du kan også vælge at dele haven op, så græsset tæt på terrasse og hus er klippet og kan bruges til boldspil, mens naturen får mere frit spil i de fjernere dele af haven. Er man vild med det vilde, så kan man slå græsset som stier, der fører til bede eller et hyggeligt hjørne, hvor der er plads til havemøbler og krukker.

Botaniske oplevelser i Sydsverige
Haven & altanen
Guide: Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller trädgårdar som det hedder på svensk, og fra nu af og indtil efteråret er der masser af ekstraordinære have- og parkoplevelser at komme efter i nabolandet.

Haverne tager sig allerbedst ud om sommeren, hvor floraen er på sit højeste, og i denne periode…

Læs mere
Haven & altanen
Bladlus: 5 råd til at slippe for bladlus i bedet - UDEN kemikalier 

Bladlus er små insekter, der kan forårsage stor skade i haven. De suger saft fra planternes blade og stængler, hvilket fører til krøllede, misfarvede og svækkede planter. Bladlus kan også overføre virusser mellem planter, hvilket yderligere skader havens planter. Samtidig tiltrækker de myrer, der…

Læs mere
Haven & altanen
Snegle: 5 råd til at slippe for snegle i bedet - UDEN kemikalier  

Snegle kan være en stor plage i haven, især når de angriber dine pryd- og nytteplanter. Disse langsomme, slimede skadedyr kan hurtigt fortære blade, stængler, blomster og frugter, hvilket efterlader planterne svækkede.

Snegle er særligt aktive i fugtige og skyggefulde områder, og de kan hurtigt…

Læs mere
Haven & altanen
Myrer: 5 råd til at slippe for myrer i bedet - UDEN kemikalier 

Myrer kan være nyttige i haven, da de bidrager til nedbrydning af organisk materiale og spredning af frø. Men når de bliver for talrige eller etablerer deres reder i dine bede, kan de skabe store problemer. Myrer kan beskadige planter ved at tiltrække bladlus, som de 'malker' for honningdug. Det kan…

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen - og genplant dem i naturen når de er afblomstret 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
DIY: Kreative gør-det-selv projekter med friske blomster 

Friske blomster kan meget mere end pynte i krukker og vaser: Sæt fx små sommerblomster i glas og ramme, brug dem som romantisk hårpynt, frys dem i isterninger til læskedrikke og drinks, eller dæk bordet med det fineste blomster-servietringe ...

 

Læs mere
Bolig & Design
House Nordic - Smukt og robust i teak 

Det er sommer, og lige nu er haveejere i gang med indretning af terrassen og de grønne kvadratmeter. Udvalget af havemøbler bliver nøje studeret og overvejet, og her er den store favorit teaktræsmøbler.

Når teak er så ideelt til havemøbler, så er det ikke kun fordi det er en fantastisk smuk…

Læs mere
Bolig & Design
Broste Copenhagen sommerkollektion 2024 - Inspiration til uderummet 

Med Broste Copenhagens nye kollektion får du frisk inspiration til sommerlivet med nyheder skabt til at indrette haven, terrassen og altanen til et afslappet fristed og en grøn oase.

Læs mere
Forår
Havetips fra Haveselskabet: Sådan får du dine franske anemoner til at trives 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De står ranke og stråler med deres fyldige kronblade omkring den markerede midte, og er ikke kun skønne i haven, men fungerer også perfekt som snitblomst.

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Shopping
^