Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Orange hitter i haven

Orange giver pangeffekt i haven. Den stærke, varme farve skaber en glad og næsten barnlig, løssluppen stemning. Ingenting kan, som en lille gruppe orange blomster i bedet, lyse op og tiltrække opmærksomheden. Blot nogle få orange blomster, kan give et veldoseret splash af farve på rette sted, og det kan faktisk have en langt smukkere effekt end et helt bed med orange planter, som godt kan blive lidt for temperamentsfuldt til vores blide nordiske havestil.

I elegant selskab
Orange er dog meget andet end fest og ballade. Blomster i brændte, rustorange farver kan give en mere afdæmpet virkning i bedet.
"De brændte farver har noget sydlandsk over sig, som giver haven en varm og næsten døsig stemning som på en hed sommerdag. Du finder dem blandt andet hos nogle iris, dagliljer, kongelys og solbrud. Kombinerer du de orange blomster med planter, der har bronzefarvet eller brunligt løv, som for eksempel bronzefennikel, bispehue og præriehirse, bliver effekten både elegant og sofistikeret" mener Haveselskabets haveekspert.

Sæt liv i det romantiske bed
Også i et romantiske bed med lyserøde roser og pastelfarver kan et pift orange netop være det krydderi, der skal til for at gøre et lidt for pænt og forudsigeligt bed mere levende og spændende.
"Selv en stærk orange kan gå an, hvis du vælger de rette naboplanter, men hvis du synes, at det bliver for voldsomt, findes der mere fine og milde udgaver af orange til havebrug. De senere år er der for eksempel dukket mange nye sorter af nellikerod op i mange nuancer, lige fra sart pastel til en stærk og mættet orange", siger Jesper Corfitzen fra Haveselskabet.
Du kan dæmpe effekten af en lidt for stærk orange plante ved at sørge for masser af grønt omkring den. Det grønne fremhæver den orange farve, samtidig med at det gør det samlede indtryk mindre hidsigt. Du opnår en lignende effekt ved at kombinere orange og hvide blomster i et bed.

Sådan bruger du orange i haven

  • Brug små doser af stærk orange til at give pangeffekt i haven.
  • Plant brændt orange og rustfarvede planter, hvis du ønsker et mere elegant og afdæmpet udtryk.
  • Det giver en smuk virkning at kombinere orange blomster med planter, der har bronzefarvet eller brunligt løv.
  • Du kan skabe en dramatisk effekt ved at kombinere orange blomster med rødt løv og/eller mørkerøde blomster.
  • Giv det romantiske bed i pastelfarver mere liv med små pift af orange.
  • Du kan dæmpe den orange farve ved at kombinere med masser af grønt løv eller hvide blomster.


Kilde: Haveselskabet


Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Miljø
Honningbien har brug for din hjælp

Forestil dig et forår uden blomster, en sommer uden hindbær, solbær og hyben, og et efterår uden gulerødder og pastinak. Alle disse, og mange, mange flere afgrøder, er afhængige af at deres blomster bestøves af bier og andre små insekter.

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Udeliv

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at...

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i?

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Olielampe til haven

Olielampe til haven

Eichholtz havestol 'Delta'

Eichholtz havestol 'Delta'

Haveskulpturer & havekunst

Haveskulpturer & havekunst

Grill, bålfade og bålsteder

Grill, bålfade og bålsteder

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Læs mere
ANNONCER
^