Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Råd til rygvenligt havearbejde

Det er vigtigt, at du er opmærksom på at forberede kroppen til havearbejdet – særligt ved at styrke ryg og skuldre på forhånd og ikke mindst ved at skåne ryg og skuldre under selve havearbejdet. Tænk på, at du laver mange bevægelser, som kroppen ikke er vant til.

 1. Varm op, inden du går i gang, f.eks. med en gåtur.
 2. Start stille og roligt op. Begynd med det lette havearbejde.
 3. Husk, du behøver ikke nå det hele på én dag.
 4. Varier arbejdet. Skift mellem det tunge og lette arbejde og skift arbejdsstilling.
 5. Hold pauser. Sæt evt. et ur til.
 6. Undgå at bøje dig forover, når du skal luge, grave og løfte. Bøj i stedet ned i knæene, så du skåner lænden.
 7. Hold ryggen rank. Især når du skal løfte ting og køre rundt med trillebøren.
 8. Undgå vrid i ryggen. Næsen skal pege samme vej som fødderne.
 9. Tag varmt tøj på, der dækker hele ryggen.
 10. Stop med det samme, hvis du får ondt.

Indret haven ryg-venligt

Det kan også være en god idé at indrette haven på en rygvenlig måde:

 • Brug højbede og plantekasser, så haven kommer op i arbejdshøjde.
 • Brug krukker til blomster, krydderurter eller mindre buske. Det gør arbejdet mere overskueligt, og du kan flytte krukkerne op, mens du arbejder med dem.
 • Brug gode, lette haveredskaber – evt. med et vinklet skaft. Brug også haveskammel eller taburet, når du skal arbejde i højden.
 • Brug opstammede frugtbuske, da de er nemmere at komme til end de lave buske.
 • Indret hvilepladser med bænke eller stole, som du kan bruge til at nyde haven fra og tage en velfortjent pause på.


Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust…

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Indret haven 

Indret haven med smukke havemøbler, højbede, altankasser og plantekrukker, og tilføj stemning med smukke vandbassiner og bålfade.

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Haven & altanen
Prydløg - Kulør i bedet 

Måske har du undret dig over, hvad det mon er for plante, der blomstrer med store, kugleformede blomsterstande?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^