Hornviol - den lille fine forårsbebuder

Violslægten omfatter talrige arter og krydsninger, og de inddeles groft i to grupper: violer og stedmoder. Hos stedmoder er kronbladene større, blomsten mere kompakt og ofte mangefarvet med sorte tegninger, som, med lidt god fantasi, ligner et ansigt. Hornviol har en fin, mindre blomst med en lang tynd spore. De er 15 - 20 cm høje og sætter et væld af små blomster fra tidlig forår til hen midt på sommeren.

Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust Thysen, rigtig mange gode egenskaber.

"Hornvioler tåler frost godt og blomstrer fra tidligt forår, og bliver ved til midt på sommeren med en stor og vedvarende blomsterrigdom. Samtidig fås de i et væld af flotte farver. Kig derfor efter hornvioler, så snart vejret tillader dig at komme i jorden og plante bede og krukker til med disse fine forårsbebudere", lyder opfordringen.

Vælg farver med omhu

Hornvioler fås i alle regnbuens farver. Både som ensfarvede, tofarvede, flerfarvede og tigerstribede. Det kan faktisk være svært at vælge mellem alle de skønne farvevariationer. Jeanette Roust Thysen råder dog til besindighed. Resultatet kan nemlig godt blive lidt for broget, hvis du blander for mange forskellige farver sammen, mener hun.

"Vil du skabe en flot og rolig flade, bør du kun plante én slags hornvioler i hver krukke, altankasse eller bed. Variationen kan du skabe ved at sætte flere krukker med forskellige farver af hornvioler sammen i en gruppe", råder Jeanette Roust Thysen.

"Det er også flot at sætte krukker med én slags hornvioler sammen med andre krukker fyldt med løgblomster i farver, der matcher tone-i-tone, som lysegul og mørkegul. Hvis du er mere til kontraster, giver gule og blå blomster også en flot effekt".

Brug hornvioler i rosenbedet

Hornvioler er også velegnede i havens bede fx som bunddække i et rosenbed.

"Plant hornviolerne med ca. 15-20 cm afstand og gerne i smågrupper af tre. I løbet af sommeren vokser planterne sammen og lukker for det meste frøukrudt. Samtidig holder de på jordens fugtighed uden at stjæle næring fra rosernes dybere rødder", fortæller Jeanette Roust Thysen.

Haveselskabets 5 tips om hornvioler

  1. Hornvioler er nemme plante, der kan trives de fleste steder fra halvskygge til fuld sol. Blomsterpragten bliver dog frodigst, hvis planter sættes i fuld sol.

  2. Vand og gød lidt indimellem, men undgå, at planten sopper i vand, eller at jorden tørrer helt ud.

  3. Bliver planten ranglet, kan du klippe den lidt tilbage.

  4. Som hos andre blomster kan du fremme blomstringen ved at nippe gamle blomster af. Så bruger den kræfter på at sætte nye frem for at danne frø. Men den fortsætter også blomstringen udmærket, selvom den ikke nippes.

  5. Selvom hornvioler ofte sælges som sommerblomster, er de egentlig to-årige planter eller kortlivede stauder. Du kan få glæde af dine hornvioler igen til næste forår ved at plante dem ud i et bed, når krukkernes indhold skal erstattes af egentlige sommerblomster.

Kilde: Haveselskabet

Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Indret haven 

Indret haven med smukke havemøbler, højbede, altankasser og plantekrukker, og tilføj stemning med smukke vandbassiner og bålfade.

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Haven & altanen
Prydløg - Kulør i bedet 

Måske har du undret dig over, hvad det mon er for plante, der blomstrer med store, kugleformede blomsterstande?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^