Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i glas fra Kodanska
Påskekrans:  Messingring til ophæng

Violslægten omfatter talrige arter og krydsninger, og de inddeles groft i to grupper: violer og stedmoder. Hos stedmoder er kronbladene større, blomsten mere kompakt og ofte mangefarvet med sorte tegninger, som, med lidt god fantasi, ligner et ansigt. Hornviol har en fin, mindre blomst med en lang tynd spore. De er 15 - 20 cm høje og sætter et væld af små blomster fra tidlig forår til hen midt på sommeren.

Hornviol - den lille fine forårsbebuder
Redaktionen

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust Thysen, rigtig mange gode egenskaber.

"Hornvioler tåler frost godt og blomstrer fra tidligt forår, og bliver ved til midt på sommeren med en stor og vedvarende blomsterrigdom. Samtidig fås de i et væld af flotte farver. Kig derfor efter hornvioler, så snart vejret tillader dig at komme i jorden og plante bede og krukker til med disse fine forårsbebudere", lyder opfordringen.

Vælg farver med omhu

Hornvioler fås i alle regnbuens farver. Både som ensfarvede, tofarvede, flerfarvede og tigerstribede. Det kan faktisk være svært at vælge mellem alle de skønne farvevariationer. Jeanette Roust Thysen råder dog til besindighed. Resultatet kan nemlig godt blive lidt for broget, hvis du blander for mange forskellige farver sammen, mener hun.

"Vil du skabe en flot og rolig flade, bør du kun plante én slags hornvioler i hver krukke, altankasse eller bed. Variationen kan du skabe ved at sætte flere krukker med forskellige farver af hornvioler sammen i en gruppe", råder Jeanette Roust Thysen.

"Det er også flot at sætte krukker med én slags hornvioler sammen med andre krukker fyldt med løgblomster i farver, der matcher tone-i-tone, som lysegul og mørkegul. Hvis du er mere til kontraster, giver gule og blå blomster også en flot effekt".

Brug hornvioler i rosenbedet

Hornvioler er også velegnede i havens bede fx som bunddække i et rosenbed.

"Plant hornviolerne med ca. 15-20 cm afstand og gerne i smågrupper af tre. I løbet af sommeren vokser planterne sammen og lukker for det meste frøukrudt. Samtidig holder de på jordens fugtighed uden at stjæle næring fra rosernes dybere rødder", fortæller Jeanette Roust Thysen.

Haveselskabets 5 tips om hornvioler

  1. Hornvioler er nemme plante, der kan trives de fleste steder fra halvskygge til fuld sol. Blomsterpragten bliver dog frodigst, hvis planter sættes i fuld sol.

  2. Vand og gød lidt indimellem, men undgå, at planten sopper i vand, eller at jorden tørrer helt ud.

  3. Bliver planten ranglet, kan du klippe den lidt tilbage.

  4. Som hos andre blomster kan du fremme blomstringen ved at nippe gamle blomster af. Så bruger den kræfter på at sætte nye frem for at danne frø. Men den fortsætter også blomstringen udmærket, selvom den ikke nippes.

  5. Selvom hornvioler ofte sælges som sommerblomster, er de egentlig to-årige planter eller kortlivede stauder. Du kan få glæde af dine hornvioler igen til næste forår ved at plante dem ud i et bed, når krukkernes indhold skal erstattes af egentlige sommerblomster.

Kilde: Haveselskabet

Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i?

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i...

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være...

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Forår
Syrener i flor

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides...

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Fem tips til at gøre din have hyggelig

Fem tips til at gøre din have hyggelig

Husnumre i metal til vægophæng

Husnumre i metal til vægophæng

Lang måtte i genbrugsplast

Lang måtte i genbrugsplast

Plantekasser og plantekrukker<BR> til ethvert planteprojekt

Plantekasser og plantekrukker
til ethvert planteprojekt

Nye Bøger
Shopping
^