Havens Dag 2020

Kategori: Kulturnyheder

Havens Dag 2020 

Når Havens Dag 2020 afvikles 13. september, så er det samtidig en kickstarter for plantesæsonen. Det er nemlig i september og de følgende efterårsmåneder, at det er rigtig godt at plante haven til med flere træer, buske, stauder, roser, frugtbuske, frugttræer og stedsegrønne planter.

Værn om livet i haven

Havens planter er eminente opholdssteder for insekter og dyr, som alle er med til at gøre haven til en oase for planter og dyr såvel som mennesker. Flere planter i haven øger diversiteten, styrker symbiosen mellem planter og dyr, og skaber gode vilkår for liv i haven; træerne lagre CO2, bierne bestøver fremtidens afgrøder, blomstrende buske sikrer overlevelsen af sommerfugle, og vand i haven er nyttig for både fugle og mange insekter. Det er netop disse tanker, der ligger bag temaet for Havens Dag 2020, som er 'Lad haven ånde'.

"En frodig have med store planter øger havens evne til at ånde. Den livsnødvendige fotosyntese, hvor CO2 omdannes til ilt og kulstof (samt energi) sker hver gang der findes en celle med grønkorn. Antallet af celler, der kan hjælpe med at ånde øges i takt med, at der plantes flere og flere planter. Kraftige og hurtigtvoksende stauder, frugttræer og frugtbuske, rosenbuske, slyngende klematis, sommerblomster og krydderurter. Alle planter laver fotosyntese – selv græsplænen hjælper til." skriver arrangørerne bag Havens Dag.

Kom til Havens Dag 2020

Når Havens Dag 2020 afvikles i havecentre og planteskoler landet over, er der lagt op til en hyggelig og inspirerende dag med oplevelser for hele familien. Her vil havecentre og planteskoler være ekstra fyldte med gavnlige planter. Planter, der bidrager til en mere bæredygtig natur i haverne – planter der får haverne til at ånde.

I forbindelse med Havens Dag 2020 og årets tema, får alle kunder får mulighed for at vælge én plante, som man kan plante i sin egen have, på fritidshusets grund eller måske ved byens skole?

"Til årets Havens Dag har vi udvalgt 7 forskellige planter, som alle har deres helt egen nytteværdi i vores natur. Én af disse 7 planter kan blive din, for de deltagende havecentre vil nemlig forære hver af deres kunder en plante, og du kan selv vælge hvilken. Planterne er barrodsplanter, og da de først kan flyttes fra marken senere på efteråret, skal man komme forbi og hente planten i den sidste uge af oktober."
De syv planter
Til Havens Dag den 13. september får man en bestillingsseddel, hvorpå man bestiller sin ønskeplante.

  1. Naur – Blomsterne er både nektar- og pollenholdige og når frøene falder til jorden, giver de næring til mange gnavere.
  2. Vortebirk – Man mener, at birk interagerer med mere end 300 forskellige insektarter. Når bladene tiltrækker lus, så giver de føde til både mariehøns, guldøjer og andre nyttedyr.
  3. Japansk lærk – Lærkeviklerens larve og lærkeveddværgmåler er begge afhængige af, at der plantes lærk for at kunne videreføre slægten.
  4. Skovæble – Skovæbleblade er base for flere natsommerfugle; bl.a. aftenpåfugleøje, grøn dværgmåler, silkevinge og bøgenonne.
  5. Skovfyr – Udover at være redested for bl.a. rovfugle og spætter, så er skovfyr et godt skjul for småfugle, som eks. topmejsen og solsorte.
  6. Stilkeg – Træet er vært for hundredvis af insektarter, som giver rig føde til fuglelivet. Agern er en yndet spise hos mange firbenede dyr.
  7. Tørst – Hvis du vil være med til at sikre fremtiden for de smukke citronsommerfugle, så skal du plante tørst.

Så sæt kryds i kalenderen den 13. september, og klik ind og se hvilke havecentre og planteskoler, der deltager i arrangementet:

Haven & altanen
Shopping: Udeliv 

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at…

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives 

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i…

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé 

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust…

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^