Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app

Kategori: Sommer

Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Hold øje med uv-indekset med app fra Kræftens Bekæmpelse

Med UV-appn fra Kræftens Bekæmpelse, kan man både tjekke UV-indekset, og samtidig blive klogere på, hvordan man bedst beskytter sin hud i solen, alt efter hvilken hudtype, man har. Den enkeltes hudtype er nemlig afgørende for, hvornår man bliver solskoldet, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Formålet med UV appen er at gøre det nemmere for danskerne at holde øje med UV-indekset og dermed undgå solskoldninger. Det gælder for voksne, men især børn og unge, som kan have varige mén af at blive udsat for solens skadelige stråling.

Læs mere om den gratis UV app 

Fakta om UV-indeks

UV-indekset er et udtryk for styrken af solens stråler på et givent tidspunkt. UV- indekset bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor, men det er afgørende, at man ved, at solbeskyttelse er nødvendigt, når UV- indekset er over tre.

  • 0 – 3: Lav UV-intensitet
    Lille risiko for solskoldning.
    Solbeskyttelse er som udgangspunkt ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.
  • 3 – 6: Moderat intensitet
    Moderat risiko for solskoldning.
    Søg så vidt mulig skygge mellem 12 og 15.
    Brug tøj, hat og rigelig solcreme med min. faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 6 – 8: Høj UV-intensitet
    Stor risiko for solskoldning.
    Søg skygge mellem 12 og 15.
    Brug tøj, hat, rigelig solcreme med min. faktor 15-20 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

  • 8 – 10: Meget høj intensitet
    Meget stor risiko for solskoldning.
    Søg inden døre mellem 12 og 15.
    Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme med min. faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.
  • 10+: Ekstrem UV-intensitet
    Ekstrem risiko for solskoldning.
    Bliv inden døre mellem 12 og 15.
    Hvis du skal være ude, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30-50+ samt UVA- og UVB-beskyttelse.

Hold øje med symptomer på hedeslag

Med udsigten til en varm sommer, har Sundhedsstyrelsen udsendt en række gode råd til, hvordan man  forebygger hedeslag, og hvad man gør, hvis man oplever symptomer på hedeslag.

Et hedeslag kan udvikle sig til en livstruende tilstand. Symptomerne kan imidlertid vise sig så langsomt, at det kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning, forklarer læge og centerchef Henrik Stig Jørgensen fra Sundhedsstyrelsen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, når man opholder sig i varmen, særligt hvis man fx er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handicap, er gravid, har små børn eller tager medicin.

Symptomerne på hedeslag viser sig som regel langsomt og sporadisk. 

"Personen, der er ramt, kan føle tiltagende utilpashed, mathed, hovedpine og svimmelhed, og kan f.eks. fremstå angst, forvirret og sløv. I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper," siger Henrik Stig Jørgensen.

Har man mistanke om, at en person har hedeslag, så skal man tilkalde en ambulance, og i mellemtiden sørge for at bringe vedkommende ind i skyggen og helst i kølige omgivelser. Hvis personen er ved bevidsthed, skal han eller hun have noget at drikke. Læg personen ned og hæv benene op.

I alvorlige tilfælde skal personen afkøles fx med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller ved at svøbe vedkommende ind i et koldt og vådt lagen. Alternativt kan personen afkøles i en sø, et vandløb eller i et badekar. Personen kan også have brug for noget salt. Hvis man har Revolyt, der kan købes på apoteket, kan dette anvendes i vandet, alternativt 1 - 1 ½ teskefuld groft køkkensalt i 1 liter vand.

Sådan forebygger du hedeslag 

Med en fornuftig adfærd i solen undgår du hedeslag:

  • Begræns dit ophold i solen
    Ophold dig mest i skyggen, og altid i tidsrummet mellem kl. 12 og 15.
  • Husk solhatten
    Hat eller anden let hovedbeklædning mindsker risikoen for overophedning af kraniet. Det gælder ikke kun for mennesker med skaldede isser eller tyndt hår. 
  • Hold kroppen kølig
    Løstsiddende tøj af bomuld og materialer, der er specielt beregnet til at svede i, er den bedste beklædning på en varm dag. På meget varme dage, kan det være nødvendigt at tage kølige brusebade for at holde kroppen afkølet. 
  • Drik mere vand end du normalt drikker
    Husk at drikke rigeligt med vand - også selvom du ikke føler dig tørstig. Hvor meget du skal drikke ekstra på grund af varmen afhænger blandt andet af højde og vægt, men på en varm dag, har man som hovedregel brug for ca. en halv gang mere at drikke end man plejer, forudsat at man ikke er meget fysisk aktiv enten pga. arbejde eller fysisk træning.
  • Indret et køligt rum
    Ved meget høje temperaturer kan det være en god idé at holde sig indenfor i et rum med luftafkøling eller aircondition. Træk gardiner for, hvis der er direkte solindfald. Anvend evt. udvendig solafskærmning af vinduer, og undgå så vidt muligt at bruge komfur, ovn og andre apparater med stor varmeafgivelse.
  • Undgå overanstrengelse
    Fysisk arbejde og intensiv træning både ude og inde, er ekstra belastende i varmen. Vær derfor særligt opmærksom på rigeligt at drikke, hensigtsmæssig påklædning og mulighed for afkøling. Hvis det er muligt, så planlæg den fysiske anstrengelse morgen eller aften.

Husk også:

  • Vær opmærksom på børn og ældre
    Børn og ældre, der under normale temperaturforhold klarer sig selv, kan have brug for lidt ekstra opmærksomhed og omsorg i varmen. Her er det en god idé, at minde dem om at drikke mere og søge skygge i varmen. 
  • Efterlad aldrig nogen i en parkeret bil
    I en lukket parkeret bil kan temperaturen blive meget høj, meget hurtigt. Efterlad aldrig andre i en lukket bil i varmen. Det gælder særligt spædbørn, småbørn og ældre. Det gælder også kæledyr.
Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^