Sæson: Høst dine blomsterfrø

Kategori: Sommer

Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst sætter ind.

At samle frø, er en hyggelig og nem syssel, og så er det temmelig tilfredsstillende at se sine egne blomsterfrø spire i foråret. Rigtig mange dejlige sommerblomster sætter frøstande, det gælder fx morgenfrue, valmue, katost, havenellike, stolt kavaler, jomfru i det grønne, lægesolhat, blomsterkarse, tallerkensmækker, kamille og solsikke, men også blomster med frø i bælge som fx ærteblomst og lupin, kan plukkes og tørres.

Frø fra fingerbøl og stormhat kan også tørres, men da de begge er giftige, er det vigtigt at bruge handsker, når du håndterer dem samt huske at opbevare de tørrede frø et forsvarligt sted.

Sådan høster og tørrer du blomsterfrø

  • Det er ærgerligt at få byttet rundt på sine frø. Når du tager ud og høster frø, så medbring kuverter, hvorpå du kan notere frøets blomsternavn.
     
  • Frøstande skal være så tørre som muligt, inden de høstes, men samtidig skal du ikke vente så længe, at vejret bliver vådt.
  • Snup især frøstande fra de planter, der synes mest robuste.

  • Hjemme spredes frøstandende ud på avis. Skriv blomsternavnet på avisen, så du fortsat har styr på dine frø.
  • For at undgå dannelsen af mug og sikre sunde frø og spirer i foråret, er det vigtigt at frøene ligger tørt, lunt og i skygge, mens de tørrer.

  • Lad frøene tørre 2-3 uger.

  • Opbevar de tørrede frø i små stof- eller papirsposer, eller evt. i åbne glas. Husk at skrive blomsternavnet på, fx med et lille manilamærke bundet omkring.

Idé

En lille pose med lidt af høsten kan være en rigtig kær og personlig gave til enhver med have eller altankasse.


Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^