Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv

Kategori: Sommer

Midsommerfesten er nok det event og den dag på året, som opfattes som mest svensk - både i og udenfor Sverige. Foto: VisitSweden

Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv 

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Den traditionsrige 'midsommar'

Midsommerfesten er uden tvivl Sveriges største og mest traditionsrige festdag. Festlighederne er ikke at forveksle med den danske Sankt Hans, for i Sverige fejres sommersolhverv hverken med bål eller hekseafbrænding, men med den smukke majstang, sang, dans og jordbær.

Dansen om majstangen

Midsommerfestens højdepunkt er majstangen. Alle - ung som gammel - danser med om majstangen. Mange er klædt i smukke nationaldragter og festlige folkedragter, og der spilles traditionel folkemusik med violin- og harmonika.

Midsommerfesten starter allerede tidligt på dagen med pyntning af majstangen med blomster, bladløv og grene, så stangen er klar til at blive rejst hen på eftermiddagen. Majstangens pyntes forskelligt fra landsdel til landsdel og tidligere var det almindeligt, at man konkurrerede om, hvem der kunne pynte den flotteste majstang.

En anden tradition var at unge giftelystne piger bandt sig en midsommerbuket af syv eller ni forskellige blomster plukket lige så mange forskellige steder. Buketten skulle antageligt så hjælpe den unge pige til gennem nattens drømme at finde ud af, hvem der skulle være hendes tilkomne mage.

Midsommer menu

Menuen midsommeraften er altid nye, dildkogte kartofler og sild med syrnet fløde kaldet "gräddfil" og purløg. Til dette drikker man øl og snaps. Desserten består af jordbær og fløde.
Efter maden plejer der at være dans til langt ud på natten, som jo er årets lyseste.

Deltag i midsommerfesten

I de fleste svenske byer er midsommerfester arrangeret af den lokale hembygdsförening. Der kan også være midsommerfest ved slotte og borge og andre historiske steder.

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^