where can i buy an essay online langen business plan cycle international business plans
Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sommer

Midsommerfesten er nok det event og den dag på året, som opfattes som mest svensk - både i og udenfor Sverige. Foto: VisitSweden

Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv
Redaktionen

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Den traditionsrige 'midsommar'

Midsommerfesten er uden tvivl Sveriges største og mest traditionsrige festdag. Festlighederne er ikke at forveksle med den danske Sankt Hans, for i Sverige fejres sommersolhverv hverken med bål eller hekseafbrænding, men med den smukke majstang, sang, dans og jordbær.

Dansen om majstangen

Midsommerfestens højdepunkt er majstangen. Alle - ung som gammel - danser med om majstangen. Mange er klædt i smukke nationaldragter og festlige folkedragter, og der spilles traditionel folkemusik med violin- og harmonika.

Midsommerfesten starter allerede tidligt på dagen med pyntning af majstangen med blomster, bladløv og grene, så stangen er klar til at blive rejst hen på eftermiddagen. Majstangens pyntes forskelligt fra landsdel til landsdel og tidligere var det almindeligt, at man konkurrerede om, hvem der kunne pynte den flotteste majstang.

En anden tradition var at unge giftelystne piger bandt sig en midsommerbuket af syv eller ni forskellige blomster plukket lige så mange forskellige steder. Buketten skulle antageligt så hjælpe den unge pige til gennem nattens drømme at finde ud af, hvem der skulle være hendes tilkomne mage.

Midsommer menu

Menuen midsommeraften er altid nye, dildkogte kartofler og sild med syrnet fløde kaldet "gräddfil" og purløg. Til dette drikker man øl og snaps. Desserten består af jordbær og fløde.
Efter maden plejer der at være dans til langt ud på natten, som jo er årets lyseste.

Deltag i midsommerfesten

I de fleste svenske byer er midsommerfester arrangeret af den lokale hembygdsförening. Der kan også være midsommerfest ved slotte og borge og andre historiske steder.

Sommer
Beskær frugttræerne

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
Sensommerhaven

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,...

Læs mere
Sommer
Sæson: Høst dine blomsterfrø

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst...

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
10 kølige tips i varmen

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med...

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^