Sofapude i okkergul uld
Berber gulvtæppe
Fototapeter
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Sommer
Slip for skuffende ferieoplevelser

Gør jer selv en tjeneste og sørg for at få afstemt jeres forventninger til sommerferien, inden I tager af sted, anbefaler psykologen ...

Psykolog og forfatter Ingrid Ortmann

Sommerferien nærmer sig med raske skridt. Det er årets store ferie, som vi forventningsfuldt ser frem til - og nogle gange i en sådan grad, at vi finder os selv lettere frustreret, når ferien ikke helt udvikler sig som forventet.
Så her inden feriesæsonen, et par strøtanker, som måske kan modvirke de værste skuffelser, når sommerferien ikke helt forløber som forventet eller når de problemer, som vi håbede blev løst gennem ferietid med kæreste, familie eller venner, ikke rigtig blev løst.

For de fleste mennesker - familier, par og enlige, er sommerferien fyldt med spændende og glade oplevelser, der lader batterierne op, så man vender tilbage med fornyet energi og lyst til at tage fat på de udfordringer, som dagligdagen byder på. Når jeg alligevel får lyst til at give KvindeGuidens læsere et par ord med på vejen, så er det fordi en vellykket ferie er vigtige "vitaminer" til den lange vinter. Og det er derfor bemærkelsesværdigt, at os psykologer oplever en særlig travlhed i konsultationerne netop efter de lange ferier som jul og sommerferie.
Problemet er som ofte, at man er hjemvendt fra ferie med stor frustration over, at ferien slet ikke er forløbet som forventet. Det drejer sig om ferier, der er endt i uvenskab, frustration og endda i overvejelser omkring skilsmisse.

Få afstemt forventningerne
Lige så dejlig en ferie kan være, lige så mislykket og frustrerende kan den også opleves, enten fordi forventningerne var for store eller urealistiske - eller fordi de problemer der var allerede inden ferien, brød ud i lys lue. Det kan være en stor udfordring at skulle være sammen hele døgnet uden de aktiviteter, der normalt optager os i dagligdagen. Og det kan på den anden side også være anledning til store frustrationer hos såvel børn som partner, når vi tager arbejdet med på ferien og bruger tiden på at besvare mails og telefoner, i stedet for at være tilstede for den eller dem vi er taget på ferie med.
Så hovedbudskabet i denne artikel er at det kan være en rigtig god ide at få afstemt forventningerne inden I tager af sted på ferie, så alle implicerede har mulighed for at vide, hvad de går ind til og hvad de kan forvente.

En af de scenarier der går igen i mange beretninger fra klienter, er at der ikke har været fuld enighed om hvor ferierejsen skal gå hen. F.eks. har jeg ofte hørt om familieferier, hvor forældreparret ikke rigtig har fået afstemt hinandens forventninger inden de bestilte rejsen. Som oftest er det kvinden i forholdet, der i meget god tid har bestilt rejsen udfra kriterier som f.eks., at rejsen er særlig velegnet børnefamilier. Manden i forholdet har selvfølgelig været med i beslutningsprocessen, måske lidt på sidelinien. Men det ser ud til, at parret har haft meget forskellige drømme og forventninger til, hvordan ferien skal foregå i praksis. Kvinden har set ferien som det tidspunkt, hvor far, mor og børn endelig har tid sammen, og hun har fokus på, at især børnenes ønsker og behov opfyldes. Manden har derimod en forventning om, at parret skulle have noget mere kærestetid og måske indhente noget af det forsømte erotiske liv, som hverdagen ikke levner meget plads til.

Godt ferien snart er overstået!
Når jeg selv har været af sted, og har siddet og nydt min ferie på en fortovscafe, har det ofte slået mig, at iagttager man familier der passerer forbi, så ser mændene ofte lidt misfornøjede ud. I stedet for et tilfredse og glade ferieansigter, ser parret småfrustreret ud som om de keder sig og ønsker at ferien snart var slut. Når jeg senere ser dem i lufthavnen på vej hjem, hører jeg dem ofte udbryde, at nu glæder de sig bare til at komme hjem.
Det kan være min tolkning af forholdene, men de klienter jeg har haft bekræfter i nogen grad mine iagttagelser: Når der er forskellige forventninger til hvilke behov en ferie skal opfylde, kan det være anledning til stor frustration i forholdet. Begge parter havde nogle forventninger, der ikke blev opfyldt - og mange oplever, at den mislykkede ferie skyldes, at kæresten ikke levede op til de forventninger vi havde til en ferie, som skulle have været årets highlight.

Løs parproblemerne inden ferien
”Vi trænger bare til at komme af sted på ferie, så bliver alt godt igen”. Sådan har jeg ofte hørt klienters bud på, hvordan de har tænkt sig at få stresset ned og/eller finde mere tid til et forsømt parforhold. Men har parforholdet længe lidt under stress, og har kærligheden og sexlivet længe været forsømt, så løser en ferie sjældent problemerne. Tværtimod kan en ferie, og det rum den giver, betyde at man pludselig kan se, hvor langt væk man er gledet fra hinanden. Så man bør ikke drage på ferie med en forventning om, at alverdens problemer bliver løst undervejs. Ferier egner sig ikke som problemløsere, så vær ærlig med dig selv og din partner, så I har realistiske forventninger til ferien.

På ferie med vennerne
Det lyder så hyggeligt og det er så oplagt, at tage på ferie med de mennesker i vores omgangskreds, som vi holder så meget af. Det gælder venneparret, familien eller svigermoren, som inviterer hele familien på ferie i anledning af hendes fødselsdag. Og det kan blive alle tiders drømmerejse, hvor alle hygger sig i hinandens selskab og alt er den rene idyl. Men også her, kan der være slanger i paradiset, og det kan være en rigtig god ide, at mærke efter og være ærlig med sig selv omkring, hvorvidt man en hel ferie nu også udholder de andres børn, svogeren med hans dumsmarte bemærkninger, familiemedlemmers krav på særbehandling osv.

Aktiv ferie eller slappe af-ferie
Endelig er det også altid en god ide at afstemme forventninger til ferien, mht. hvor fysisk anstrengende turen skal være. Er det en afslapningsferie ved stranden med nogle få ture, eller er der lagt op til bjergvandring? Er det storbyferie med sightseeing hele dagen eller er det mere afslappende med mange ophold på cafeer? Hvis den ene har et stort behov for at se og opleve meget, og den anden ikke har det fysiske overskud til at komme så meget rundt, så kan det være anledning til mange uoverensstemmelser.

Få en rar og mindeværdig sommerferie
Alt i alt er der al mulig god grund til at afstemme forventningerne, inden I drager af sted på sommerferie. De fleste ferier forløber heldigvis uden de helt store sammenstød, men vi har hver især et ansvar for at afstemme forventningerne, inden vi begiver os ud i ferielandet. Ferien skal gerne være en oplevelse, som vi tænker tilbage på med glæde, men det er set, at den går hen og bliver så mislykket og skaber så meget frustration, at folk aldrig ses igen efter ferien. Så forebyg nederlag og frustration og sørg for at drage på ferie med realistiske forventninger til både det sted og til de mennesker, I planlægger ferie med.

Til slut vil jeg ønske alle mine læsere en velsignet sommer og en rigtig dejlig ferie. Husk at vi alle, i bund og grund kun kan have forventninger til os selv, og at vi hver i sær har ansvar for at sige til og fra.

De allervarmeste sommerhilsner
Ingrid

Sommer
Beskær frugttræerne

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
Sensommerhaven

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,...

Læs mere
Sommer
Sæson: Høst dine blomsterfrø

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst...

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
10 kølige tips i varmen

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Hvordan finder man<BR> de bedste bøger til kvinder?

Hvordan finder man
de bedste bøger til kvinder?

Berber gulvtæppe

Berber gulvtæppe

Hvordan man planlægger<BR> en vellykket venindedag

Hvordan man planlægger
en vellykket venindedag

3 tips til at finde flotte cardigans

3 tips til at finde flotte cardigans

Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med...

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
ANNONCER
^