<link https: www.kvindeguiden.dk _self> Psykolog og forfatter Ingrid Ortmann
Sommerferien nærmer sig med raske skridt. Det er årets store ferie, som vi forventningsfuldt ser frem til - og nogle gange i en sådan grad, at vi finder os selv lettere frustreret, når ferien ikke helt udvikler sig som forventet.
Så her inden feriesæsonen, et par strøtanker, som måske kan modvirke de værste skuffelser, når sommerferien ikke helt forløber som forventet eller når de problemer, som vi håbede blev løst gennem ferietid med kæreste, familie eller venner, ikke rigtig blev løst.
For de fleste mennesker - familier, par og enlige, er sommerferien fyldt med spændende og glade oplevelser, der lader batterierne op, så man vender tilbage med fornyet energi og lyst til at tage fat på de udfordringer, som dagligdagen byder på. Når jeg alligevel får lyst til at give KvindeGuidens læsere et par ord med på vejen, så er det fordi en vellykket ferie er vigtige "vitaminer" til den lange vinter. Og det er derfor bemærkelsesværdigt, at os psykologer oplever en særlig travlhed i konsultationerne netop efter de lange ferier som jul og sommerferie.
Problemet er som ofte, at man er hjemvendt fra ferie med stor frustration over, at ferien slet ikke er forløbet som forventet. Det drejer sig om ferier, der er endt i uvenskab, frustration og endda i overvejelser omkring skilsmisse.
Få afstemt forventningerne
Lige så dejlig en ferie kan være, lige så mislykket og frustrerende kan den også opleves, enten fordi forventningerne var for store eller urealistiske - eller fordi de problemer der var allerede inden ferien, brød ud i lys lue. Det kan være en stor udfordring at skulle være sammen hele døgnet uden de aktiviteter, der normalt optager os i dagligdagen. Og det kan på den anden side også være anledning til store frustrationer hos såvel børn som partner, når vi tager arbejdet med på ferien og bruger tiden på at besvare mails og telefoner, i stedet for at være tilstede for den eller dem vi er taget på ferie med.
Så hovedbudskabet i denne artikel er at det kan være en rigtig god ide at få afstemt forventningerne inden I tager af sted på ferie, så alle implicerede har mulighed for at vide, hvad de går ind til og hvad de kan forvente.
En af de scenarier der går igen i mange beretninger fra klienter, er at der ikke har været fuld enighed om hvor ferierejsen skal gå hen. F.eks. har jeg ofte hørt om familieferier, hvor forældreparret ikke rigtig har fået afstemt hinandens forventninger inden de bestilte rejsen. Som oftest er det kvinden i forholdet, der i meget god tid har bestilt rejsen udfra kriterier som f.eks., at rejsen er særlig velegnet børnefamilier. Manden i forholdet har selvfølgelig været med i beslutningsprocessen, måske lidt på sidelinien. Men det ser ud til, at parret har haft meget forskellige drømme og forventninger til, hvordan ferien skal foregå i praksis. Kvinden har set ferien som det tidspunkt, hvor far, mor og børn endelig har tid sammen, og hun har fokus på, at især børnenes ønsker og behov opfyldes. Manden har derimod en forventning om, at parret skulle have noget mere kærestetid og måske indhente noget af det forsømte erotiske liv, som hverdagen ikke levner meget plads til.
Godt ferien snart er overstået!
Når jeg selv har været af sted, og har siddet og nydt min ferie på en fortovscafe, har det ofte slået mig, at iagttager man familier der passerer forbi, så ser mændene ofte lidt misfornøjede ud. I stedet for et tilfredse og glade ferieansigter, ser parret småfrustreret ud som om de keder sig og ønsker at ferien snart var slut. Når jeg senere ser dem i lufthavnen på vej hjem, hører jeg dem ofte udbryde, at nu glæder de sig bare til at komme hjem.
Det kan være min tolkning af forholdene, men de klienter jeg har haft bekræfter i nogen grad mine iagttagelser: Når der er forskellige forventninger til hvilke behov en ferie skal opfylde, kan det være anledning til stor frustration i forholdet. Begge parter havde nogle forventninger, der ikke blev opfyldt - og mange oplever, at den mislykkede ferie skyldes, at kæresten ikke levede op til de forventninger vi havde til en ferie, som skulle have været årets highlight.
Løs parproblemerne inden ferien
”Vi trænger bare til at komme af sted på ferie, så bliver alt godt igen”. Sådan har jeg ofte hørt klienters bud på, hvordan de har tænkt sig at få stresset ned og/eller finde mere tid til et forsømt parforhold. Men har parforholdet længe lidt under stress, og har kærligheden og sexlivet længe været forsømt, så løser en ferie sjældent problemerne. Tværtimod kan en ferie, og det rum den giver, betyde at man pludselig kan se, hvor langt væk man er gledet fra hinanden. Så man bør ikke drage på ferie med en forventning om, at alverdens problemer bliver løst undervejs. Ferier egner sig ikke som problemløsere, så vær ærlig med dig selv og din partner, så I har realistiske forventninger til ferien.
På ferie med vennerne
Det lyder så hyggeligt og det er så oplagt, at tage på ferie med de mennesker i vores omgangskreds, som vi holder så meget af. Det gælder venneparret, familien eller svigermoren, som inviterer hele familien på ferie i anledning af hendes fødselsdag. Og det kan blive alle tiders drømmerejse, hvor alle hygger sig i hinandens selskab og alt er den rene idyl. Men også her, kan der være slanger i paradiset, og det kan være en rigtig god ide, at mærke efter og være ærlig med sig selv omkring, hvorvidt man en hel ferie nu også udholder de andres børn, svogeren med hans dumsmarte bemærkninger, familiemedlemmers krav på særbehandling osv.
Aktiv ferie eller slappe af-ferie
Endelig er det også altid en god ide at afstemme forventninger til ferien, mht. hvor fysisk anstrengende turen skal være. Er det en afslapningsferie ved stranden med nogle få ture, eller er der lagt op til bjergvandring? Er det storbyferie med sightseeing hele dagen eller er det mere afslappende med mange ophold på cafeer? Hvis den ene har et stort behov for at se og opleve meget, og den anden ikke har det fysiske overskud til at komme så meget rundt, så kan det være anledning til mange uoverensstemmelser.
Få en rar og mindeværdig sommerferie
Alt i alt er der al mulig god grund til at afstemme forventningerne, inden I drager af sted på sommerferie. De fleste ferier forløber heldigvis uden de helt store sammenstød, men vi har hver især et ansvar for at afstemme forventningerne, inden vi begiver os ud i ferielandet. Ferien skal gerne være en oplevelse, som vi tænker tilbage på med glæde, men det er set, at den går hen og bliver så mislykket og skaber så meget frustration, at folk aldrig ses igen efter ferien. Så forebyg nederlag og frustration og sørg for at drage på ferie med realistiske forventninger til både det sted og til de mennesker, I planlægger ferie med.
Til slut vil jeg ønske alle mine læsere en velsignet sommer og en rigtig dejlig ferie. Husk at vi alle, i bund og grund kun kan have forventninger til os selv, og at vi hver i sær har ansvar for at sige til og fra.
De allervarmeste sommerhilsner
Ingrid