Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler

Kategori: Sommer

Højtiden Sankt Hans var den vigtigste af midsommerens fester i Nordeuropa og blev fejret med spil, dans og druk. Kirken og øvrigheden gjorde i 1500-tallet, hvad de kunne for at stoppe de folkelige forlystelser. Illustration: Le Feu de St.Jean Mariette

Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler 

Når Sankt Hans fejres her i juni, slippes nogle af de særeste og stærkeste kræfter løs i det godes kamp mod det onde. Særligt Sankt Hans aften, den 23. juni, siges disse overjordiske kræfter, at være helt ekstraordinære i naturen omkring os, og derfor tog man tidligere, netop denne nat, ud for at samle vilde urter til husapoteket.

Hedensk solhvervsfest

Fejring af solhverv har fundet sted i Danmark siden oldtiden. Både årets korteste og længste dag blev dengang markeret; den korteste, fordi man endelig kunne se frem mod lysere tider, og den længste, fordi frugtbarheden her var på sit højeste. Med til fejringen af sommersolhverv hørte bålafbrænding, som tidligere ofte foregik på toppen af de gamle gravhøje, muligvis fordi man mente, at lyset fra bålene kunne bringe frugtbarhed til markerne. Fejringen af solhverv var i det hele taget forbundet med mange myter og hedenske ritualer, og på et tidspunkt opstod den sære skik med at sende heksen til Bloksbjerg. Skikken stammer muligvis fra Tyskland, hvor man havde rituelt afbrændte halmfigurer, der forestillede noget man ikke kunne lide - fx vinteren. 

I dag hvor Sankt Hans fejres med madkurv og hygge omkring bålet, er det svært at forestille sig, hvordan denne dag, på grund af de hedenske ritualer og frugtbarheds-dyrkelse, tidligere var en torn i øjet på kirken. I 1500-tallet forsøgte kirken behændigt at få vendt solhvervsfesterne til at blive kristne fester og opkaldte dagen ’Sankt Hans’ efter Johannes Døberen, men ligegyldigt, hvor meget man reklamerede for den kristne skik, så overlevede overtroen og magien, langt op i tiden.

Kirsten Pils kilde i Dyrehaven 

Et godt eksempel på det er Kirsten Pils kilde i Dyrehaven. Overtroen gav nemlig også vandet særlige helbredende kræfter denne nat. Derfor samledes folk for at drikke af kilden og efterhånden valfartede så mange mennesker til kilden, at man holdt Sankt Hans i en hel uge. Samtidig fulgte der i kølvandet alskens tant og fjas. I 1770 blev der givet Kongelig bevilling til at optræde på området, og Dyrehavsbakken - verdens ældste forlystelsespark - var skabt. Endnu i dag samles mange mennesker omkring Kildesøen for her at fejre Sankt Hans aften - selvom de måske ikke helt ved hvorfor.

Hvor meget tro eller overtro, der er tilbage i vores fejring af Sankt Hans er svært at sige. Faktum er, at - hvis såfremt i fald - vejret arter sig, er det en dejlig aften. Det er skønt - specielt, hvis man er ude på vandet - at kunne se alle bålene, der blusser i den mørke nat og høre spredte brudstykker af Midsommervisen!

Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^