Helbred: Topløs solbadning øger risikoen for modermærkekræft

Kategori: Sommer

Helbred: Topløs solbadning øger risikoen for modermærkekræft

Helbred: Topløs solbadning øger risikoen for modermærkekræft 

Siden det i 70´erne blev moderne at solbade topløsn er tilfældene af modermærkekræft på brysterne steget.


Siden det i 70´erne blev moderne at solbade topløsn er tilfældene af modermærkekræft på brysterne steget.
Kræftens Bekæmpelse har bragt en norsk undersøgelse der viser at fire gange så mange rammes i dag sammenlignet med tal fra 1970'erne.
I 1970'erne fik 13 kvinder modermærkekræft på brystet, mens 56 kvinder blev ramt mellem 1993 og 2002.
Kræftens Bekæmpelse skriver at tallene viser hvilken beskyttende effekt, det har at dække sig til og bekræfter, at der er klar sammenhæng mellem hvilke områder på kroppen, vi udsætter for mest sol, og hvor kræften opstår.
I Danmark findes der ikke tal på, hvor mange kvinder, der har fået modermærkekræft på brysterne.
”Vi koder ikke for brystkræft specifikt, men det, man kan se, er, at der er sket en stigning i antallet af personer, der får modermærkekræft. Det gælder især på benene og kroppen, mens stigningen i ansigtet slet ikke er den samme. Det hænger sammen med, at vi er begyndt at smide tøjet”, forklarer læge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.
De danske tal viser også, hvor kvinder og mænd typisk rammes af modermærkekræft. Og her svarer de til de nyere norske tal, som viser, at kvinder og mænd ikke får modermærkekræft de samme steder.
Hos kvinderne fordeler tilfældene sig jævnt mellem overkroppen og benene, mens mænd typisk rammes på overkroppen, skuldrene og nakken. Det hænger sandsynligvis sammen med, at kvinder i stigende grad er begyndt at gå med bare ben.
Ifølge Iben Holten giver mange modermærker øget risiko for modermærkekræft, men det er ikke en forudsætning for at få sygdommen.
”Babyer har ingen eller få modermærker, men livet igennem får man nye modermærker, som man skal være opmærksom på. Men melanom kan også opstå, hvor der ikke er noget modermærke, det gælder eksempelvis i øjnene”, siger Iben Holten.

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^