Havens blomster - lige til at spise

Kategori: Sommer

Havens blomster - lige til at spise 

Blomstersalater ser ikke kun fuldstændig eventyrlige ud, de kan også smage fantastisk! Og faktisk er overraskende mange planter i en almindelig have og i naturen lige til at spise. Med bogen 'Fantasilater' præsenterer Aiah Noack et helt univers fuld af nye smagsoplevelser, friskhed og farveeksplosioner.

Fyld tallerkenen blomster
Snart bugner bedet med sommerblomster, hvoraf mange ikke kun gør lykke i overdådige buketter, man også kan bruges i salatskålen. Rigtig mange af de ganske almindelige planter, der gror og trives i danske haver, er nemmelig spiselige og kan tilmed føje helt nye, fine smagsoplevelser til maden. Blomster som morgenfrue, nelliker, viol, hjulkrone, rose, jasmin, lavendel og mynte er historiske set længe blevet anvendt som ingredienser i urteteer, urteblandinger og som garniture. Men vidste du fx, at sorter af den smukke staude løvemund faktisk har en herlig let bitter, ærteagtig smag og at der findes targetes-sorter med fin og bittersød smag, at den smukke, blå kornblomst smager krydret som nellike og at knoldbegonie og dahlia smager syrligt? 

En rejse ud i spiselige blomster
Med Aiah Noacks store, smukke bog, inviteres du ud på en eventyrlig rejse, hvor forfatteren præsenterer nogle af de mere end 400 spiselige planter, der gror i vores haver og i den vilde natur omkring os. Det er planter, og især blomster, hvis smag og duft gør dem særlig egnet som ingrediens i salater.
Bogen fået titlen 'Fantasilat', hvilket er et begreb, som forfatteren selv har fundet på, og som rigtig godt beskriver de smukke, farverige og indbydende salater, der præsenteres i bogen. Her er idéer til salater med bitter-syrlige ingredienser, salater med syrlig-cremet ingredienser, krydrede salater og sæson-salater. Salaternes ingredienser - blomster og planter - er nøje beskrevet med deres dufte og smage, hvornår de er i sæson og i hvilke andre kulinariske sammenhænge, de er velegnet.

Bogens forfatter
Aiah Noack har studeret planter i mere end 30 år både som forsker og produktudvikler, og er stifter af Naturplanteskolen i Hedehusene, som har speciale i økologiske, spiselige planter samt design af spiselige, bæredygtige haver. Bogen 'Fantasilater' er blevet til i samarbejde med blandt andet Stephen Bartow og Githa Bennoth samt gourmetkokkene Caspar Sundin og Kasper Raff, som også byder ind med inspirerende fantasilater.

Frisk krydret salat
Fra bogen bringer vi her opskriften på en herlig frisk og krydret fantasilat, sammensat af Githa Bennorth. I salaten indgår bladene fra den smukke røde 'Bulls Blood'- rødbede, som er god i mange salater, og som Githa foreslår, man sætter sammen med en kraftig løgblomst, en cremet ærteagtig smag som fx have portulakkens samt en snert eksotisk anissmag fra den koreanske anis-isop.
Tilføj de seks ingredienser til en basissalat af fx rucola, hvertesalat eller pluksalat samt revet squash eller agurk, og server den med en dejlig hindbærdressing. 

1. Haveportulak - blade
2. Kinaløg - blomster og blade
3. Koreansk anisissop - blomster og blade
4. Pralbønne - blomster og blomsterknopper
5. Rødbede 'Bulls Blood' - blade
6. Tallerkensmækker - blomster og blade

Hindbærdressing
Tag 1/2 dl usødet hindbærsaft (damp evt. hindbær med lidt vand og sigt saften). Tilsæt 1/2 dl eddike (hindbær- eller hvidvinseddike og 1/2 dl. sukker eller 2/3 dl honning. Varm dressingen igennem og køl af før brug.

Tip: Denne dressing bliver ekstra god, hvis man kogen den let ind og smager den til med en omgang friskkværnet peber.

Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^