Kategori: Sommer

Havens blomster - lige til at spise 

Blomstersalater ser ikke kun fuldstændig eventyrlige ud, de kan også smage fantastisk! Og faktisk er overraskende mange planter i en almindelig have og i naturen lige til at spise. Med bogen 'Fantasilater' præsenterer Aiah Noack et helt univers fuld af nye smagsoplevelser, friskhed og farveeksplosioner.

Fyld tallerkenen blomster
Snart bugner bedet med sommerblomster, hvoraf mange ikke kun gør lykke i overdådige buketter, man også kan bruges i salatskålen. Rigtig mange af de ganske almindelige planter, der gror og trives i danske haver, er nemmelig spiselige og kan tilmed føje helt nye, fine smagsoplevelser til maden. Blomster som morgenfrue, nelliker, viol, hjulkrone, rose, jasmin, lavendel og mynte er historiske set længe blevet anvendt som ingredienser i urteteer, urteblandinger og som garniture. Men vidste du fx, at sorter af den smukke staude løvemund faktisk har en herlig let bitter, ærteagtig smag og at der findes targetes-sorter med fin og bittersød smag, at den smukke, blå kornblomst smager krydret som nellike og at knoldbegonie og dahlia smager syrligt? 

En rejse ud i spiselige blomster
Med Aiah Noacks store, smukke bog, inviteres du ud på en eventyrlig rejse, hvor forfatteren præsenterer nogle af de mere end 400 spiselige planter, der gror i vores haver og i den vilde natur omkring os. Det er planter, og især blomster, hvis smag og duft gør dem særlig egnet som ingrediens i salater.
Bogen fået titlen 'Fantasilat', hvilket er et begreb, som forfatteren selv har fundet på, og som rigtig godt beskriver de smukke, farverige og indbydende salater, der præsenteres i bogen. Her er idéer til salater med bitter-syrlige ingredienser, salater med syrlig-cremet ingredienser, krydrede salater og sæson-salater. Salaternes ingredienser - blomster og planter - er nøje beskrevet med deres dufte og smage, hvornår de er i sæson og i hvilke andre kulinariske sammenhænge, de er velegnet.

Bogens forfatter
Aiah Noack har studeret planter i mere end 30 år både som forsker og produktudvikler, og er stifter af Naturplanteskolen i Hedehusene, som har speciale i økologiske, spiselige planter samt design af spiselige, bæredygtige haver. Bogen 'Fantasilater' er blevet til i samarbejde med blandt andet Stephen Bartow og Githa Bennoth samt gourmetkokkene Caspar Sundin og Kasper Raff, som også byder ind med inspirerende fantasilater.

Frisk krydret salat
Fra bogen bringer vi her opskriften på en herlig frisk og krydret fantasilat, sammensat af Githa Bennorth. I salaten indgår bladene fra den smukke røde 'Bulls Blood'- rødbede, som er god i mange salater, og som Githa foreslår, man sætter sammen med en kraftig løgblomst, en cremet ærteagtig smag som fx have portulakkens samt en snert eksotisk anissmag fra den koreanske anis-isop.
Tilføj de seks ingredienser til en basissalat af fx rucola, hvertesalat eller pluksalat samt revet squash eller agurk, og server den med en dejlig hindbærdressing. 

1. Haveportulak - blade
2. Kinaløg - blomster og blade
3. Koreansk anisissop - blomster og blade
4. Pralbønne - blomster og blomsterknopper
5. Rødbede 'Bulls Blood' - blade
6. Tallerkensmækker - blomster og blade

Hindbærdressing
Tag 1/2 dl usødet hindbærsaft (damp evt. hindbær med lidt vand og sigt saften). Tilsæt 1/2 dl eddike (hindbær- eller hvidvinseddike og 1/2 dl. sukker eller 2/3 dl honning. Varm dressingen igennem og køl af før brug.

Tip: Denne dressing bliver ekstra god, hvis man kogen den let ind og smager den til med en omgang friskkværnet peber.

Sommer
Sysler i sensommerhaven 

Sommeren lakker mod enden, men for haveejere er der er ingen grund til at føle sig trist til mode. Der er stadig rigeligt med blomster, farver og oplevelser i haven, og masser af praktiske opgaver - ikke mindst, hvis man har frugttræer og bærbuske: Ribs, hyldebær, brombær, hyben, stikkelsbær,…

Læs mere
Sommer
Sæson: Høst dine blomsterfrø 

Midt i det ellers så smukke efterår ser blomsterbedet lidt ynkeligt ud. Hist og her står stadig et par trætte sommerblomster og hænger med hovederne, men ellers er der kun frøstande tilbage på de tynde, halvvisne stængler. Nu gælder det om at få samlet og tørret frøene inden efterårets regn og blæst…

Læs mere
Sommer
Guide: Hvilke blomster i haven er spiselige og hvordan smager de? 

Lige nu bugner haven og naturen af smukke sommerblomster, som kan tilføje både smag og kulør til salaten. Tagetes, katost og storkenæb er blot nogle af de mange spiselige haveblomster, men hvad med forglemmigej, klokkeblomst og stokrose?

Her er et udvalg af de mest populære spiselige blomster og…

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sommer
Mangler feriehumøret? 

Du har med længsel set frem til sommerferien, til at slippe hverdagen og bare slappe af og nyde. Men nu hvor du har taget hul på ferien, så kører hverdagen videre i baghovedet, tingene foregår mere eller mindre som derhjemme, og den ene dag tager den anden, uden du rigtigt finder ro og får slappet…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Hjemmelavet flødeis med kaffe-, mojito- eller jordbærsmag? 

Med vanligt ustadigt vejr har sommeren ramt Danmark, og det vækker for alvor lysten til en god gammeldags isvaffel. Men har du nogensinde overvejet at lave din egen is? Det er meget nemmere, end man skulle tro.

Tove Færch fra Karolines Køkken giver her opskriften på, hvordan du hurtigt kan lave…

Læs mere
Sommer
Sommer Bazar: Afsted til stranden 

Findes der noget så befriende skønt som en dag på stranden? Bare ligge i solen, lytte til havet og nyde sommerstemningen. På sådan en dejlig dag skal der pakkes i en fart, for det gælder jo om at komme i god tid, hvis man vil sikre sig en af de gode pladser.

Så det er om at fiske den store…

Læs mere
Sommer
Agurken som lindring og pleje af irriteret hud 

Agurken smager godt, men er faktisk også ganske velegnet som skønhedspleje. Måske bruger du allerede skiver af agurk mod hævede øjenlåg, men den har også en særlig lindrende effekt på irriteret, kløende, solskoldet hud og varmeknopper, og er samtidig mild og skånsom.

Som hudplejeingrediens opfylder…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
^