10 myter om vægttab

Kategori: Slank & sund

10 myter om vægttab 

Læs om nogle af de mest sejlivede myter om, hvad der skal til, hvis man ønsker at opnå et stort, sundt og holdbart vægttab.

Det er en myte, at:

1. Slankekure slanker
Det er veldokumenteret, at en slankekur i næsten alle tilfælde ikke fører til varigt vægttab. Vægten går ned, mens man er på kuren, hvorefter vægten stiger mindst lige så meget igen. En af årsagerne er, at kuren reelt gør det sværere at ændre vaner varigt.

2. Slankemedicin virker
Godkendt slankemedicin virker. Men det giver meget mindre vægttab, end man regner med. Slankemedicin har bivirkninger, og der kommer hele tiden nye eksempler på, at medicin bliver trukket tilbage på grund af alvorlige bivirkninger. Hold dig til mad og motion. Det virker.

3. Eksperten ved bedst
Ernæringseksperter, diætister og motionstrænere står i kø for at bestemme, hvad du skal spise, og hvordan du skal motionere. Men ingen kan bestemme over, hvad du gør. Tag magten tilbage. Lad eksperterne fylde mindre. Lad dig ikke koste rundt med. Bestem selv. Gå din egen vej.

4. Fedt kræver udrensning
Overvægt er ikke noget, der kan udrenses, tisses eller skides ud. Lad dig ikke forføre af mirakuløse udrensningskure med ”detox” og lignende. Hvis vægten går ned, så er det fordi, du spiser eller drikker noget andet (med færre kalorier), end du plejer. Så enkelt er det.

5. Den optimale diæt findes
Der findes ingen bestemt diæt eller plan, der er bedst. Diæter og kostplaner har faktisk slet ingen virkning i sig selv. De virker kun i det omfang, du ændrer på dine madvaner og levevis i øvrigt. Det er selve ændringerne i din adfærd, der virker. Ikke hvorvidt du overholder noget bestemt.

6. Man kan tabe sig
Man kan ikke tabe sig. Man kan kun ændre adfærd. Vægt er ikke adfærd, men en
konsekvens af adfærd. Adfærd er, hvad du konkret gør. Lad derfor være med at fokusere for meget på din vægt. Fokusér i stedet på din adfærd og lad vægttabet komme af sig selv hen ad vejen i sit eget tempo.

7. Motion slanker
Motion giver kun et varigt vægttab på 1-2 kg. Det er meget lettere ikke at indtage kalorier, end det er at forbrænde kalorierne via motion. Tab dig via mad- og drikkeændringer. Brug motion som middel til at vedligeholde det madfremkaldte vægttab på længere sigt og til at blive sundere.

8. Løb er godt for overvægtige
Løb er risikabel motion, hvis du er svært overvægtig, da du let kommer til at overbelaste dine led. Hvis du er utrænet og overvægtig, så kan løb også rent psykisk give dig så negative oplevelser med motion, at du hurtigt mister lysten. Det er ofte meget bedre at gå end at løbe i de første måneder.

9. Lav-kulhydrat-diæter er bedst
Det diskuteres ofte, om det er bedst at spare på kulhydraterne eller fedtet, hvis man vil tabe sig. Sandheden er, at det er ligegyldigt. Spis mindre af de kalorier, som du i forvejen spiser for meget af. Hvis det er kulhydrater, så spar på dem. Hvis det er fedt eller alkohol, så skær ned på det.

10. Psykoterapi slanker
Det kan være godt at gå til psykolog og tale om sine problemer. Psykoterapi alene gør, at man får det bedre med sig selv, sit liv og sin overvægt, men det slanker ikke i sig selv. Psykoterapi skal kombineres med konkrete ændringer i livsstilen, hvis det skal rykke noget på vægten.

Drop myterne. Forhold dig til realiteterne. Se på dine faktiske vaner, som de er nu. Find frem til nogle små ændringer i dem, som er bedre for din vægt og sundhed end dine nuværende vaner, og som du oplever som overkommelige, motiverende og realistiske. Du bestemmer selv, hvad du konkret vil gøre. Intet er for lidt. Intet er forkert. Intet er forbudt. Gå gradvist frem. Giv dig god tid.


Slank & sund
Er badetøjet blevet for trangt? 

Lynkur op til badesæsonen er den forkerte taktik ...

Læs mere
Slank & sund
Små ændringer - stort vægttab 

Det er de små ændringer og justeringer, der på lidt længere sigt giver gode motionsvaner og varigt vægttab ...

Læs mere
Slank & sund
Danskerne er svære at motivere til vægttab 

De skønhedsmæssige fordele er en større motivationsfaktor, end de helbredsmæssige, når danskere skal tabe sig ...

Læs mere
Slank & sund
Vægttab 

For pokker, hvor bliver der brugt mange spildte kræfter på overvægt og slankekure! Alene ordet 'slankekur' kan få en diætist som jeg til at høre alarmklokker. Ganske enkelt fordi en kur er en særskilt levemåde i en begrænset periode. Kuren formodes at have en effekt på vægttab (hvilket den…

Læs mere
Slank & sund
Men anklerne er jeg tilfreds med… 

En britisk undersøgelse viser, at kun en enkel ud af 50 britiske kvinder er tilfreds med deres krop. Med den britiske topmodel Kelly Brooks krop som forbillede, ønskede de utilfredse kvinder i gennemsnit at tabe 9 kilo.

Læs mere
Slank & sund
Hvilken slankekur er bedst? 

Marked af slankeprodukter og diæter er overvældende og det kan som forbruger være svært at gennemskue hvilken kur der er bedst. Vi har bedt en af Danmarks førende kosteksperter kommentere Atkins, South Beach, De Danske Vægtkonsulenter, Weight Watchers og pulverkuren Nupo.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^