10 myter om vægttab

Kategori: Slank & sund

10 myter om vægttab 

Læs om nogle af de mest sejlivede myter om, hvad der skal til, hvis man ønsker at opnå et stort, sundt og holdbart vægttab.

Det er en myte, at:

1. Slankekure slanker
Det er veldokumenteret, at en slankekur i næsten alle tilfælde ikke fører til varigt vægttab. Vægten går ned, mens man er på kuren, hvorefter vægten stiger mindst lige så meget igen. En af årsagerne er, at kuren reelt gør det sværere at ændre vaner varigt.

2. Slankemedicin virker
Godkendt slankemedicin virker. Men det giver meget mindre vægttab, end man regner med. Slankemedicin har bivirkninger, og der kommer hele tiden nye eksempler på, at medicin bliver trukket tilbage på grund af alvorlige bivirkninger. Hold dig til mad og motion. Det virker.

3. Eksperten ved bedst
Ernæringseksperter, diætister og motionstrænere står i kø for at bestemme, hvad du skal spise, og hvordan du skal motionere. Men ingen kan bestemme over, hvad du gør. Tag magten tilbage. Lad eksperterne fylde mindre. Lad dig ikke koste rundt med. Bestem selv. Gå din egen vej.

4. Fedt kræver udrensning
Overvægt er ikke noget, der kan udrenses, tisses eller skides ud. Lad dig ikke forføre af mirakuløse udrensningskure med ”detox” og lignende. Hvis vægten går ned, så er det fordi, du spiser eller drikker noget andet (med færre kalorier), end du plejer. Så enkelt er det.

5. Den optimale diæt findes
Der findes ingen bestemt diæt eller plan, der er bedst. Diæter og kostplaner har faktisk slet ingen virkning i sig selv. De virker kun i det omfang, du ændrer på dine madvaner og levevis i øvrigt. Det er selve ændringerne i din adfærd, der virker. Ikke hvorvidt du overholder noget bestemt.

6. Man kan tabe sig
Man kan ikke tabe sig. Man kan kun ændre adfærd. Vægt er ikke adfærd, men en
konsekvens af adfærd. Adfærd er, hvad du konkret gør. Lad derfor være med at fokusere for meget på din vægt. Fokusér i stedet på din adfærd og lad vægttabet komme af sig selv hen ad vejen i sit eget tempo.

7. Motion slanker
Motion giver kun et varigt vægttab på 1-2 kg. Det er meget lettere ikke at indtage kalorier, end det er at forbrænde kalorierne via motion. Tab dig via mad- og drikkeændringer. Brug motion som middel til at vedligeholde det madfremkaldte vægttab på længere sigt og til at blive sundere.

8. Løb er godt for overvægtige
Løb er risikabel motion, hvis du er svært overvægtig, da du let kommer til at overbelaste dine led. Hvis du er utrænet og overvægtig, så kan løb også rent psykisk give dig så negative oplevelser med motion, at du hurtigt mister lysten. Det er ofte meget bedre at gå end at løbe i de første måneder.

9. Lav-kulhydrat-diæter er bedst
Det diskuteres ofte, om det er bedst at spare på kulhydraterne eller fedtet, hvis man vil tabe sig. Sandheden er, at det er ligegyldigt. Spis mindre af de kalorier, som du i forvejen spiser for meget af. Hvis det er kulhydrater, så spar på dem. Hvis det er fedt eller alkohol, så skær ned på det.

10. Psykoterapi slanker
Det kan være godt at gå til psykolog og tale om sine problemer. Psykoterapi alene gør, at man får det bedre med sig selv, sit liv og sin overvægt, men det slanker ikke i sig selv. Psykoterapi skal kombineres med konkrete ændringer i livsstilen, hvis det skal rykke noget på vægten.

Drop myterne. Forhold dig til realiteterne. Se på dine faktiske vaner, som de er nu. Find frem til nogle små ændringer i dem, som er bedre for din vægt og sundhed end dine nuværende vaner, og som du oplever som overkommelige, motiverende og realistiske. Du bestemmer selv, hvad du konkret vil gøre. Intet er for lidt. Intet er forkert. Intet er forbudt. Gå gradvist frem. Giv dig god tid.


Slank & sund
Tre små overkommelige skridt til en slankere sommer 

Vil du tabe et par kilo inden bikinisæsonen? Så kom i gang nu, hvor der stadig er god tid til sol og sommer, og hvor du har tid til at opnå vægttab, uden at skulle omlægge hele din hverdag og livsstil.

Læs mere
Slank & sund
Hvad er din plan for vægttab? 

Hvad er din plan for at slippe af med de ekstra kilo på sidebenene? Leve af æblecider en måned? Sætte en hængelås på køleskabet? Droppe rødvinen og smør på brødet? Lad være med det! Det sundeste, og i længden mest effektive, er at fortsætte med at spise og drikke det, du elsker – men med måde. For…

Læs mere
Slank & sund
Gratis guide til effektiv vægttab 

Sommeren er den perfekte tid på året til at gøre noget ved deller og dårlige vaner. Udsigten til snart at skulle klemme sig ned i badetøjet er en effektiv motivator, og sommerens frugt og grønt gør det meget mere inspirerende at spise sundt.

Læs mere
Slank & sund
Spis champignoner 

Champignoner er ikke bare en lækker spise, de er også sunde og slankende.

Læs mere
Slank & sund
Drikkekalorier 

Ønsker du at skære ned på kalorierne, så er det vigtigt, at være opmærksom på, hvad du drikker. Selv så ”artige” drikkevarer som saftevand, sodavand, isthe, hyldeblomstsaft, mælk og juice (også den hjemmepressede) tilfører hurtigt kroppen mange kalorier, men ingen mæthed.

Læs mere
Slank & sund
Ny bog af Birgitte Nymann 

Hele Danmarks livsstilsguru, forfatteren Birgitte Nymann, har stor succes med at inspirere os ind på sporet af det sunde og indholdsrige liv.

Læs mere
Slank & sund
Slank og sund med de 10 kostråd 

Over en million voksne danskere er overvægtige. Tallet er så voldsomt, at man omtaler det som fedmeepidemi. Problemet skyldes især for meget og forkert mad samt for lidt motion. Skal fedmeboomet bremses, gælder det om, at gøre det sunde valg til et lettere valg. Fødevarestyrelsen har udarbejdet en…

Læs mere
Slank & sund
Vand er godt - men ikke i overdrevne mængder 

Det er bedst at slukke tørsten i vand. Vand er sundt, koster næsten ingenting og indeholder ingen kalorier. Men man kan også få for meget vand. Fødevarestyrelsen advarer mod kure, der anbefaler, at man drikker 4-5 liter vand eller mere om dagen.

Læs mere
Slank & sund
Drøm dig slank 

Vidste du, at for lidt søvn øger risikoen for overvægt? Undersøgelser viser at for lidt søvn og dårlig søvnkvalitet øger risikoen for overvægt.

Læs mere
Slank & sund
Kampen mod overvægt 

På trods af adskillige forsøg på at tabe sig, mislykkes overvægtige kvinder ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^