Unge har solariedebut med mor

Det er en myte, at solariebrug kun er farligt, hvis man bliver solskoldet. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom man ikke solskoldes.

Unge har solariedebut med mor 

En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med mor. Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Læs mere om 5 udbredte myter om solariebrug.

Solarie er hyppigste årsag til modermærkekræft blandt unge

I Danmark er modermærkekræft den mest udbredte kræftform blandt 15-34-årige. Når unge får modermærkekræft, før de fylder 30 år, skyldes det i 3 ud af 4 tilfælde solariebrug. Så selvom en tur i solariet kan virke fristende, så er det ikke en ufarligt. På trods af det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, at ca. 10 pct. af 15-25-årige faktisk går i solarium.

Med mor i solarie

71 pct. af unge solariebrugere besøgte et solcenter første gang, inden de fyldte 18 år, og næsten hver tredje af dem havde deres solariedebut med deres mor.

"Det er bekymrende, at mødre introducerer deres børn for solariebrug. Selvom de fleste voksne godt ved, at man kan få kræft af at gå i solarium, så er der helt tydeligt et behov for at bevidstgøre forældre om de alvorlige konsekvenser. Modermærkekræft er en kræftform, der kan sprede sig til andre organer og have døden til følge, hvis den ikke opdages i tide", siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

For lidt og forkert information om risici ved solarie

I undersøgelsen svarer 39 pct. af de nuværende solariebrugere, at de i solcentret aldrig er blevet præsenteret for information om de sundhedsmæssige risici ved solariebrug. Derudover kan man blive mødt af misinformation, der fremstiller solariebrug som sundt – fx at solarie kan forebygge kræft og give øget indre velvære. Det er ifølge Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden, et stort problem.

"Det er problematisk, hvis man som solariebruger kommer til at tro, at solariebrug har flere fordele end ulemper. Derfor er der brug for både tydelig information om sundhedsrisici ved solariebrug og rammer, der sikrer, at børn og unge ikke udsættes for den helt unødvendige kræftrisiko, som solariebrug medfører", siger Søren Stokholm Thomsen.

Der er behov for en 18-års aldersgrænse

I Danmark har vi aldersgrænser for køb af alkohol og tobak, fordi vi ved, at det er sundhedsskadeligt, og at børn og unge ikke nødvendigvis kan overskue konsekvenserne af deres handlinger på langt sigt.
Alligevel er solariebrug tilladt for alle – uanset alder. Også på trods af, at børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling. Det skyldes, at celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser.

Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra blandt andet solarier, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

Den gode nyhed er, at også unge bakker op om en aldersgrænse. I undersøgelsen tilkendegiver 71 pct. af de 15-25-årige, at der bør være en 18-års aldersgrænse for solariebrug, og mere end halvdelen er af den holdning, at ingen bør gå i solarium uanset alder.

5 myter om solariebrug

Der findes mange myter om solariebrug, og her finder du svar på nogle af de mest almindelige:

  1. ”Det er en god idé at forberede kroppen på sydens sol ved at gå i solarium inden”

    Falsk. Det anslås, at den farve, man får fra solariet, beskytter huden ligeså meget, som hvis man brugte en solcreme med faktor 2. Det vil sige, at det er en meget begrænset beskyttelse. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Sammenholdt med den øgede risiko for modermærkekræft, som selve solariebesøget giver, er forbruning i solariet altså ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.

  2. ”Det er kun piger, der går i solarium”

    Falsk. Der er stort set lige mange unge kvinder og mænd, som går i solarium. Cirka 8 pct. af 15-25-årige mænd og cirka 12 pct. af 15-25 årige kvinder går i solarium.

  3. ”Solariebrug er kun farligt, hvis du bliver solskoldet”

    Falsk. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom du ikke solskoldes.

  4. ”Man skal bruge solarium for at få nok D-vitamin"

    Falsk. Solarier udsender kunstigt fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder Kræftens Bekæmpelse at bruge solarium som kilde til D-vitamin. Du kan også få D-vitamin gennem kosten fx via fisk, mælkeprodukter, kød og D-vitamin tilskud.

  5. ”Solariebrug er ikke farligt, hvis man kun bruger det sjældent”

    Falsk. Selv hvis du bruger solarium sjældent, har du en øget risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv duftende læbepleje 

Det er super nemt og enkelt selv at fremstille læbepomade. Med ganske få ingredienser, som alle fås i helsekostforretninger, kan du fremstille læbepleje med lige den duft, du holder allermest af. Grundingredienserne er lanolin, koldpresset sheasmør, bivoks og vegetabilsk olie.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Nye parfumer og unikke duftoplevelser 2022 

Har du næse for god parfume, så skorter det ikke på nye, fristende duftoplevelser.

Tjek seneste lanceringer af dufte fra parfumehuse som blandt andet Givenchy, Valentino, Calvin Klein, Gucci, Jean Paul Gaultier og Shisedio. Kig efter parfumer med de duftnoter, du sætter allermest pris på, og få en…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Parfumestoffer i kosmetiske produkter 

Parfumestoffer i fx cremer, lotion og andre personlige plejeprodukter skal, ifølge Forbrugerrådet, som udgangspunkt deklareres som ’parfum’, ’aroma’ eller ’fragrance' i ingredienslisten. Men det kan producenterne undlade, hvis parfumestofferne fx er tilsat som konservering eller har andre…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Blomstrer pigmentpletterne? 

Med forårssolen følger pigmenttesten: Har du beskyttet din hud tilstrækkeligt med solfaktor, eller er pigmentpletterne sprunget ud i fuldt flor? Hvis ja, hvad gør man så for at mindske skaderne?

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kosmetiske indgreb - drømmen om evig ungdom 

Drømmen om til evig tid at bevare en ung og spændstig krop, et ansigt uden fuger og linier, struttende bryster og en flad mave, bliver for mange af os mere og mere påtrængende jo ældre vi bliver. Nogle kaster sig ud i store kirurgiske eksperimenter for bekæmpe de uundgåelige tegn på aldring.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Den svære kunst at skabe dejlige dufte 

En meget kraftig og koncentreret duft kan være en temmelig overvældende oplevelse. Hvem har ikke haft en kradsende fornemmelse i halsen, når nogen valser forbi i en sky af parfume. På den anden side, så er det også en ærgerlig oplevelse, at have investeret i en duft, som mister sin kraft allerede…

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Genbrug dine teblade i en skøn bodyscrub  

Fremstil selv den lækreste bodyscrub med eksfolierende sukker, fugtgivende og plejende aloevera og olivenolie samt citron og duftende (genbrugte!) teblade.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Brug sommerens frugt til nærende ansigtsmasker 

Sommerens friske råvarer kan ikke alene spises, de kan bruges som opkvikkende og nærende ansigtsmasker.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^