Overvægt er et livslangt problem

Overvægt er et livslangt problem

Overvægt er et livslangt problem 

35.000 danskere er i øjeblikket i færd med at smide de overflødige kilo ved hjælp af slankeeksperter, i fitness-centret eller hos kliniske diætister.

I kølvandet på slankeprogrammer og den øgede fokus på slankekure, der kun gør ondt værre, tager et stigende antal overvægtige sagen i egen hånd, men i fællesskab med andre. Kurser med kostkontrol og kontrolvejning hver uge lover at lægge medlemmernes livsstil og madvaner om for resten af livet.

- Uanset hvilket kursus, folk går i gang med, skal de nok tabe sig, for de er alle sammen baseret på at spise mindre, end man forbrænder. Men slankeholdene er desværre ikke kun af det gode, mange tager på igen og lider nederlag, når de ikke kan følge de meget firkantede regler, siger klinisk diætist Lisa Bolting Hansen.

En del af kursernes succes ligger på det psykologiske plan, vurderer bromatolog Gitte Laub Hansen fra Forbrugerinformationen.

- Det, som virker, er TLC - tender love and care. Kurserne kan give noget, som de overvægtige ikke kan finde noget sted i det offentlige system, nemlig varig omsorg og opmærksomhed på en livsstilsændring. Der er lige pludselig andre mennesker, som man kan vende tilbage til og dele sejre og problemer med. Det er positivt, at der er nogle, der med jævne mellemrum holder en fast på de mål, man har sat sig, siger Gitte Laub Hansen.

Konsulenter med vægt bag

Blandt de firmaer, der tjener penge på at gøre deres kunder lettere, er amerikanske Weightwatchers, De Danske Vægtkonsulenter og fitnesskæden Hard Work Studio. De melder alle om fremgang.

- I januar sidste år var der 35 afdelinger og 16 konsulenter i De Danske Vægtkonsulenter. Nu er tallet 100 afdelinger og 40 konsulenter, siger direktør Inge Kauffeldt fra slankekæden til Forbrugerinformationens Nyhedsbrev.

Weightwatchers har kun eksisteret i Danmark i sin nuværende form i tre år. Og det har været år med en støt fremgang i antallet af kurser og dermed også i medlemmer, oplyser Weightwatchers hovedkontor.

I begge kæder er det personer, der har gennemført slankekurset, der bliver uddannet til konsulenter via en række kurser.

Hard Work Studio kombinerer motion og kostvejledning på forskellige typer hold, og der bliver hele tiden flere deltagere. Form&Fitness er på vej med lignende tiltag.

- Vi er ved at importere det norske koncept 'lev lettere', men kommer måske først i gang med det til efteråret. Der vil altid være stor efterspørgsel, for Danmark er godt på vej mod amerikanske tilstande, når det gælder antallet af overvægtige mennesker, siger Jørgen Panduro fra Form&Fitness.

Kortsigtede kure kan give bagslag

Medlemmerne af Vægtkonsulenterne og Weightwatchers får tilbuddet om at være medlemmer hele livet. Når den ønskede vægt er nået, er det gratis at komme til de ugentlige møder. Og det er nødvendigt at holde fast, ellers ryger kiloene let på igen.

Ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen opfordrer forbrugerne til at vælge et kursus, hvor kostplanen ikke ligger for langt fra ens normale spisevaner. - På den måde kan man sige, at Weightwatchers kostplan er bedre end den plan Vægtkonsulenterne kører, fordi man kan blive ved med at spise alle typer mad. Weightwatchers har også en 'fase 2', hvor den, der har tabt sig får hjælp til at holde vægten, siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Men alt håb er ikke ude for dem, der har tabt sig og gerne vil tilbage til 'normal' kost, mener Gitte Laub Hansen. - Man kunne jo, når man har tabt sig, gå til en klinisk diætist og få lagt en kostplan, der kan hjælpe en med at holde vægten i skak, siger hun.

Overvægt er et livslangt problem

Klinisk diætist Lisa Bolting Hansen tror ikke på nogle af de 'hurtige' kure.

- Overvægt er et livslangt problem. Og derfor kan jeg godt være skeptisk overfor den type meget drastiske kostomlægninger, som vægtkonsulenterne og Weightwatchers står for. For jo mere mærkeligt en kostplan er skruet sammen, jo sværere er det at holde vægttabet, fordi man let falder tilbage i gamle vaner, siger hun.

Lisa Bolting Hansen har næsten hver dag personer i røret, der har forladt vægtkonsulenterne. - De har lidt nederlag, og deres vægt er blevet råbt op i forum. Slankeprogrammerne er så firkantede, spis 600 gram grønt hver dag, ellers hører du ikke hjemme her.

I modsætning til vægtkonsulenterne forsøger kliniske diætister at omlægge klienternes kost, så den ligger så tæt op af klientens spisevaner som muligt. Til gengæld sker vægttabet langsommere.

- I stedet for, at folk skal leve efter et særligt regelsæt, lærer vi dem at være selvkørende. De skal kunne skelne skidt fra kanel og vide, hvor det går galt for dem. Det svære er ikke at vide, hvad der er det rigtige at spise, det er at gøre det resten af livet, slutter Lisa Bolting Hansen.

Pressemeddelelse fra Forbrugerinformationen

Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv duftende læbepleje 

Det er super nemt og enkelt selv at fremstille læbepomade. Med ganske få ingredienser, som alle fås i helsekostforretninger, kan du fremstille læbepleje med lige den duft, du holder allermest af. Grundingredienserne er lanolin, koldpresset sheasmør, bivoks og vegetabilsk olie.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Nye parfumer og unikke duftoplevelser 2022 

Har du næse for god parfume, så skorter det ikke på nye, fristende duftoplevelser.

Tjek seneste lanceringer af dufte fra parfumehuse som blandt andet Givenchy, Valentino, Calvin Klein, Gucci, Jean Paul Gaultier og Shisedio. Kig efter parfumer med de duftnoter, du sætter allermest pris på, og få en…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Parfumestoffer i kosmetiske produkter 

Parfumestoffer i fx cremer, lotion og andre personlige plejeprodukter skal, ifølge Forbrugerrådet, som udgangspunkt deklareres som ’parfum’, ’aroma’ eller ’fragrance' i ingredienslisten. Men det kan producenterne undlade, hvis parfumestofferne fx er tilsat som konservering eller har andre…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Blomstrer pigmentpletterne? 

Med forårssolen følger pigmenttesten: Har du beskyttet din hud tilstrækkeligt med solfaktor, eller er pigmentpletterne sprunget ud i fuldt flor? Hvis ja, hvad gør man så for at mindske skaderne?

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kosmetiske indgreb - drømmen om evig ungdom 

Drømmen om til evig tid at bevare en ung og spændstig krop, et ansigt uden fuger og linier, struttende bryster og en flad mave, bliver for mange af os mere og mere påtrængende jo ældre vi bliver. Nogle kaster sig ud i store kirurgiske eksperimenter for bekæmpe de uundgåelige tegn på aldring.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Den svære kunst at skabe dejlige dufte 

En meget kraftig og koncentreret duft kan være en temmelig overvældende oplevelse. Hvem har ikke haft en kradsende fornemmelse i halsen, når nogen valser forbi i en sky af parfume. På den anden side, så er det også en ærgerlig oplevelse, at have investeret i en duft, som mister sin kraft allerede…

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Genbrug dine teblade i en skøn bodyscrub  

Fremstil selv den lækreste bodyscrub med eksfolierende sukker, fugtgivende og plejende aloevera og olivenolie samt citron og duftende (genbrugte!) teblade.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Brug sommerens frugt til nærende ansigtsmasker 

Sommerens friske råvarer kan ikke alene spises, de kan bruges som opkvikkende og nærende ansigtsmasker.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^