Naturlige ingredienser er også allergifremkaldende

Mange forbrugere vælger økologiske eller naturlige produkter, i den tro, at produkterne så også er allergivenlige. Problemet er dog, at mange af de indholdsstoffer, som er allergifremkaldende kommer fra naturen, og dermed har de gode intentioner fået den modsatte virkning.

Naturlige ingredienser er også allergifremkaldende 

Mange hudpleje- og makeupprodukter markedsføres med anprisninger om, at de er økologiske, eller at de kun indeholder naturlige ingredienser. Det kan give indtryk af, at produkterne må være bedre, sundere eller måske mindre allergifremkaldende end produkter med syntetiske ingredienser. Men naturlige ingredienser er ikke nødvendigvis bedre for huden, sådan som man ellers som forbruger måske kan fristes til at tro, når man står og skal vælge shampoo, showergel eller hårvoks.

Både naturlige og syntetiske ingredienser består af kemiske stoffer og sammensætninger. De naturlige ingredienser i kosmetik og hudpleje er oftest udvundet af planter i form af fx olier og ekstrakter, hvor syntetiske ingredienser skabes ved at blande isolerede kemiske stoffer i et laboratorium.

Men der er ikke er nogen sammenhæng mellem oprindelsen af et stof – altså om det er lavet i et laboratorium, eller om det er naturligt forekommende – og dets evne til at give allergi. Langt de fleste stoffer, der kan give hudallergi, kommer oprindeligt fra naturen.

Vigtigt at slå fast: Naturligt betyder ikke allergivenligt

Produkter med naturlige ingredienser kan være lige så allergifremkaldende som andre produkter – og i en del tilfælde er der endda grund til at styre uden om produkter med naturlige indholdsstoffer, hvis man har hudallergi eller gerne vil forebygge hudallergi. Det er nemlig lettere for forbrugeren at vide, hvad der præcis er i produktet, når det er lavet af syntetisk fremstillede ingredienser.

Med naturlige ingredienser har producenten mindre kontrol over, hvilke stoffer der ender i det endelige produkt, fordi indholdsstofferne kan indeholde 'forureninger' fra andre stoffer. Med syntetisk fremstillede ingredienser er der en høj grad af kontrol, og man ved lige præcis, hvad det enkelte stof er skabt af, fordi det er blandet i et laboratorium.

Økologi har ikke noget med hud at gøre

Ud over anprisningen om, at produkter indeholder naturlige ingredienser, møder man ofte også mærkatet 'økologisk' på hudplejeprodukter. Hvor betegnelsen 'naturlige ingredienser' handler om ingrediensers oprindelse, handler økologi om, hvorvidt de planter, som ingredienserne er udvundet fra, er dyrket økologisk. Om ingredienserne er dyrket på den ene eller den anden måde, har meget lidt at gøre med de ting, der er på spil, når det gælder vores hud. Økologi handler jo om, hvordan man dyrker afgrøder, men det har ikke ret meget at gøre med sammensætningen af de cremer, shampoo og andre produkter, vi bruger til hverdag – og det har bestemt ikke noget med hudallergi at gøre.

Skønhed & Pleje
Nye parfumer og unikke duftoplevelser 2022 

Har du næse for god parfume, så skorter det ikke på nye, fristende duftoplevelser.

Tjek seneste lanceringer af dufte fra parfumehuse som blandt andet Givenchy, Valentino, Calvin Klein, Gucci, Jean Paul Gaultier og Shisedio. Kig efter parfumer med de duftnoter, du sætter allermest pris på, og få en…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Parfumestoffer i kosmetiske produkter 

Parfumestoffer i fx cremer, lotion og andre personlige plejeprodukter skal, ifølge Forbrugerrådet, som udgangspunkt deklareres som ’parfum’, ’aroma’ eller ’fragrance' i ingredienslisten. Men det kan producenterne undlade, hvis parfumestofferne fx er tilsat som konservering eller har andre…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Blomstrer pigmentpletterne? 

Med forårssolen følger pigmenttesten: Har du beskyttet din hud tilstrækkeligt med solfaktor, eller er pigmentpletterne sprunget ud i fuldt flor? Hvis ja, hvad gør man så for at mindske skaderne?

Læs mere
Skønhed & Pleje
15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere,…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kosmetiske indgreb - drømmen om evig ungdom 

Drømmen om til evig tid at bevare en ung og spændstig krop, et ansigt uden fuger og linier, struttende bryster og en flad mave, bliver for mange af os mere og mere påtrængende jo ældre vi bliver. Nogle kaster sig ud i store kirurgiske eksperimenter for bekæmpe de uundgåelige tegn på aldring.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Den svære kunst at skabe dejlige dufte 

En meget kraftig og koncentreret duft kan være en temmelig overvældende oplevelse. Hvem har ikke haft en kradsende fornemmelse i halsen, når nogen valser forbi i en sky af parfume. På den anden side, så er det også en ærgerlig oplevelse, at have investeret i en duft, som mister sin kraft allerede…

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Genbrug dine teblade i en skøn bodyscrub  

Fremstil selv den lækreste bodyscrub med eksfolierende sukker, fugtgivende og plejende aloevera og olivenolie samt citron og duftende (genbrugte!) teblade.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en solcreme blive for gammel? 

Ja, en solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin solbeskyttende virkning.

Ifølge Forbrugerrådet har en uåbnet solcreme generelt en holdbarhed på 2 til 3 år, mens en åbnet solcreme typisk holder 12 måneder efter åbning. Men holdbarheden og den solbeskyttende virkning forudsætter blandt…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Brug sommerens frugt til nærende ansigtsmasker 

Sommerens friske råvarer kan ikke alene spises, de kan bruges som opkvikkende og nærende ansigtsmasker.

Læs mere
Forår
Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^