15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne

15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere, der får bleget tænderne.

Tandblegning er ikke for alle

Tandblegning er effektivt, men blegebehandlingen er ikke for alle. Har man fx følsomme tandhalse kan tandblegning udløse irritation i tandkødet og smerter. Da blegning af tænderne slider på tandens emalje, er tandblegning heller ikke hensigtsmæssig, hvis tandens emalje i forvejen er slidt. Derudover kan det ikke garanteres at behandlingen resulterer i hvide tænder, hvis tænderne fra naturens side har en gullig undertone.

Hos tandlægen kan man få en vurdering af hvorvidt tandblegning kan anbefales samt en vurdering af hvorvidt man kan forvente at behandlingen vil give et tilfredsstillende resultat. Afhængig af tandlægens anbefalinger kan tænderne bleges enten derhjemme ved hjælp af en blegeskinne og blegemiddel, eller hos klinikken, hvor man benytter et kraftigere blegende middel.

En dyr og midlertidig løsning

Prisen på en behandling hos en klinik er omkring 3.500 og resultatet af behandlingen holder, ifølge tandlægerne, 6 til 9 måneder. Præcist hvor længe man kan forvente at resultatet af en tandblegning holder, er individuelt og afhænger i høj grad af, hvor konsekvent man er, når det kommer til at undgå farveholdige mad- og drikkevarer. 

Sådan forebygger du misfarvning af tænderne

Uanset hvilken form for tandblegning man vælger, så er det en både dyr og ofte også besværlig affære. Der er derfor rigtig meget at vinde ved at gøre en indsats selv for at forebygge misfarvning af tænderne.

Grundig og regelmæssig mundhygiejne er først og fremmest det bedste værn mod misfarvninger, men derudover kan man i hverdagen forsøge at mindske indtaget af mad- og drikkevarer, der indeholder store mængder farve. Vidste du fx at balsamico eddike, rødbede, røde bær og krydderier som fx karry kan misfarve tændernes overflade?

Her følger en oversigt over 15 føde- og drikkevarer, der ofte kan være medvirkende til misfarvning af tænderne:

  1. Balsamico eddike
  2. Rødbede
  3. Madkulør
  4. Rødkål
  5. Soyasauce
  6. Blåbær, brombær og kirsebær
  7. Gulerødder
  8. Frugtfarve
  9. Tomatketchup og -sauce
  10. Rødvin
  11. Cola
  12. Røde og gyldne krydderier som karry, gurkemeje og safran
  13. Lakrids samt kulørte sodavandsis og slik
  14. Kaffe
  15. Te

Tips!

  • Brug sugerør, når du indtager drikkevarer, der afgiver farve, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
  • Drik vand og skyl munden i løbet af dagen med vand
  • Skyl munden med vand, når du har indtaget madvarer og drikke, der afgiver farve
  • Tjære misfarver tænderne. Drop smøger og snus
  • Ved at tygge tyggegummi stimuleres produktionen af spyt, som er med til at rense tænderne

Andre årsager til misfarvning af tænderne

  • Behandling med det desinficerende middel Klorhexidin kan misfarve tænderne
  • Nogle former for medicin kan forårsage misfarvning af tænder
  • Med alderen får tænderne helt naturligt en mørkere, mere gullig og mat farve
  • Slid og defekt emaljestrukturen kan også få tænderne til at syne misfarvede
Skønhed & Pleje
Sommerens skønneste duftnyhed: The Body Shop - Full Ylang Ylang  

Med Full Ylang Ylang har The Body Shop lanceret en eau de parfum, der må være denne sommers allerdejligste duftnyhed. Duften samler de mest eftertragtede duftnoter; ylang-ylang, vanilje og sort peber, i en helt perfekt afstemt symfoni.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Hårfjerning i ansigtet: Fordele og ulemper ved 10 hårfjerningsmetoder 

Som alle ved, så mindskes produktionen af kollagen, når vi nærmer os overgangsalderen. Det ses jo især i ansigtet, hvor huden mister sin spændstighed og der opstår linjer og rynker. Men mens kollagenproduktionen er for nedadgående, så står det besynderligt nok helt anderledes til med produktionen af…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Rituals Homme Collection 

Det er ikke altid helt nemt at finde en gave til ham, du holder allermest af, især ikke, hvis han er en nøjsom type, tilfreds med det han har, og selv køber det, han mangler. Men måske er der alligevel noget, han har brug for lidt hjælp til. En ny duft kan være svær selv at vælge, ikke mindst fordi…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Aloe vera - alsidig og effektiv 

Aloe vera er kendt og yndet verden over for sine særlige egenskaber. Bladenes saftige gel har så mange alsidige anvendelsesmuligheder, at man med rette kan kalde aloe vera planten for en vidunderplante. For sin medicinske og helbredende virkning, er planten historisk set anvendt siden faraoernes tid…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Naturlige ingredienser er også allergifremkaldende 

Mange hudpleje- og makeupprodukter markedsføres med anprisninger om, at de er økologiske, eller at de kun indeholder naturlige ingredienser. Det kan give indtryk af, at produkterne må være bedre, sundere eller måske mindre allergifremkaldende end produkter med syntetiske ingredienser. Men naturlige…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Genbrug kaffegrums som blødgørende ansigts- og bodyscrub 

Ansigts- og bodyscrubs af kaffegrums er en absolut klassiker, der effektivt både renser og fugter og efterlader huden silkeblød. Nogle synes tilmed, at ansigtsmasker med kaffe virker opstrammende, beroligende på irriteret hud og har en lindrende effekt på f.eks. hævede, mørke øjenomgivelser.

Læs mere
Skønhed & Pleje
Kan en øjenserum mindske mørke rander, rynker og poser under øjnene? 

Noget af det allerførste andre lægger mærke til ved et andet menneske, er øjnene. På et splitsekund tolkes mørke rander, markante rynker og poser under øjnene, som træthed. Træthed kan naturligvis være årsagen, men også aldring spiller ind - især efter de 50.

Nogle mennesker føler sig meget…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Træt af appelsinhud & persienne-lår? 

Findes der overhoved nogen kur mod bulet appelsinhud og slappe persienne-lår?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Botox - udjævn rynken med toksin 

Fra botox i 2002 blev godkendt til anvendelse i kosmetisk øjemed, er det i dag en af de mest anvendte kosmetiske behandlinger af af rynker. Botoxbehandlinger er tilsyneladende effektive, men hvad er det egentligt for et stof man behandles med?

Læs mere
Skønhed & Pleje
Sådan lindres hævede øjne  

De fleste oplever fra tid til anden at vågne op med hævede øjne, også kaldt ’puffy eyes’. Hævelserne kan være symptom på en mild allergireaktion, men kan også skyldes indtag af fx alkohol og saltholdige fødevarer eller mangel på søvn. Ved at ændre lidt på livsstilen kan hævede øjne ofte forebygges,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^